Peter Oreel is Nederlands enige kampioen Oestersteken

Op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. vond voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke Nederlands Kampioen Oestersteken 2020. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, dat vanwege de Corona, pas in 2021 tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) is uiteindelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen als winnaar uit de bus gekomen. De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper.

De jury beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes. De officiële opening van het oesterseizoen vindt eerstdaags plaats en krijgt mede door corona een erg ongebruikelijke start.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de winnaar niet dit jaar maar het volgend jaar naar Galway afreizen. De organisatie van het Ierse Galway International Oyster Festival heeft -vanwege de Corona- op het laatste moment het evenement afgeblazen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit WK pas in september 2021 gaan plaatsvinden. De winnaar van het NK oestersteken 2020, zal dan op kosten van de firma Krijn Verwijs Yerseke B.V. kunnen deelnemen aan het WK in Galway 2021.