Pascale Marthine Tayou

DE KUNSTENAAR ACHTER ILLYCAFFÈ’S NIEUWE ILLY ART COLLECTION

illycaffè introduceert de nieuwe illy Art Collection van Pascale Marthine Tayou, één van de meest gerenommeerde Afrikaanse kunstenaars (woonachtig te Gent), op de hedendaagse kunstmarkt. De collectie zal in voorpremière te zien zijn op internationale beurzen voor hedendaagse kunst in Londen, Parijs en Turijn.

Pascale Marthine Tayou weet sinds het begin van de jaren ’90 een internationaal publiek te boeien met zijn werk, dat opvalt door een zeer sterke veelzijdigheid en heterogeniteit. Zonder enig vooraf bepaald schema fungeren zijn werken als bemiddelaars tussen verschillende culturen door mens en natuur, sociale, culturele of politieke constructies tegen elkaar af te wegen.

De maskers in het werk van Tayou zijn een terugkerende verwijzing naar zijn geboorteland en naar vragen rond identiteit en vermomming, vermengd met hybride materialen van over de hele wereld. De kunstenaar – die zichzelf graag omschrijft als een buitenlander, een nomade en reiziger – is er immers van overtuigd dat de toekomst van de mensheid te vinden is in ontmoetingen, vormen van uitwisseling en dingen delen met elkaar.

Als decoratie voor de espressokopjes en koffieblikken die nu deel uitmaken van de illy Art Collection koos Pascale Marthine Tayou voor een kleurenpalet dat de Afrikaanse landschappen voor de geest roept. Zo creëerde hij een gestileerd masker dat tegen een boom leunt, symbool van de natuur en het leven, met takken waaraan talloze eieren groeien – een verwijzing naar geboorte en creatie. De collectie zet aan tot reflectie over de grote thema’s van onze tijd: conflicten, ecologische duurzaamheid, globalisering, immigratie.

“Het is bekend dat illy de verschillende talen en stromingen van de hedendaagse kunst uit de vijf continenten een stem wil geven via het iconische witte illy espressokopje, dat fungeert als een leeg canvas dat we ter beschikking stellen van de grote namen uit de moderne kunstwereld. Zo leerden we Tayou kennen, een veelzijdig kunstenaar die de typische vormen en kleuren van zijn werk gebruikt om zijn interpretatie van de wereld tot uitdrukking te brengen via deze nieuwe illy Art Collection,” aldus Cristina Scocchia, CEO van illycaffè.

Pascale Marthine Tayou beschrijft de illy Art Collection aan de hand van een gedicht dat hij voor de gelegenheid schreef:

Mijn zachte illy…

Een kopje als een half ei.

Zijn vocht op je lippen zoekend naar smaak.

Tere knoppen aan bloeiende takken,

Een lachend masker bewaakt de gekleurde eieren.

Oorden van geluk in het kruidige bos,

een oase van genot op een lieflijk schoteltje.

 

De illy Art Collection van de hand van Pascale Marthine Tayou zal in voorpremière te zien zijn op de volgende internationale beurzen voor hedendaagse kunst: Frieze London, Asia Now in Parijs en Artissima in Turijn.

De illy Art Collection en het blik in beperkte oplage van 250 gram 100% arabica illy melange, verkrijgbaar in zowel de Classico als de Intenso variant, zijn vanaf 24 oktober verkrijgbaar in de illy e-shop, illy winkels (illy Caffè en illy Shop), grote detailhandelszaken en indirecte e-commerce kanalen.

6 espressokopjes voor de adviesprijs van € 136 – 6 cappuccinokopjes voor de adviesprijs van € 166 – 2 espressokopjes voor de adviesprijs van € 51 – 2 cappuccinokopjes voor de adviesprijs van € 61 – Gedecoreerd koffieblik van 250 g voor de adviesprijs van € 6.99, te koop vanaf begin November via online en geselecteerde espresso-shops

Verkoopinformatie illycaffè : 0800 16 832 | www.illy.com

Pascale Marthine Tayou

Tayou, geboren in Kameroen in 1966, nam deel aan verschillende prestigieuze artistieke evenementen, waaronder Documenta in Kassel in 2002 en de Kunstbiënnale van Venetië in 2005 en 2009. Tayou is geïnteresseerd in de effecten van wereldwijd circulerende objecten, ideeën en mensen, waarbij hij geografische kenmerken vermengt en symbolen, technieken en materialen uit verschillende culturele tradities combineert om nieuwe betekenissen en nieuwe interpretaties van de werkelijkheid te creëren. Zowat alles komt in aanmerking voor zijn creaties: krijt, glas, textiel, hout, stenen, plastic zakken transformeert hij tot sculpturen en installaties. Pascale Marthine Tayou woont en werkt in Gent, Yaoundé en Parijs, waar hij lesgeeft aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij wordt vertegenwoordigd door GALLERIA CONTINUA.

illy Art Collection

Volgens illycaffè, dat Good, Goodness en Beauty hoog in het vaandel draagt als waarden, voegt hedendaagse kunst schoonheid toe aan smaak. De schoonheid die illycaffè nastreeft is geïnspireerd op het oude Griekse begrip kalokagathìa, dat kalòs (dat wat mooi is) combineert met agathòs (dat wat goed is) om een nieuwe betekenis te creëren waarin schoonheid en goedheid één worden, elk afhankelijk van de ander. De kopjes uit de illy Art Collection zijn een tastbare uitdrukking van dit concept. Het project dateert alweer uit 1992: een alledaags voorwerp – een koffiekopje dat door Matteo Thun speciaal voor illy werd ontworpen – verandert in een leeg canvas dat aan hedendaagse kunstenaars wordt aangeboden om zich creatief op uit te leven. In de loop der jaren hebben al meer dan 130 internationaal bekende kunstenaars, waaronder Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović, Anish Kapoor, James Rosenquist, William Kentridge, Yoko Ono, Gillo Dorfles, Robert Wilson, Ai Weiwei, …, het kopje als canvas bewerkt.