Restaurant SAN – Brussel

Twee-sterrenchef Sang-Hoon Degeimbre is nu ook, net als een aantal collega’s, de fiere uitbater van een tweede zaak. Net als zijn voorgangers heeft hij een eigen concept ontwikkeld waarbij je om de gerechten te degusteren, enkel een lepel als bestek krijgt aangeboden.

Een erg logische beslissing aldus Sang-Hoon, niet omdat je in restaurant SAN enkel een kom warme soep zou voorgeschoteld krijgen, maar wel omdat je door het gebruik van een lepel, van alle subtiele smaken die in het gerecht verweven zitten, optimaal kan genieten. Door hen samen aan te bieden kunnen ze je smaakpapillen ideaal verwennen.

Restaurant in de Vlaanderenstraat vlakbij het betere culinaire hartje van Brussel, de wijk rond het Sint Katherinaplein, vond een onderkomen naast een van de meest typische Brusselse restaurant Viva Boma. Het interieur is modern, veelkleurig en levendig. Gasten scharen zich op de bovenverdieping rond kleine tafeltjes, er is plaats voor een 40-tal personen, en genieten van een modern decor met oude vergulde lusters. Het is de bedoeling de gasten op een relatief korte tijdspanne te laten genieten van een mooi assortiment smaken en delicate bereidingen. De idee om alles in kommetjes te serveren, rijpt al enkele jaren bij Sang-Hoon en is een uitvloeisel van de werkzaamheden aan zijn sterrenzaak L’Air du Temps in Liernu. Het was indertijd een combinatie van eten en werken waarbij toch mooie bereidingen aan bod kwamen. Nu L’Air du Temlps behoorlijk draait zocht Sang-Hoon naar de ideale locatie om zijn idee uit te werken en te realiseren.

Eten zonder vork of mes is voor ons Westerlingen op zijn minst ongewoon al zijn er heel wat culturen waarbij dit doodnormaal is, denken we maar aan de Aziatische keuken. Hoe dan ook het keukenteam zorgt ervoor dat alles op maat is gesneden waardoor elk kommetje een leuke verzameling vormt van smaken en aroma’s zodat ze uitgroeien tot culinaire pareltjes.

Bij onze proeverij genoten we als hapjes vooraf van tonijn met mousse van shiso, een mauve-bruine mousse doe niet zo appetijtelijk overkwam maar door de leuke graantjes en een groene blaadje toch belangstelling wekte. De kleine stukjes tonijn zorgden voor een heerlijke toets en zelfs de mousse kon bekoren. Het kommetje van lacto-gefermenteerde groenten was niet alleen een decoratieve voltreffer maar verwende uitermate de smaakpapillen.

Een smeuïge risotto met gamba’s en gepekelde uit was mooi en lekker, terwijl het hoofdgerecht, wit van de kip met champignons en krachtige bouillon eenieder kon bekoren mede door een lichte maar aangenaam kruidige toets. Met het dessert, pruimen, mousse van amandelmelk en sorbet van galanga peer, bewees het team van Sang Hoon Degeimbre ten overvloede dat een keurig smaakpalet en een leuke decoratieve toets, elementen zijn die in tal van keukenconcepten hand in hand kunnen gaan. SAN is alvast in een eerste opdracht geslaagd, leuke, gezellige en lekkere gerechten aanbieden op hoog kwalitatief niveau zonder zich een gastronomisch label toe te eigenen en dit aan een aanvaardbare prijs.

SAN restaurant – Vlaanderenstraat 19 – 1000 Brussel – tel 02/318 19 19

Prijs 11 à 15 euro per gerecht – info@sanbxl.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuk smaakpalet

eten zonder vork of mes

eigentijds en kleurig interieur