Quinta da Serralheira

Producent van de gamma’s Nocturno en Damascenowijnen. De Nocturno tinto red MMXIV is een assemblage van Touriga Nacional, Syrah en Castelão met een jaarlijkse productie van ruim 27.000 flessen, 14.5 % alc vol. De druiven worden na een machinale oogst die vooral ‘s nachts plaatsvindt om de frisheid optimaal te behouden, gefermenteerd onder gecontroleerde temperatuur met rijping op cuves. De oogst 2013 werd gebotteld begin juni 2014.

In het Nocturnogamma vinden we ook een Moscatelwijn terug met een frisse en pittige jeugdigheid. De betrachting om over te schakelen op bio is bijzonder moeilijk gezien slechts een beperkt aantal productenten meewerkt en de percelen steeds de invloed van niet bio-wijngaarden moeten ondergaan. De druiven van het Nocturno gamma worden ’s nachts machinaal geplukt waardoor ze fris blijven vermits de dauw hen ahw nog op het vel hangt en in optimale conditie naar de chai kunnen worden getransporteerd.

Op de proeftafel:

De nachtelijke pluk geeft de druiven voor de Nocturno wit 2013, 13% alc.  vol, naast de frisse toets vooral een eigen stijl en karakter mee. Voor de aanmaak van de Nocturno wit worden druiven van Moscatel Graudo, Fernão Pires en Arinto gebruikt die worden geteeld op een zanderige ondergrond die geniet van het mediterraan klimaat. Na enkele maanden rijping in inox vaten krijgen we in het glas een gele kleur die in de neus aroma’s van witte bloemen aanwijst. In de mond een quasi halfvolle body die op het middenpalet toetsen van witte bloemen prijsgeeft en zorgt voor een frisse afdronk.

De Nucturno red 2012, 14% alc. vol, is een blend van Touriga Nacional, Castelão en Cabernet Sauvignon waarvan de percentages jaar na jaar lichtjes verschillen. Deze wijn die voornamelijk op stalen tanks werd gerijpt geeft in het glas een mooie dieprode kleur. In de neus ontplooien zich in eerste instantie accenten van volrijp fruit, nadien komen ook aroma’s van framboos, bosbes en zwart fruit vrij. In de mond krijgen we een mooie volronde body met leuk karakter wat zorgt voor een eerder krachtige, maar toch aangenaam lange afdronk.

De Damasceno Branco wit 2014, 13.5 % alc vol is een assemblage van Fernão Pires, Chardonnay en Verdelho druiven, 7000 flessen. Deze wijn met lange fermentatie tussen 12-14°C rijpt 2 maand op lies met batonnage en krijgt nadien een eindrijping van minimaal 3 maand op Franse eik; gebotteld in juni 2014.

De wijn heeft een stevige lichtgele kleur met aroma’s van wit fruit in de neus, bij de afdronk krijgen we leuke toetsen van perzik en abrikoos.

De Damasceno Tinto red 2014, 14% alc vol, met een productie van 13.500 flessen is een assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah Hij krijgt een eerste prefermentatie op lage temperatuur gedurende 48 uur, en fermenteert nadien onder gecontroleerde temperatuur van 28° C waar bij hij minstens 6 maand rijpt op Franse eik, gebotteld in juni 2014.

In de neus geeft de Damaseno Tinto red een complex aroma vrij dat als het ware de stevige rode kleur in het glas bevestigt. In de mond gaan deze aroma’s over in een gestructureerd kader van rijp rood fruit met behoorlijk lange afdronk. Hij is een leuke compagnon bij roodvlees, wild en zachte kazen.

De Damasceno Reservo Tinto red 2010 is ongetwijfeld het paradepaadje van de Quinta da Serralheira. Een assemblage van 60% Touriga Nacional en 40% Syrah, 14% alc vol die 48 uur macereerde op lage temperatuur en fermenteerde onder gecontroleerde temperatuur. Een eindrijping van 12 maand op Franse eik geeft hem een uitgesproken eigen karakter mee.

Deze Damesceno geeft in de neus aangename aroma’s van rijp rood fruit die in de mond het middelpalet volop aanspreken. Ook hier krijgen we mooie accenten van o.m. braambes, lichte toetsen van kreupelhout en zeer delicate houttoetsen. Stevigheid en karakter komen tot ontwikkeling in een lange en aangename afdronk. Ideale partner bij prosciutto, kruidige en gegrilde rode vleesbereidingen en een voltreffer bij diverse chocoladedesserten. www.quintadaserralheira.com