Restaurant De Gouden Muts – Zoerle Parwijs

Zowat een kwarteeuw geleden opende restaurant de Gouden Muts de deuren in Aarschot. Met het nieuwe restaurant wou meesterkok Geert Ieven samen met zijn echtgenote Ingrid in deze voorpost van het Brabantse Hageland een culinaire pleisterplaats in het leven roepen. Opzet dat hij ontegensprekelijk concrete vorm en gestalte wist te geven.

Toen Geert en Ingrid na 14 jaar uitbating, beslisten om horizonten buiten de horeca te ontdekken, aarzelden de broers Rudy en Ralph Van den Seylberg geen moment om de traditionele Frans-Belgische keuken onder hun hoede te nemen. Met hun jeugdig enthousiasme wilden ze de culinaire draagkracht van dit restaurant verder uitbouwen, maar tevens de keuken een persoonlijke toets meegeven. Hotitem bij uitstek bleef de absolute versheid van de kwaliteitsproducten waarbij een dagelijkse aanvoer gewoonweg een must is.

Gastronomie was en is in de familie Van Den Seylberg een gewaardeerd en gedreven onderwerp. Moeder Veronique, oud-leerlinge Ceria-Coovi, bracht haar zonen op een subtiele wijze het gevoel voor een degelijke keuken bij. Toen eerst Rudy en nadien ook Ralph beslisten een hotelopleiding in Elishout te willen volgen, keek dan ook niemand verwonderd op. Rudy ondertussen afgestudeerd, vervolledigde zijn opleiding in het SIMA in Aarschot. Nadien liep hij o.m. stage in De Belle Epoque-Leuven, Château St Paul, Arenberg en ‘t Kempisch Pallet en werd hij meteen de centrale figuur in de keuken. Zijn jongere broer Ralph volgde een extra lange opleiding patissier aangezien het duo in hun restaurant uitzonderlijke producten wil aanbieden met het certificaat ‘huisgemaakt’.

Creativiteit en jeugdig vakmanschap waren terug te vinden in tal van bereidingen. Rudy aarzelt geen ogenblik om soms verrassende benamingen aan zijn suggestieve menu’s mee te geven. Een ‘schrikkeljaarmenu’ siert trouwens zelden een kaart. De kaart varieert bovendien op het ritme van de seizoen al wil Rudy zijn gasten alvast een extraatje meegeven. Hij opteert voor primeurgroenten waarvan het seizoen nog moet openbloeien. Dit betekent meteen een dubbel risico, enerzijds ligt de kostprijs van deze primeurs net iets hoger dan normaal, terwijl anderzijds de kans reëel aanwezig is dat deze groenten nog ‘net niet’ de volle smaak in zich dragen. De subtiele smaakaroma’s vereisen dan ook een permanente waakzaamheid van de chef.

Net zoals ion tal van andere restaurants kreeg ook De Gouden Muts te maken met barsten in het harmonieus samengaan van diverse basiselementen. Voor Rudy het moment om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en een nieuwe start. Het restaurant sloot de deuren in Aarschot en heropende zopas de deuren in Zoerle Parwijs. Rudy is na het afhaken van zijn broer Ralph, eigenaar en chef van het nieuwe restaurant. Het interieur in Zoerle Parwijs, opgevrolijkt door enkele moderne kunstwerken, is sober en zeer stijlvol en creëert de nodige intimiteit en brengt rust. Evi Soeters, Rudy’s echtgenote, vult in eerste instantie als gastvrouw, de culinaire verwachtingen van de gasten met de nodige elegantie in. De tafels worden met klasse aangekleed met gesteven servetten, mooie licht eigele tafelkleden met zilveren bestek en prachtig porselein en kleine, kleurrijke designgarnituren.

De figuurlijk derde jeugd van restaurant De Gouden Muts wordt door Rudy op keurige manier ingevuld. Net zoals in Aarschot, geen overladen kaart met talloze suggesties, maar wel een leuk menu, verkrijgbaar in diverse varianten, waardoor de chef zijn aandacht meer dan ooit kan toespitsen op verse en kwalitatieve producten die bij voorkeur een sterk regionaal en seizoengebonden accent meekrijgen. De gloednieuwe en technisch perfect uitgeruste keuken vormt een basiselement dat hem moet toelaten om zijn betrachtingen te realiseren.

Wij kozen bij onze proeverij voor een op zich veelbelovend en aantrekkelijk degustatiemenu dat in 4/5 of 6 gangen wordt aangeboden. Bij het aperitief een leuk trio hapjes met o.m. een eigen creatie van king krab en een Hagelandse versie van Hollandse maatjes. Als opener een decoratieve presentatie van kabeljauw met kleurige en gepekelde groentjes, groene curry, groene asperges, limoen en ceviche, een geheel dat de smaakpapillen meteen in een alertfase onderdompelden, maar smaakvol overkwam. De verse tongschaar met saffraan rijst, venkel, rivierkreeftjes, olijf en gerookte paprika, werd een succulente aanrader met mooie toetsen.

Subtiele accenten en feilloze accenten eveneens bij de eigen creatie van Harder die met gebrande sjalot, romancesco, lardo, champignons en bouillon van knolselder tot een heerlijke creatie uitgroeide. Top of the bill, werd zonder meer de huisbereiding van Simentaler rund, heerlijk mals en mooi rosé, gecombineerd met een assortiment tuinbonen, artisjok, spinazie, courgette en dragon. Een gerecht dat ook door onze smaakpapillen bijzonder werd gewaardeerd. Subtiele en succulente toetsen vloeien hier samen in een bijzonder lekkere bereiding.

Als eindtoets aardbei en rabarber met platte kaas, ijs, witte chocolade en champagne chibouste en afsluiter van karamel, dulche de leche, briochebrood en ganache van pecannoot. Met deze kleurige, decoratieve en vooral smaakvolle presentatie toont Rudy alleszins aan dat hij verder wil groeien en zijn oorspronkelijke culinaire waarden wil behouden, zonder zijn identiteit en creativiteit in smaakloze composities te moeten opbergen.

De Gouden Muts – Gevaertlaan 64 – 2260 Westerlo (Zoerle Parwijs)

Tel 016-56 26 08 – www.degoudenmuts.be

Gesloten op dinsdag en woensdag en zaterdagmiddag

Ruime parking – prettig en aangenaam terras

Culinaire workshops vanaf het najaar

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

smaakvolle en decoratieve presentaties

ruim smaakpalet met subtiele accenten

warm en gezellig interieur met stijlvolle bediening

Delta:             1 koksmuts

korte kaart met Franse klassiekers

grote zaal, chic & cosy

comfortabel meubilair

wijnkaart met vaste waarden