Quinta da Veiga- Murzelo reserva 2012

Geteeld in de regio Ferrão, Cinna-Corgo van wijngaarden die in 2003 werden aangeplant met 3500 ranken per hectare en dit op een gemiddelde hoogte van170 tot 220 m. De druiven worden manueel geoogst in boxen van 20 kg met opbrengst van zowat 4ton/ha.

De Murzelo is een assemblage van 1/3 Touriga Nacional, 1/3 Touriga Franca en 1/3 Tinta Roriz. De teelt volgt het traditioneel ranken management met aandacht voor de bladvorming zowel tijdens de bloei als tijdens de trosvorming. De wijngaarden op een ondergrond van schist-residuen genieten van een mediterraan klimaat met behoorlijk droge en vrij hete zomers.

In de chai is er zelfs met de manuele oogst een eerste selectie van druiven voor de eerste persing, nadien ondergaan ze gedurende 12 uur en pre-fermentatieve maceratie bij 34°C, de fermentatie met natuurlijke gist duurt minimaal 7 dagen met gecontroleerde temperatuur van 22° C, dit alles in inox vaten van 100hl met pompsysteem. De eindrijping vindt plaats in Allier eik gedurende minimaal 6 maand.

De Murzelo rood was de eerste wijn van Quinta da Veiga die reeds bij de eerste productie een mooie versitaliteit en groot evenwicht uitstraalde.

Murzelo 2012 geeft in het glas een intense robijnrode kleur en vertoont een leuke stevigheid. In de neus ontwikkelen zich mooie aroma’s van rode bessen met subtiele kruidige accenten en bijzonder discrete maar aangename toetsen van hout. In de mond biedt hij een leuke structuur, is evenwichtig met fijne tannines en zorgt voor een aangenaam lang afdronk.

Met 13.5% alc. vol. is de Murzelo 2012 een perfecte compagnon bij gebakken vis, wit vlees en lichtere kazen. Hij bezit een bewaarpotentieel van 8 tot 10 jaar maar is optimaal tussen de 3 en 6 jaar.