Primeurs 2016 – Crus Artisans du Médoc – Haut-Médoc 3/4

Château de Coudot:

In de eerste Féret gids uit 1850 vinden we op het gehucht Coudot in Cussat Fort Médoc een 10-tal artisanale wijnboeren terug. Meerdere médocaine families van wijnboeren kenden de voorbije decennia problemen en tegenslagen waardoor enkel Château de Coudot overeind bleef. Door de inzet en passie van de familie Blanchard kende het wijnhuis, zowat 9.6ha, ondertussen een deugddoende renaissance.

De terroirs van graveleux ondergrond werden beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, op 3ha tellen we 10.000 ranken per ha, de overige 6.6ha tellen slechts 6.500 ranken /ha. De ranken hebben een gemiddelde ouderdom van 30 jaar en worden mechanisch geoogst, goed voor een rendement van 330hl/ha. De rijping van de wijn gebeurt deels op cuves, deels op eiken vaten.

Château de Coudot 2016 is een assemblage van 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 5% Cabernet Franc, assemblage  die zorgt voor een aangename frisheid en mooie fruitige toetsen. Productie 30.000 flessen – 7.8€ TTC.

Château d’Osmond:

Opgericht in 1987 door Philippe Tressot die de familiale inspanningen van de voorbije 50 jaar gekenmerkt door traditionele bewerkingen en passie voor de wijngaard samenbracht. Domein van 8 h met ranken van gemiddelde 37 jaar. Aanplantingen van 50% Merlot, 36% Cabernet Sauvignon, 9% Petit Verdot en 5% Cabernet Franc, variërend van 7.000 tot 10.000 ranken /ha.

Château d’Osmond 2016 is duidelijk te jong om volop te waarderen, enkele zurige toetsen komen bovendrijven hoewel de wijn mede door de inbreng van de Cabernet Franc, reeds enige soepelheid aantoont. Productie 50.000 flessen – 9€ TTC.

Château du Hâ:

Opgericht in het jaar 1900 omvatte het domein een50-tal hectaren voornamelijk wijngaarden aangevuld met enkele beboste terreinen en stond het destijds bekend als ‘Château Beausite’. Het domein kwam na de eerste wereldoorlog in verval en bleef enkel actief als dankpannenbedrijf. In 1997 staat het verloederde domein andermaal te koop, het echtpaar Moreau beslist om er zich te vestigen.

Isabelle en Cédric willen zich opnieuw op de wijnbouw concentreren maar er tegelijk een kweekstal voor paarden op na houden. Op 6 jaar tijd worden 6 ha wijngaarden heraangeplant op           argilo-calcaire en sable graveleux ondergrond; de gebouwen worden gerenoveerd en er worden paardenstallen gebouwd.

De actuele wijngaard van 6 ha bestaat uit aanplantingen van 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot met 6.600 tot 10.000 ranken per hectare die deels manueel, deels mechanisch worden geoogst.

Château du Hâ 2016 geeft in het glas een robijnrode kleur die in de neus mooie aroma’s losweekt. Volrond en fruitig in de mond zorgt de wijn voor een elegante afdronk. Productie 20.000 flessen – 9€ TTC.