Relais & Châteaux chefs slaan SOS voor diversiteit van de zee

Nieuwe oproep om te stoppen met het consumeren van overbeviste soorten. Relais & Châteaux, een organisatie van 580 exceptionele restaurants en hotels in 65 verschillende landen, doet een gezamenlijke oproep voor het behouden van de biodiversiteit van de zee. Vanaf de start van de partnerschap met Ethic Ocean in 2009, waarbij ze samen strijden voor het behouden van de rijkdommen van de zee, vraagt de organisatie, die samen 800 restaurants, 370 Michelin sterren en 34 groene sterren telt, aandacht voor de niet-duurzame uitputting van cruciale soorten. Daarom lanceert Relais & Châteaux opnieuw een nieuwe bewustwordingscampagne om wereldwijd aan restaurantbezoekers en chefs duidelijk te maken dat het nodig is te stoppen met het vangen en serveren van overbeviste soorten.

Mauro Colagreco (Mirazur, Menton, France), Vice President, Chefs of Relais & Châteaux: “Het is dringend en van cruciaal belang om gasten vissoorten te serveren die niet overbevist zijn, of die op verantwoorde wijze zijn gekweekt met respect voor het milieu, de dieren en de betrokken mensen.”

World Oceans Day – Relais & Châteaux chefs voeren campagne sinds 2009. Op 8 juni 2024 krijgen we de kans om het wereldwijde belang van de gezondheid van onze planeet onder de aandacht te brengen, ons gedrag te evalueren en onszelf af te vragen: hoe beschermen we de o zo belangrijke oceaan? Al negen jaar op rij doet Relais & Châteaux mee aan World Oceans Day door antwoord te geven op het thema, “Awaken New Depths’’, met een SOS voor de biodiversiteit. De leden van Relais & Châteaux zijn veelal onafhankelijke ondernemers, vaak families, met passie voor hun vak en toewijding aan het beschermen en promoten van de culinaire en gastvrijheidstradities van de wereld, het behouden van lokaal erfgoed en het beschermen van het milieu. Deze kernwaarden werden verwoord in de visie van de vereniging, die in november 2014 aan UNESCO werd gepresenteerd.

Oorspronkelijk geïnitieerd door de voormalige vicevoorzitter van de Vereniging, Olivier Roellinger (Maisons de Bricourt, Cancale, Frankrijk), en voormalig voorzitter Philippe Gombert (Château de la Treyne, Frankrijk), wordt deze visie nu bewaakt door voorzitter Laurent Gardinier (Le Taillevent, Domaine Les Crayères, Frankrijk) en vicevoorzitter en chef-kok, Mauro Colagreco.

Mauro Colagreco: “Als vereniging kunnen we een grote invloed uitoefenen op de wereldwijde culinaire cultuur. We moeten onze gasten eerlijke gerechten aanbieden, met volledig respect voor de aarde. Als chefs kunnen we echt bijdragen aan het behoud van onze planeet door simpelweg elke dag de juiste keuzes te maken en zo ons welzijn en onze omgeving te verbeteren. Onze inzet voor de paling is een uitstekend voorbeeld; we moeten ons gedrag veranderen om deze soort te redden, samen met alle andere soorten op de rode lijst.”

Relais & Châteaux sloot zich eind 2023 aan bij de #eelnothankyou-campagne van Ethic Ocean om chefs over de hele wereld op te roepen om deze soort te redden die voor onze ogen aan het verdwijnen is.

In hetzelfde schuitje

Met de nadruk op de uitspraak “acties spreken luider dan woorden”, zijn Relais & Châteaux chefs al lang nauw verbonden met hun lokale gemeenschappen. Met 20% van de locaties direct gelegen aan een zoet- of zout wateren, hangt het succes van hun keuken af van de samenwerking met kleine, lokale en duurzame producenten. Door dezelfde zorgen en vergelijkbare lokale uitdagingen te delen, bundelen de chefs hun krachten met vissers en boeren over de hele wereld, ook in enkele van de meest kwetsbare gebieden van onze planeet.

Ter gelegenheid van World Oceans Day hebben diverse leden speciale menu’s gecreëerd, zijn er feestelijke diners en worden er eenvoudige en inspirerende recepten gedeeld met het grote publiek, waarbij duurzame vis, schaal- & schelpdieren centraal zullen staan. Chefs worden ook aangespoord om gedurende de hele maand vegetarische menu’s te serveren, ter ere van 8 juni. Daarnaast kunnen ze ervaringen creëren, zoals kooklessen of eco-gecertificeerde kwekerijen bezoeken die aandacht besteden aan belangrijke kwesties. Deze activiteiten zullen worden uitgelicht op sociale media.

