Restaurant De Watermolen – Kasterlee

Een Kempense parel op een eilandje in de Nete

 

De Watermolen is een stukje Kempense geschiedenis dat niet alleen sinds 143 jaar in de handen is van de familie Biermans, maar ook een adres dat sinds 60 jaar een culinair aanbod heeft dat er mag zijn.

Een beetje geschiedenis…

Op 25 februari 1864 werd bij Notaris Ceulemans de akte verleden door Franciscus Josephus Biermans en diens echtgenote voor de aankoop van ‘de watermolen voor graan met huis en hof’. De generaties volgen elkaar op in de watermolen en ergens tussen 1933 en 1935 werd een deel van het molenhuis omgebouwd tot een kleine herberg. Hier werden de wachtende boeren, terwijl hun graan werd gemalen, voorzien van het nodige bier.

Onmiddellijk na WO2 en met de opkomst van het toerisme in Kasterlee, werd de Watermolen al snel een begrip. In mei 1949 werd de graanschuur afgebroken en werd de herberg zoals hij er vandaag nog staat, gebouwd. In 1957 kreeg de Watermolen zijn definitieve bestemming. Karel Biermans nam de touwtjes in handen en de bruisende herberg met groot terras en speelplein werd in 1960 omgetoverd tot restaurant met hotel.

In 1971 kwam zoon François in het bedrijf en werd besloten alle pijlen op het restaurant te richten en dus werd het hotel gesloten. Na het overlijden van vader Karel nam François het familiale bedrijf meer en meer in handen en toen hij en zijn vrouw Ida in 1987 als enige eigenaars overbleven, besloten ze met hun twee zonen Toon en Dries voor een nog betere versie van de Watermolen te gaan. Op 6 december 1988 openden ze het nieuwe restaurant en een volledig nieuw gebouwd hotel met vergadermogelijkheden. In 2017 vieren we dus 60 jaar restauratie en 25 jaar hotel!

Begin 1999 opende ook nog de gezellige bistro “ De Brustele”. Hiermede werd weer een nieuw cliënteel aangesproken. Rond deze periode komt zoon Toon ook fulltime mee in de zaak. Toon is vooral een uitstekende sommelier die de uitgebreide wijnkaart verzorgd.

In 2006 komt Toon aan het hoofd komt te staan van het familiebedrijf. Hij is gehuwd met Sigrid Geerinckx en papa van Emilie, Lore en Robbe. Het was onder zijn deskundige begeleiding dat het restaurant en de keuken in een modern kleedje werd gestoken. Samen met zijn papa, mama en een staf van goede en trouwe medewerkers onder leiding van chef Dirk Wittebrood, runnen zij nu samen “Hun Watermolen”

143 jaar nadat Franciscus Biermans de watermolen op dit eiland van de Kleine Nete kocht is het de vijfde generatie van zonen Biermans die de gasten verwend .

Toon Biermans & Dirk Wittebrood

Toon Biermans stapte onmiddellijk na zijn studies ‘talen’ mee in het bedrijf en ging zich al snel toeleggen op wijnen. Hij heeft verschillende cursussen oenologie met glans doorgelopen en heeft zich als sommelier dan ook toegelegd op de wijnkaart van de Watermolen. Zijn passie weerspiegelt zich in de op de voet opvolging van de nieuwigheden die ervoor zorgt dat de gasten ten volle kunnen profiteren van menige ontdekking. De wijnkaart bevat zowel 500 verschillende referenties in het restaurant en 40 verschillende wijnen in de brasserie en biedt voor elk wat wils. “Wijn is gemaakt om gedronken te worden” zegt Toon “daarom vindt je ook budgettair interessante wijnen op onze kaart die voortdurend evolueert. Wij serveren telkens andere en aangepaste wijnen bij de menu’s, met eerder aandacht voor het typische dan voor het puur commerciële. Wat in de fles zit primeert, niet het etiket.” In 2006 nam Toon het dagelijkse management van het familiebedrijf over.

Meesterkok Dirk Wittebrood staat ondertussen al 23 jaar aan het fornuis in de Watermolen. Na zijn opleiding aan Hotelschool Ter Duinen ging de jonge Dirk op stage oa bij Ducasse in Hotel de Paris – Monaco en ook dichter bij huis in de vermaarde Villa Lorraine te Brussel. In 1992 ging hij aan de slag bij de Watermolen en heeft dus duidelijk zijn stempel op de keuken gedrukt. Zijn voorkeur gaat naar de originele en authentieke kookstijl, maar met een hedendaagse afwerking. Hij gebruikt verse streekproducten en past zijn menu’s aan de seizoenen aan. Dirk zal een fazant of een tarbot volledig uitserveren, trouwens wilde fazant, hert en haas zijn grote klassiekers van het huis. Dé bereiding die al 60 jaar op het menu staat en er ook nooit van zal verdwijnen is Paling in ’t groen, een recept van de oma dat Dirk in een hedendaagse presentatie heeft gegoten.

