Primeurs 2016 – Crus Artisans du Médoc – Médoc 2/4

Crus Artisans du Médoc. – Médoc 2/4

 

Château Gadet Terrefort:

Domein in 1921 gesticht door Fernand Bernard, grootvader van de huidige zaakvoerder Anaïs. Het domein omvatte oorspronkelijk slechts 4 ha maar werd door de inspanningen van Christian tot 38 ha uitgebreid. Christian wist met passie en gedrevenheid de wijngaarden, 5000 ranken per ha, op sablo-graveleux en deels argilo-calcaire terroirs, dankzij verantwoorde landbouw te vergroten.

De aanplanting bestaan uit 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot met ranken van gemiddeld 30 jaar oud en worden mechanisch geoogst.

De Cru Artisan – AOC Médoc 2016, is een assemblage van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot die rijpte op eiken vaten, jaarlijks wordt 1/3 nieuwe vaten in gebruik genomen. 2016 zorgt voor een pittige, leuke wijn met mooie kleur en toont een aangename fruitigheid. Productie 80.000 flessen – 8€ TTC.

Château Garance Haut Grenat:

Domein van 5 ha aan de boorden van de Gironde tussen de haven van By en Valeyrac op een terroir van graves garonnaise. Laurent Rebes nam het familiaal domein in 1998 over en besteedde ruime aandacht aan het moderniseren en verbeteren van de technische uitrusting hoewel een traditionele benadering van de wijngaarden en de aanmaak van wijn centraal staat.

De aanplantingen  bestaan uit 44% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc en 7% Petit Verdot met een gemiddelde ouderdom van 63 jaar, ruim 7700 ranken per ha met manuele oogst. De rijping gebeurt volledig op Franse eiken vaten, jaarlijks voor 1/3 vernieuwd.

Château Garance Haut Grenat 2016 geeft in het glas een stevige rode kleur, zorgt voor mooie tannines en leuke fruitigheid o.m. door subtiele toevoeging van de Petit Verdot. Productie 30.000 flessen – 16-18€ TTC.

Château Les Graves de Loirac:

Familiaal domein van iets meer dan 8ha in Jau-Dignac et Loirac op een graveleux ondergrond begrepen tussen de zee en het estuarium van de Gironde en geniet van een microklimaat. Afhankelijk van het millésime rijpen de wijnen 8 tot 12 maand op eik om het volronde karakter en de fruitigheid te bewaren.

De aanplantingen bestaan uit Cabernet Sauvignoin en Merlot noir met een gemiddelde ouderdom van 20 jaar, ze worden volgens verantwoorde landbouw geëxploiteerd, 5500 planten per ha, mechanisch geoogst met een gemiddelde productie van 400hl/ha. De rijping van de wijnen vindt deels plaats in inox, deels in eiken vaten. Château Les Graves de Loirac 2016 biedt een leuke maturiteit met aangename fruitigheid en subtiele houttoetsen. Kostprijs 9€ TTC.