Passie voor horeca is sterk aanwezig in België

De Antwerpse horeca wordt de komende werken versterkt door maar liefst 10 nieuw opgeleide bartenders. Dankzij het Learning for Life-programma krijgen de studenten momenteel 9 weken lang een intensieve theoretische en praktische training die hen klaarstoomt voor een job in de horeca van de stad Antwerpen. De opleiding wordt georganiseerd door VDAB, Horeca Forma, Stad Antwerpen en Diageo, wereldleider in alcoholische dranken.

In België heerst een sterke passie voor gastvrijheid. Enerzijds willen uitbaters hun klanten een unieke en kwaliteitsvolle ervaring bieden door onder meer huisbereide cocktails aan te bieden. Anderzijds zijn werkzoekenden op zoek naar een kwalitatieve opleiding waarin ze alle kneepjes van het vak kunnen leren. Met deze kennis op zak willen ze vervolgens op zoek gaan naar een duurzame job waarin ze hun passie kwijt kunnen. Het Learning for Life programma beantwoordt aan deze twee behoeften.

Cynthia Haemels, student Learning for Life getuigt: “Ik ervaarde de opleiding als bartender vooral als een zeer volledige basiscursus. De opleiding stoomde me klaar, met veel praktijk, om mijn droom als barverantwoordelijke ook effectief aan te durven uitoefenen”.

Intensieve en praktische opleiding

Gedurende negen weken volgen de studenten een intensieve opleiding waarin alle aspecten van het vak aan bod kwamen: van het maken van cocktails tot het bepalen van prijzen. Naast het leren van alles wat nodig is voor het beroep van bartender, zijn er ook meer specifieke cursussen opgenomen zoals “seksuele intimidatie”, “gelijkheid en diversiteit” en “gastvrijheid”. Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: “goed opgeleide bartenders zijn onmisbaar voor onze horecasector. Het niveau van de opleiding ligt hoog, waardoor we binnenkort tien sterke bartenders kunnen afleveren aan de Antwerpse horecazaken. Onze cursisten zijn een absolute aanwinst wat betreft productkennis en technische skills maar ook op het gebied van gastvriendelijkheid en storytelling. Voor ons als sector is dit een succesverhaal dat we graag verder zetten.”

Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo, over de lokale uitrol: “Learning for Life wil mensen inspireren en opleiden tot professioneel barman. Op die manier begeleiden we werkzoekenden naar een carrière en pakken we tegelijkertijd het tekort aan gekwalificeerd barpersoneel aan. Het succes van het project ligt in de samenwerking en betrokkenheid van de partners en vooral, zeer gemotiveerde studenten. Diageo vindt het belangrijk om de sector zelf actief te steunen en hecht daarom veel waarde aan deze unieke samenwerking.”

Diageo ontwikkelde het programma in Latijns-Amerika in 2008 met als doel om gemotiveerde mensen over de hele wereld economische kansen te bieden en tegelijkertijd hoogopgeleide barmannen te ontwikkelen. Learning for Life draagt bij aan de professionalisering van de horecasector. Sinds de introductie van Learning for Life hebben wereldwijd al meer dan 140.000 mensen de opleiding met succes afgerond, met meer dan 200 afgestudeerden in België. Dit programma zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun en de deskundigheid van alle partners