Zoals gezegd volgt Chef Wittebrood de seizoenen en dus staat er momenteel een Winter kaart in de aanbieding met gerechten zoals huis gerookte Schotse zalm, St Jakobsnoot met pompoen of Hertenfilet met jeneverbessausje. Als feestmenu creëerde Dirk een 3-gangenpresnetatie met carpaccio van St-jacobsnootjes met truffel en oude Postelkaas als voorgerecht die het gezelschap kreeg van een Chenin Blanc 2013 Trafford uit Zuid-Afrika. Volgde een tarbot met aardappelrisotto, prei, mosselbouillon met Sherry gepresenteerd met een Saint Jospeh Lyseras 2015 van Yves Cuilleron. Het hoofdgerecht werd fazant met knolselder, witloof en cognacsaus vergezeld van een Spätburgunder Centgrafenberg 2014 van Fürst, om te eindigen met een Dame Blanche ‘De Watermolen’. Een menu dat niet alleen de smaakpapillen verwent maar ook regionale ingrediënten omvat, waarbij Toon Biermans als sommelier leuke pairings op tafel tovert.

De Watermolen en Kasterlee

De Watermolen en Kasterlee zijn nauw met elkaar verbonden, je kunt zeggen dat de Watermolen ondertussen zonder meer een instituut is geworden in de Kempen. Alhoewel er hier nog steeds een gemoedelijke familiale sfeer heerst, is er van Kempense kneuterigheid helemaal geen sprake. Het is een pand met een groot finesse gehalte in het vernieuwde interieur van zowel het restaurant als het achterliggende hotel. De 18 kamers verwelkomen een internationaal cliënteel afkomstig van de multinationals die in de streek gevestigd zijn. Het hotel is te bereiken via een mooie verzorgde tuin en is de viersterren zeer zeker waard. Grote luchtige kamers, ruime badkamers en de rustig kabbelende Nete onder het venster.

Een extra troef is ook het prachtige zonnige terras aan het restaurant dat pal aan de Nete ligt, ideaal voor een lekkere lunch bij mooi weer. Kasterlee is een gemeente die veel te bieden heeft. Een uitgebreid fietsnetwerk of wandelingen parcours langs onder andere de Nete of in de uitgestrekte bossen en de Watermolen is dan ook een perfect uitvalpunt. De Watermolen kan je dan ook een Kempense parel in de kroon van Kasterlee noemen en een rustig eilandje om zich voor een weekendje terug te trekken.

Wist u dat Kasterlee een huizenhoge reputatie heeft voor…reuze pompoenen? Een oranje vrucht van 300 à 800 kg is geen rariteit in het dorp. Er bestaan geleide wandelingen langs pompoenkwekerijen en de velden vol reuze pompoenen. Alvast origineel. Kasterlee is naast een paradijs voor fietsers en wandelaars ook een plek waar je met de kano op de Nete kan en ook paardenliefhebbers vinden hier mooie en originele wandelingen.

Kasterlee is ook kindvriendelijk en heeft zelfs een magische Kabouterberg! Op www.visitkasterlee.be vindt men een sterke en originele lijst van mogelijke activiteiten en bezienswaardigheden.

Restaurant De Watermolen : Dagelijks open van 12u tot 14 u (behalve zaterdagmiddag) en van 18u30 tot 21u30. Menu 4-gangen: 63 € p.p. – aangepaste wijnen + 29 € p.p. – huiswijnen + 18 € p.p.  Menu 5-gangen: 78 € p.p. – aangepaste wijnen + 33 € p.p. Menu 6-gangen: 89 € p.p. – aangepaste wijnen + 38 € p.p. Zakenlunch 37 € of 44 € zonder dranken –  capaciteit 70 couverts – 15 punten Gault Millau

Brasserie De Brustele : Dagelijks open van 12u tot 14u en van 18u tot 21u30 -Zondag 12u tot 14u30 en van 17u30 tot 21u30 – 3-gangen maandmenu 33 € – Zakenlunch 22 € zonder dranken – capaciteit : 25 couverts

Hotel De Watermolen 4* : 18 kamers – 1 junior suite – Gratis Wifi-Tesla laadpunt – Prijzen 2018 vanaf € 117 tot € 181 – Adres : Houtum 61 – 2460 Kasterlee T: +32 (0)14/85 23 74 M: info@watermolen.be W: www.watermolen.be

Eigenaar : Familie Biermans Chef : Dirk Wittebrood