Restaurant Au Stekerlapatte – Brussel

Een van de meest typische eetgelegenheden in de Brusselse Marollenwijk is ongetwijfeld Au Stekerlapatte. De exacte betiteling is moeilijk te geven gezien men zich tegelijkertijd in een bar, bistro, brasserie en restaurant bevindt. Het is hoe dan ook een exploitatie die midden de 70-er van vorige eeuw door Jeanine Van den Hende en haar inmiddels overleden echtgenoot Daniel van Avermaet, een bekende figuur van o.m. TV Brussel, in het leven werd geroepen.

Kenmerkend was de typische Brusselse en bij uitbreiding, Belgische kaart die tal van artiesten kon bekoren. Vrij snel groeide de zaak uit en kon in het historische hartje van de  Marollen ook rekenen op de belangstelling van een brede schare personaliteiten. Het traditionele decor gold als een waardemeter voor de gegarandeerde gezelligheid en degelijkheid van een oerbrusselse keuken. Lokaal wordt de Priesterstraat waarin het restaurant zich bevindt, als ‘poepgang’ op de straatnaamborden omschreven, een Brusselse benaming waarvan de oorsprong moeilijk te achterhalen is.

Na Daniels dood trachtte Jeanine de zaak lopende te houden maar zag zih in 2005 verplicht om het restaurant te sluiten. Au Stekerlapatte heropende het jaar nadien maar kon de oude traditie geen nieuw leven inblazen met een nieuwe sluiting in 2010 als gevolg. Een tijdlang bleef het erg stil rond Au Stekerlapatte en leek het sprookje definitief voorbij. In november 2013 besliste Vaduc Pezechkian evenwel het restaurant te heropenen.

Het nieuwe team behield het interieur waardoor de geest en overlevering van wie er ooit te gast was een nieuw leven wordt geboden. De oude houten toog met tapkast n spiegeltjes, de houten lambrisering met soms krakende zitbanken, de kleine gezellige tafeltjes, zelfs de vrolijke marionetten aan de muur bleven onaangeroerd. Meer dan ooit zijn sfeer en gezelligheid troef is het restaurant een oase waar artiesten rust en verpozing vinden, een zaak waar men in alle intimiteit, ver weg van de spotlights, akkoord kan ondertekenen en men zowel personaliteiten als de doorsnee Brusselaar terugvindt.

Sfeer en gezelligheid waren voor Jeanine en Daniel belangrijke elementen hoewel ze vooral de oude traditionele maar erg smaakvolle Brusselse bereidingen uit vervlogen tijden, in de belangstelling wilden plaatsen. Een idee dat de nieuwe exploitanten gelukkig hebben bewaard. Het koksduo Luc Wittevrouw en Lan Chen brengen op hun kaart op basis van dagverse ingrediënten dan ook een ruim assortiment  Brusselse gerechten zoals bloempench, gebraden hammetjes, gekarameliseerde appeltjes, maar evenzeer tomatensoep met balletjes, escargots, gevulde bintjes, garnaalkroketten en af en toe ’s middags zelfs boterhammen met platte kees!

Als voorgerecht bij onze proeverij opteerden we voor sint jacobsvruchten op een bedje van bospaddenstoelen. We kregen een mooi decoratief bordje geserveerd met 4 sint jacobsvruchten, keurig gebakken, die rustten op heerlijke gesnipperde bospaddenstoelen. Een pittig streepje balsamico en platte peterselie zorgden niet alleen voor extra kleur maar wisten ook het evenwicht in deze mooie bereiding te bewaren. Decoratief en erg smaakvol.

Het hoofdgerecht werd een civet van everzwijn . Een overvloedig bord met geurig en lekker everzwijn maar ook mooi gebakken champignons, een peertje en aalbessen, die niet in de traditionele appel, maar wel in een leuke gele perzik werden gepresenteerd waardoor het bord extra kleur meekreeg. Als toemaatje enkele krokante en goudgele kroketten bereid van echte aardappelen. Figuurlijk oogverblindend maar vooral een bereiding boordevol smaak en erg lekker die door Daniel ongetwijfeld met grote fierheid zou zijn gepresenteerd. Ook de huisselectie van bijpassende wijnen vormde een leuke compagnon.

Au Stekerlapatte – Priesterstaat 4 -1000 Brussel

Tel 02 -512 86 81 – www.austekerlapatte.be

Maandag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

Oerbrussels interieur

Brusselse en Belgische specialiteiten

marionetten als gezelschap

attentievolle bediening

Delta:             zenuwcentrum van Brussels nachtleven

ruim palet nationale bereidingen

ontdekking voor nieuwe generatie fijnproevers