Restaurant Dante opende de deuren op 19 april 2022. Het restaurant werd ondergebracht in een ruime woning met grote tuin in de Jennekensstraat in Haacht. Dit na een grondige renovatie en tal van aanpassingen, het resultaat van twee jaar arbeid resulteert in een gezellige, luchtige eetruimte met heel veel lichtinval en leuk zicht op de tuin. Een modern interieur met enkele klassieke trekjes met bovendien aandacht voor eenieders privacy. Makkelijk zittend meubilair ontspant je volledig in afwachting van de ontdekking van Svens bereidingen.
Restaurant Dante is een project van Sven Fonteyn en Otis Claes. Toen het pand in 2020 te koop kwam was het niet meteen liefde op het eerste zicht, maar de ligging en vooral de ‘goesting’ om hun eigen ding te doen overtuigden Sven en Otis. Zij genieten graag van het leven, van hun gezin, van lekker eten en heerlijke wijntjes. Deze beleving met andere delen is de rode draad achter het verhaal van restaurant Dante.
Maar Dante betekent heel wat voor het echtpaar. De reis die Dante Alighieri in zijn bekendste werk La divina Commedia beschrijft, is er een door drie werelden: de hel, het vagevuur en het paradijs. Het is de weg die Sven heeft afgelegd in zijn zoektocht naar zijn ware passie, met als eindbestemming zijn paradijs of liever zijn eigen restaurant: DANTE
Sven startte zijn carrière als marketeer bij PwC en Artoos. Na enige tijd zoeken vond hij echter zijn ware roeping: koken. Hij leerde de kneepjes van het vak bij Maison Belge in Keerbergen en vervolgens bij restaurant CentPourCent* in Sint-Katelijne-Waver. Otis werkte meer dan zeven jaar als advocate (balie Brussel), gespecialiseerd in het familierecht en het familiaal vermogensrecht. Het restaurant is voor beide dan ook een forse uitdaging waarbij ze hopen hun gasten optimaal te mogen verwennen.
Met Dante brengt Sven een gastronomie op een toegankelijke wijze in een huishoudelijke sfeer. De Franse keuken staat centraal, maar met de nodige speelse internationale invloeden verrast de chef. Zowel voor de lunch als voor het menu biedt Sven een vaststaande selectie die maandelijks wijzigt, hierbij speelt hij in op het marktaanbod en op verse seizoenproducten die hij graag enkele persoonlijke touches meegeeft. Het menu is beschikbaar in een 4,5 of 6-gangen versie, al dan niet met aangepaste wijnen, ook in een BOB-formule beschikbaar.
Bij het huisaperitief, champagne brut Tribaut serveerde de chef een waaier aan proevertjes met leuke pittige accenten zoals blauwe kaas, buratta, getooid met kleurige eetbare bloempjes en als afronding een gezondheidssapje op basis van appel en selderij.
Het voorgerecht werd een licht aangebakken langoustine op een bedje van fijne rabarbersneetjes, spitskool, pittig limoenblad met zilte toetsen , heerlijk sausje en getooid met kleurig violetje. Hierbii serveerde Otis een Sauvignon blanc; Arpent des Vaudons 2022 met leuke fruitige aroma’s. Volgde een keurige bereiding van schelvis met kedgeree, madras en paling. Mede door de kedgeree een mooie pittige creatie die een vleugje exotisme met zich bracht. Erg lekkere en aangename smaaktoetsen die door de Spaanse multivarietal witte ‘y tu de quien eres’ van wijnhuis Bodegas Gracias, naar onze mening onvoldoende werd ondersteund.
De krokante kalfszwezerik met garnituur van witte asperges, daslook en morilles wist de smaakpapillen te verrassen. Het ruime smaakpalet, boordvol frisse toetsen zorgde voor een aangename beleving. Hoewel een rode wijn hier best bij past, serveerde Otis een witte Oostenrijkse Carnuntum 2019 van het wijnhuis Dorli Muhr, deze 100% blaufrankische was mooi fris, met aromarijke toetsen, maar kon moeilijk overtuigen.
Als hoofdgerecht lamszietjes, erg mals en mooi rosé gehouden, met garnituur van aubergine, paprika en granaatappel. Een mooi, erg lekker hoofdgerecht met verse tuinsmaken en pittige toetsen. Hierbij kregen we een Folie sauvage 2020 van wijnhuis Heitz dat de Coteaux bourguignons volop centraal stelt. Een mooie dieprode wijn met aangenaam aroma en aromatische hints van rijp rood fruit en leuke afdronk. Een assemblage van 60% Camay en 40% Pinot noir. Een nog behoorlijk jonge wijn die reeds mooi op dronk is en een fijne compagnon vormde bij het hoofdgerecht.
Als afsluitend dessert een creatie rond peer met leuke toetsen van hazelnoot, karamel en een behoorlijke portie zwarte chocolade.
De eerste verjaardag van hun restaurant houden Sven en Otis beperkt tot het traditionele menu, ze willen zich vooral verder concentreren op het verrassen van hun cliënteel. Wel beloven ze de komende maanden andere verrassende en bijzonder smaakvolle creaties aan te bieden.
Restaurant Dante – Jennekensstraat 75 – 3150 Haacht. Tel 016/ 41 87 19
Openingsuren: maandag, donderdag en vrijdag: 12u00 – 14u30 / 18u30 – 20u30, zaterdag: 18u30 – 20u30 – Zondag: 12u00 – 14u30. Dinsdag en woensdag gesloten
Contact : Jennekensstraat 75 – 3150 Haacht – info@dante.be – +32 16 41 87 19
Culinaire commentaren:
Tasted4you : 1 minute – leuk en gezellig sfeervol restaurant
Attentievol personeel
Beloftevolle nieuwkomer
Nog enkele werkpuntjes aan het te langdradig uitlopend menu