Restaurant Auberge des Princes – Kortenberg

Einde 2010 heropenden de vennoten Denis Kindekens en Lenny Mommaerts Auberge des Princes langsheen de drukke Leuvensesteenweg in Kortenberg. Na amper enkele maanden bleek deze horecazaak opnieuw op weg om andermaal een culinaire voltreffer te worden.

De Auberge des Princes, in feite huis De Wandeleer, dateert uit de beginjaren van de 19de eeuw. In 1830 ontstond er vlakbij het huis De Wandeleer een meisjespensionaat als onderafdeling van het klooster in Erps Kwerps. Nauwelijks 20 jaar later werd het pensionaat omgevormd tot een krankzinnigengesticht voor vrouwen; Ondertussen een onderafdeling van het UZ Leuven. Voor beide was de aanwezigheid van een herberg bijzonder welkom zodat bezoekers er konden overnachten en iets eten. Erg populair werd de herberg nadat Pierre den Ruyter ( Den Bob) hem begin de zestiger jaren tot een klasserestaurant omvormde waar de betere middenklasse uit de wijde omgeving Kortenberg graag te gast was.

Met de naamgeving verwijst de zaak niet zozeer naar het voormalige pensionaat maat veeleer naar het kasteel van de prinsen de Merode in Everberg dat via een prachtige dreef, nagenoeg loodrecht op de Auberge, bereikbaar is. De link naar ‘princes’ is immers een verwijzing én naar de culinaire stijl van de herberg, én naar de vermoedelijke aanwezigheid van de toenmalige aristocratie.

De nieuwe spirit en passie die Denis en Lenny het restaurant meegaven groeide het voorbij decennium uit tot een druk bezochte zaak met een uitgesproken Frans-Belgische keuken gekenmerkt door correcte gaartijden, combinaties van juiste dagverse ingrediënten en regelmatig wisselende suggesties, meestal wisselen ze wekelijks. De lunch loopt nog steeds aan 18€.

Het uitgangspunt van het duo, te zorgen voor een lekkere maaltijd in een sfeervol decor aan betaalbare prijzen, blijft nog steeds van kracht. Het interieur niet echt onaantrekkelijk mist nochtans een vleugje creativiteit en frisheid, een ruime selectie sansevieria’s, in de Nederlandse volksmond meer dan eens spottend en ironisch omschreven als lange vrouwentongen, wij Belgen durven ze zelfs ietwat denigrerend wijventongen, noemen, siert de vensterbanken.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor een creatie van gerookte zalm en tomaat garnaal. Als hoofdgerecht kozen we op de suggestielijst een tong meunière en tartaar natuur. Bleek echter dat de tong niet gefileerd kon worden in de keuken waardoor we overschakelden op een kabeljauwhaasje.

De gerookte zalm kreeg een traditioneel garnituur mee van peterselie, ui, citroen en mooie toastjes. Mooi fris en sappig en behoorlijk lekker. De tomaat garnaal werd een overvloedige creatie, de tomaat zelf, feilloos ontveld, rustte op een leuk slagarnituur, waarbij de overvloed van pittige zilte garnalen werd aangevuld door enkele leuk bittere blaadjes witloof met smeuïge mayonaise en een doormidden gesneden hard gekookt ei. Een mooie presentatie, zeer ruim, maar vooral een lekkere smaakvolle portie.

Het mooi krokant gebakken kabeljauwhaasje was uiterst vers met kraakwit vlees. De tartaar natuur kreeg uitjes, cornichons, komkommer en augurkjes als garnituur benevens enkele groene slablaadjes en een kommetje luciferfrietjes. Geen van beide gerechten toonden uitzonderlijke smaaktoetsen maar vormden toch een behoorlijke en gewoon lekkere compositie.

Onze maaltijd werd bovendien opgevrolijkt door een St Estephe Château Petit-Bocq 2017, een assemblage van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, en bood een mooie ondersteunende toets.

Tien jaar na de heropening blijft de Auberge des Princes zijn culinaire streefdoel trouw. Een behoorlijke lunchmaaltijd serveren met dagverse ingrediënten aan een voor iedereen toegankelijke prijs. Wie op de brasseriekaart of het suggestiebord gaat surfen vindt leuke creaties weliswaar aan de normaal gangbare prijzen.

Auberge des Princes – Leuvensesteenweg 571 – 3070 Kortenberg – tel 02*759 3343 – www.aubergedesprinces.be

Gesloten op woensdag- en zaterdagmiddag en zondag. Verlof van 1 tot 7 november 2021 en van 27 december 2021 tot met 2 januari 2022.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 1 minute – Lunch aan 18 euro. – Regelmatige wisselende suggestiekaart. – Beperkte maar selectie wijnkaart – Behoorlijk grote porties – Eigen parking