Rode lijst soorten

De cijfers zijn meedogenloos, 35.4% van onze zeeën wordt overbevist, illegale bevissing is goed voor zo’n 20% van de totale visserij (tussen de 11 en 26 miljoen ton per jaar) en 35% van de wereldwijde vangst wordt afgekeurd en teruggegooid, wat meestal leidt tot overlijden van het dier (Bron: FAO).

Een groot aantal diersoorten wordt dan ook bedreigd.

In het wild:  – Verschillende soorten paling zijn al verdwenen. Verschillende soorten wilde zalm zijn wereldwijd zeldzaam door de overbevissing, veranderingen in hun leefgebied en klimaat opwarming. De kabeljauwpopulatie voor de kust van Newfoundland, Canada, is nooit hersteld, ondanks het stopzetten van de visserij. Het vissen op bepaalde tonijnsoorten kent tal van uitdagingen (overbeviste voorraden, vangst van jonge dieren enz.)

In de viskwekerij: Garnalenkwekerijen in tropische gebieden zijn verantwoordelijk voor ernstige ecologische problemen, zoals het verwoesten van mangroven (welke essentieel zijn voor het behoud van de kustbiodiversiteit). Daarnaast worden dode zones gecreëerd door vervuiling en afval. Ook al is er de laatste jaren enige vooruitgang geboekt, de Viskweeksector staat nog steeds voor ingewikkelde, milieu en sociale hindernissen.

Relais & Châteaux en Ethic Ocean: een logisch partnerschap

Relais & Châteaux besteedt al jaren aandacht aan World Oceans Day om de leden te motiveren zich te interesseren voor belangrijke duurzame kwesties. Ondanks al het harde werk van de afgelopen jaren, hebben de oceanen ons vandaag de dag harder nodig dan ooit. We moeten snel in actie komen en de beweging versnellen: Relais & Châteaux slaat daarom samen met Ethic Ocean alarm voor biodiversiteit. Het doel van de organisatie is om alle bedreigde soorten van hun menu’s te halen, te beginnen met paling.

Laurent Gardinier, President van Relais & Châteaux, “Relais & Châteaux leden van over de hele wereld staan samen in de strijd om de wereld een betere plek te maken door middel van gastronomie en gastvrijheid. Zolang onze chefs iedere dag bewust worden van duurzame  visserij, zal het meedoen aan World Oceans Day ons sterker maken. Onze deelname aan Wereld Oceanen Dag geeft hun acties meer kracht en impact, en laat zien welke rol we kunnen spelen als wereldwijd actieve organisatie.”

Chefs in actie

Tim Bood van Relais & Châteaux Central Park Voorburg* (Voorburg, Nederland) : “Als je naar ons menu kijkt, gebruiken we op het moment alleen maar vissen uit de Noordzee zoals pieterman, schelvis, makreel, Noordzee krab en kokkels. Dit proberen we zoveel mogelijk te combineren met producten uit het seizoen  die afkomstig zijn uit Nederland, en anders binnen Europa. Wanneer de vissen gekweekt zijn, vinden we het belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt, dus zoveel mogelijk duurzaam en oog voor het welzijn van de vis. Ook bij kweekvis heeft het onze voorkeur als het afkomstig is uit Nederland, zoals bijvoorbeeld Dutch Yellowtail of de beekforellen van Streekvis.”

Vicky Lau van Relais & Châteaux Tate Dining Room (Hong Kong, China) en een verkozen lid van de Relais & Châteaux World Culinary Council: “Veel mensen denken dat geweekte paling beter is dan wilde paling, terwijl jonge paling wordt gevangen om mee te kweken. Met de kritieke toestand van paling over de hele wereld is dit niet duurzaam.”

David Toutain van Relais & Châteaux Restaurant David Toutain (Parijs, Frankrijk): “Sinds we ons restaurant hebben geopend in 2013, is paling ons iconische gerecht geweest, nu hebben we deze vervangen door gerookte haring. We moeten ons bewust zijn van de oorzaken van de achteruitgang van de paling en actie te ondernemen.”

Michael Cimarusti van Relais & Châteaux Providence (Los Angeles, Californië, de Verenigde Staten): “Paling staat af en toe op het menu bij Providence, maar als lid van Relais & Châteaux en rekening houdend met het belang van het beschermen van bedreigde soorten, hebben we het beloofd en besloten om geen paling meer te serveren. Overal ter wereld staan wilde palingen zo ongeveer op de rode lijst.” www.relaischateaux.com