Da Maurizio – Scherpenisse: overweldigend Zeeuws smaakpalet

Restaurant Da Maurizio is een figuurlijke nieuwkomer in het aanbod van de Oosterscheldekreeft. Hoewel chef Maurits De Coninck vroeger deel uitmaakte van de vereniging met zijn restaurant Vis aan de Markt. Een aantal familiale problemen liggen aan de basis van de naamswijziging maar klantvriendelijkheid en kwalitatieve producten blijven nog steeds de basis van het restaurant.

Kwaliteit en een relaxte ongedwongen sfeer zonder pretentie zijn typerend voor deze eeuwenoude herberg die borg staat voor absolute kwaliteit. De keuken brengt geen imitatie van ingewikkelde smaken, maar serveert gewoon natuurlijke ingrediënten van topkwaliteit die in alle segmenten een duidelijke herkenbaarheid uitstraalt. Het speerpunt van restaurant Da Maurizio blijft de Oosterscheldekreeft, aangevuld met Maurice’s passie, vis en schelpdieren uit de directe omgeving. Puur, vers en betaalbaar staan bovenaan de waardemeter.

De historische bindingen van het pand in Scherpenisse grijpen immers terug naar een eeuwenlange traditie aangezien op dit adres reeds in 1528 een afspanning bestond waar diligences en postkoetsen hun vaste pleisterplaats hadden.

Scherpenisse is de kleinste woonkern van het eiland Tholen en gaat nog steeds prat op de Cloveniersgilde, destijds opgericht om het dorp in de woelige jaren van de 80-jarige oorlog te beschermen. De gilde vergadert nog steeds één keer per jaar al heeft ze nu een eerder nostalgische functie. Het eiland Tholen met pittoreske stadjes en dorpen is een bijzonder eiland met tal van bloemdijken en smalle polderweggetjes die het gebied extra aantrekkelijk maken voor fietsers en wandelaars. Ondanks de dijkenbouw en het feit dat het eiland nu langs alle kanten bereikbaar is, heeft Tholen een groot deel van zijn authenticiteit kunnen bewaren.

Het trendy gezellige en informele karakter van de zaal biedt niet alleen ruimte voor lekker eten in een verzorgd, stijlvol decor, maar evenzeer plaats voor een frisse pint of lekkere borrel aan de bar. Het restaurant ademt Mediterrane sfeer. Producten van seizoen en streek worden bereid naar Italiaans receptuur. Maurizio (Maurice de Coninck) is een selfmade chef die bekend staat om zijn bereidingen van zeker de Oosterscheldekreeft en andere prachtige Zeeuwse producten. Bovendien is hij een fervent wijnliefhebber en wijnkenner. Zijn jarenlange voorliefde voor zeker Italië, zijn lidmaatschap van de chefs alliantie van Slow Food en zijn stages in Italië hebben geresulteerd in een concept waar de Zeeuwse nuchterheid samengaat met het zwoele temperamentvolle Italië.

Wij kozen bij onze proeverij doelbewust voor het Oosterscheldekreeftmenu. Als voorgerecht serveerde Maurits Thoolse ui, in een zoutkorst gegaard die wordt opgevuld met knolselder, ui-crème, witte truffel en gewelde kreeft. Een ongewoon gerecht, bijzonder lekker met leuk smaakaccent dat je smaakpapillen doet gillen van de pret. Ook decoratief een mooi buitenbeentje.

Volgde een ravioli van kreeft met courgette, gerookte paprika, bisque en Parmezaan. Heerlijk lekker met subtiel smaakgarnituur en intense hints. De BBQ-kreeft was gewoonweg verrukkelijk en succulent met mooi garnituur van seizoengroenten, enkele pittige Italiaanse toetsen, knapperig mooi, een onbetwistbare aanrader. Bij het voorgerecht kozen we voor de kreeftenwijn 2017 die een leuke aanvulling vormde, terwijl we voor het hoofdgerecht opteerden voor een Pauillac 2009 die met zwaardere accenten de intens zilte toetsen van de kreeft perfect tot hun recht liet komen.

Restaurant Da Maurizio blijft een prachtig adres om heerlijk te borrelen met hapjes of kleine authentieke gerechten in de wijnbar, maar evenzeer voor een diner in het restaurant of, bij zomerse temperaturen in de sfeervolle binnentuin. Het erfgoedlogies Da Maurizio biedt een aantal gastenkamers uitsluitend beschikbaar in combinatie met het diner. Voor grotere gezelschappen doet Maurice een beroep op het hotel Kom in Sint-Maartensdijk en zorgt eveneens voor de extra shuttle service.

 

Restaurant Da Maurizio – Hoge Markt 8-10 – 4694 CG Scherpenisse

Tel 31 166 66 39 01 – www.damaurizio.nl

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes

sublieme zilte bereidingen

smaakvolle topproducten

mooie wijnkaart

Michelin:       2 bestekken

BIB gourmand

lange traditie, voormalige dorpsherberg

streekproducten

gerieflijke kamers

GaultMillau:  13/20

traditionele streekproducten

vakkundige bediening

Duitse wijnen