Vinipax 10 – Herdade da Mingorra

Een enorm complex van meer dan 1500 ha dat zich én op landbouw én op wijnteelt toelegt en zich nog steeds in een uitbreidingsfase bevindt. De lopende projecten die in 2016 en 2017 moeten worden geconcretiseerd, omvatten enkele honderden hectaren olijfbomen en wijngaarden en worden qua investering voor de permanente irrigatie, door Europa ondersteund.

Een project inzake oenotoerisme met aangepaste overnachtingsfaciliteiten dat zich op de jacht wil toepsitsen, zit in een ontwikkelingsfaze maar zal weinig hinder ondervinden gezien nagenoeg de helft van het domein door bossen wordt ingenomen. Uitbreiding qua oppervlakte is mogelijk door verwerving van aanpalende percelen terwijl door de jacht ook het evenwicht van de natuurlijke fauna kan behouden blijven. Ook een project voor de aanplanting van 200 ha amandelbomen zit in een eindfaze.

Herdade da Mingorra werd in 2004 door Henrique Uvo opgestart waarbij hij een aantal percelen met oude wijnranken overnam. De ruim 150 ha wijngaarden bestaan uit 60 ha ranken ouder dan 30 jaar, 35 ha ranken bezitten een ouderdom van 25 jaar en meer. Bij de overname werden ook nieuwe rassen ingevoerd enerzijds om de diversiteit van de productie te verruimen en anderzijds om het aureool te vernieuwen. Sedert de overname werd reeds meer dan 40 ha herplant of nieuw aangelegd. De planning voor de komende jaren zal ook de huidige productie van zowat 1 miljoen flessen verhogen. De wijnranken genieten van een degelijke terroir met poreuze ondergrond die het water laat doorsijpelen maar tegelijk de watervoorraad in de ondergrond kan aanspreken. Dit geeft een productie van gemiddeld 14 ton druiven per ha. De Touriga Nacional is het vlaggenschip van het wijnhuis en beslaat nagenoeg 1/5 van de totale oppervlakte. Ondanks de grote hoeveelheid geproduceerde flessen vindt hier een selectieve oogst plaats die ruimte laat voor de aroma’s van rijpe vruchten, aandacht voor een soepele aciditeit en uitgesproken frisheid van de wijnen.

De trossen voor de witte wijnen kunnen door het warme klimaat behoorlijk vroeg worden geoogst waardoor frisheid en aciditeit behouden blijven en zelfs schuimwijnen kunnen worden geproduceerd. De productie van Herdade da Mingorra wordt opgesplitst in vier categorieën.

Marte dis Pelados: witte, rosé en rode wijnen. Eenvoudige huiswijnen voor alledaags gebruik en het grote publiek.

Terras d’Uva & Alfarez Cohleita seleccionada: wit, rosé en rood. Leuke terroirwijnen om jong te drinken met aangename aroma’s, mooie frisheid en gezelligheid.

Alfarez reserva en Alfarez Monivarietais, Uvos Cartas Vinho da Ira: witte en rode wijnen. De Alfarez Antão Vaz 2012,  100% Antão Vaz en de Alfarez Touriga Nacional 100%, bieden een stevige kleur in het glas met mooie textuur, leuke fruitigheid en beheerste tannines die zorgen voor een lange afdronk. Het zijn bewaarwijnen van hoge kwaliteit die door vooraf geselecteerde druiven worden aangemaakt.

M Gourmand: segment dat enerzijds schuimwijn wit en rosé en anderzijds zoete wijnen omvat. De schuimwijnen zijn pittig parelend, met massa fijne belletjes, fris, leuke fruitigheid en een mooi aperitief. De zoete wijnen worden dan weer een uitgelezen compagnon bij chocolade desserts en zijn de perfecte afsluiter van een traditionele maar ook culinaire maaltijd. www.mingorra.com