Point maturité Médoc vintage 2018

Een extra zomerweek in de Médocain-wijngaarden. Slechts een paar anekdotische druppels regen en temperaturen ver boven de normale seizoensgemiddelden…

  • De overgrote meerderheid van de witte Médoc is geoogst:

Het proeven van het sap van de eerste tanks die hun alcoholische gisting hebben voltooid is zeer bevredigend. Ondanks de aanvankelijk vrij lage zuurgraad, onthullen ze nu een mooie balans alcohol / zuurgraad.

  • De rust vóór het grote vertrek …

Hoewel sommige percelen al werden geoogst, kunnen we niet echt praten over het begin van de oogst. Het waren uitsluitend jonge planten op vroege bodems in een maturatiefase.

Deze week werd de bessenproeverij in de wijngaard, geïntensifieerd, gekoppeld aan de interpretatie van vele maturiteitscontroles. De komende week zal ongetwijfeld de grote start van de druivenoogst op de vroegste gronden van de rand van de Gironde inluiden.

Vanuit een analytisch oogpunt nadert de technologische volwassenheid op een zeer groot deel van de Merlot-plots. Het is tijdens deze wijnjaren dat de analyse van de fenolische rijpheid meer informatie geeft over de exacte rijpheid van de druiven. Het maakt een goede schatting mogelijk van de potentieel, de rijpheid van de pitten en de tannines. Het milde weer en de absoluut perfecte hygiënische omstandigheden creëren een duidelijk optimisme!

  • Op de rechteroever …worden in Saint-Emilion en aanpalende percelen de vroegste Merlots, vooral jonge Pomerol-wijnstokken geoogst. De regen van de week 36 was winstgevend met een opmerkelijke toename van het gewicht van de bessen (gemiddeld 158 g per 100 bessen). De maturiteit geeft een gemiddelde van 13,20% vol, met totale zuurgraad bij 3,50 g / H2SO4 en een pH bij 3,50.