Quinta da Veiga – Casa das Mouras reserva red 2012

Eveneens geteeld in de regio Ferrão, Cinna-Corgo krijgt deze DOC Duoro dezelfde druivenrassen mee als de Murzelo. Ook qua verzorging van de wijngaarden, oogst en fermentatie verloopt het volledige wijnproces onder leiding van oenoloog João Cobra de Almeida identiek.

De eindrijping op Franse Alliereik duurt minimaal 12 maand waardoor de botteling pas in december 2014 kon plaatsvinden. Deze wijn biedt 14% alc. vol. met een bewaarpotentieel van minimum 10 jaar en een optimaal afdronk vanaf het 5de jaar.

Casa das Mouras reserva 2012 is het resultaat van diverse blind tasting van de sappen van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. De beste sappen worden geselecteerd en pas nadien geassembleerd.

Dit proces geeft in het glas een volle en mooi intense violetachtige kleur. In de neus ontwikkelen zich complexe aromatische toetsen van rijp rood fruit en frisse toetsen van cistus, struik uit de zonneroosjefamilie, met kruidige accenten. Toetsen van balsamico verwijzen naar de rijping op hout maar veroorzaken geen storend gevoel. In de mond krijgen we onmiddellijk een stevige, volronde aanzet die de smaakpapillen wakker schudt, op het middenpalet transformeert deze aanzet zich tot een mooie structuur en leuk evenwicht. Een leuke aciditeit en fijne tannines vormen een lange en aangename afdronk waarbij ook discrete fruitige accenten vrijkomen.

Een uitgesproken aanrader bij diverse geroosterde/gegrilde vleessoorten, rood vlees, wild en zachte kazen. Een onbetwistbare coup de coeur.