Restaurant Bellevue – Willemstad -Nederland

Afgaand op officiële documenten werd Willemstad in 1583 gesticht hoewel men ervan uitgaat dat de eerste tekenen van bewoning vele duizenden jaren teruggaan. Bij de Deltawerken in 1968 vond men immers een ruim 6500 jaar oud eikenhouten beeldje terug, het Mannentje van Willemstad, dat deze veronderstelling staaft.

Willemstad is vooral een vestigstad aan het Hollands Diep en Volkerak dat Holland o.m. in 1874 moest beschermen tegen de troepen die vanuit Brabant de stroom wilden oversteken. Een verdedigingsfunctie dus het ook bij de Tweede wereldoorlog kreeg toebedeeld. In mei 1940 was het zover dat Willemstad werkelijk een rol in de verdediging van Nederland speelde, zij het een bescheiden rol, aan het Zuidfront van Vesting Holland. Al sinds de mobilisatie had Willemstad een bescheiden garnizoen van troepen die het vestingstadje in geval van oorlog als voorverdediging van de positie Numansdorp moesten verdedigen. Met name het veerpunt was daarbij van belang. Op de vierde oorlogsdag, 14 mei 1940, kwam een Duitse verkenningseenheid met pantserwagens richting Willemstad. Na een korte schermutseling werd de verdediging opgegeven en viel Willemstad in Duitse handen. De Duitsers zouden tijdens de oorlog de oude maritieme waarde van Willemstad weer enig blazoen geven. Enkele kazematten werden op de oude wallen gebouwd en een bescheiden garnizoen was aanwezig om ze te bezetten. Uit het begin van WOII stamt ook een sterke binding met België. Op 30 mei 1940 liep ter hoogte van Willemstad een binnenvaartschip, de Rhenus 127, op een Duitse magnetische mijn en zonk. Op het schip bevonden zich Belgische krijgsgevangen militairen die afgevoerd werden naar Duitsland. Volgens een Duits rapport waren er 167 doden; het werkelijke aantal is echter veel hoger. De meesten van hen werden begraven op een Erekerkhof bij de haven.

Vandaag is Willemstad uitgegroeid tot een prachtig stadje aan de druk bevaren waterroute van het Hollands Diep en biedt het naast het oude centrum en het voormalige fort een aantal leuke fiets- en wandelpaden om volop van de vrije natuur te genieten. Willemstad is best een drukke bedoening mede door een behoorlijk grote jachthaven met een ruim aanbod van horeca-exploitaties en leuke winkeltjes.

Restaurant Bellevue, exploitatie in handen van Gerbert van Beusekom, ligt direct aan de haven van de sfeervolle Vestingstad Willemstad. Bellevue heeft een gezellige en nautische uitstraling, deze sfeer ook in Salon Sian Liem & Salon Wigant op de bovenverdieping. Winebar Merlot is gelegen in de kelder van het pand en grenst aan het terras langs de binnenhaven van Willemstad. Het terras heeft parasols met verwarming & verlichting en heerlijke loungebanken waardoor het altijd goed vertoeven is met een hapje en een drankje.

Restaurant Bellevue biedt een internationale keuken met diverse heerlijke seizoensgerechten. De „a la carte” menukaart wordt minstens 5x per jaar aangepast. Menusuggesties worden samengesteld met gerechten uit de „a la carte” menukaart en zijn bedoeld voor grote groepen vanaf 8 personen! Naast zijn functie als restaurant is Bellevue uitermate geschikt voor het verzorgen van feesten en diners.

Ook de kaart van chef Marc Hofman oogt meer dan aantrekkelijk met enkele locatie gebonden bereidingen zoals salade Willemstad en het gerecht Hollands Diep, gerookte zalm, paling, mosselen en Hollandse garnalen.

Wij opteerden voor ene leuk tussendoortje en kozen voor een salade WIllemstad en een koekenpan met vis, bestaat eveneens in een vleesversie. De salade kreeg een leuk assortiment sla aangevuld met kerstomaat, gamba’s, broccoli, witte asperges, garnalen en paling, leuk kruidig sausje en een korfje goudgele krokante frietjes. Een mooi smaakassortiment mooi evenwichtig en erg lekker. Onze koekenpan met vis werd een eigentijdse creatie geserveerd in een grote koekenpan! Een weelderige maaltijd bestaande uit een geurig aspergesoepje, krabsla met kerstomaat en peterselie, brioche met truffel, rosbief en spiegelei, martino en ciabatta met brie. Een sliert lekkere en knapperige gerechten aangevuld met leuk korfje brood en verse smeuïge boter van Hollandse makelij. Lekker en een mooie aanrader.

Restaurant Bellevue – Bovenkade 1 – 4707 AV Willemstad

Tel 00 31 168 471 108 – www.restaurantbellevue.nl

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

gezellig interieur

attente bediening

smaakvolle gerechten

uniek zicht op deel van de jachthaven

suggestie: gezellige daguitstap op amper een uurtje rijden vanuit Brussel