Primeurs 2016 – Crus Artisans du Médoc – Margaux- Saint Estephe … 4/4

Château des Graviers – Margaux

Mijn grootvader kocht indertijd de eerste percelen aan en startte het wijndomein op aldus Christophe Landry, avontuur dat ondertussen onze familie sedert 4 generaties passioneert.

Het domein van nagenoeg 13 ha rust op een terroir en ondergrond van croupes de graves pyrênéennes uit het quarternaire die op een diepte van 19 tot 23 m worden weergevonden. In de tussenlaag een aantal galets en ondergrondse riviertjes die de ranken voldoende voeding bieden. Het baart dan ook geen verwondering dat in de onmiddellijke omgeving ‘grote’ wijnhuizen worden weergevonden die van eenzelfde ondergrond kunnen genieten.

De wijnranken van het domein met een gemiddelde ouderdom van 30 jaar, 6666 ranken/ha, omvatten 61% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot, 3% Malbec en 2% Carmenère. De terroirs onderhouden volgens verantwoorde landbouwmethodes genieten van een biodynamische bescherming.

De oogst gebeurt mechanisch, rendement 40hl/ha, terwijl de sappen na spontane fermentatie en cuvaison van 6 tot 8maand rijpen in Franse eiken vaten waarvan jaarlijks een kwart wordt vernieuwd.

AOC Château des Graviers 2016 toont in het glas een mooie donkerrode kleur, in de neus toetsen van zwart fruit met subtiele hints van cacao. In de mond bespelen leuke tannines de smaakpapillen. Prijs ca. 20€ TTC.

Château Lagorce Bernadas – Moulis

Historisch gezien baat de familie Valette een aantal wijngaarden uit in de regio Montravel. Dochter Martine huwt Jean Marie, een médocain uit Moulis. In 1986 planten ze hun eerste ranken op een terroir van 1.7 ha en opteren voor Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

In 2006 wordt het domein erkend als ‘cru artisan’, de aanplantingen zijn ondertussen geëvolueerd naar 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 10% Petit Verdot met gemiddelde ouderdom van 30 jaar, 9.000 ranken/ha met mechanische oogst. De terroirs van het domein bevinden zich op het gehucht Lagorce. Voor de naamgeving werd gekozen voor Lagorce met de koppeling van Bernadas, de familienaam van Martine, in haar familie worden enkel meisjes geboren, zodat door deze naamgeving de naam Bernadas de geschiedenis overleeft.

Château Lagorce Bernadas 2016 biedt mooie aromatische hints en een leuke fruitigheid. Productie 12.000 flessen – 14€ TTC.

Château La Peyre – Saint Estephe

Raymond Rabiller kocht ruim 70 jaar terug enkele losse percelen wijngaarden, samen goed voor zowat één hectare. Pas in 1973 beslist hij zich als full-time wijnboer te vestigen en koppt nog enkele hectaren wijngaarden aan. Hij brengt zijn volledige productie naar de caves cooperatives de Saint Estephe. René Rabiller neemt in 1986 het beheer over en beslist om op eigen benen te staan. Château La Peyre wordt in 1989 opgericht, aanvankelijk binnen de appellatie Haut Médoc, maar vrij snel wordt op de appellatie Saint Estephe overgeschakeld.

Het domein omvat momenteel 8 ha, 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot op ondergrond van graves en argilo-calcaire residuen met 8.000 ranken/ha, ranken met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar en manuele oogst en rijping op eiken vaten, jaarlijks voor 40% nieuw.

Château La Peyre 2016 toont een stevige rode kleur in het glas, fijne en frisse aroma’s in de neus, is volrond en plakkerig en toont zich als een kwalitatieve bewaarwijn. Productie 35.000 flessen – 20€ TTC.