Restaurant Dish – Okegem

Met de opening van restaurant Dish van Barbara Van den Noortgate is het Pajottenland een leuk en exclusief restaurantrijker. ‘Stations’chef Barbara besliste immers om in het voormalige stationsgebouw een restaurant in te richten met een kwaliteitsvolle keuken waarbij respect voor het product, de seizoenen de streek centraal staat.

Restaurant Dish werd ingeplant in het voormalig spoorwegstation van Okegem, een deelgemeente van de stad Ninove. Toen de spoorlijn Aalst-Geraardsbergen opende kreeg Okegem niet meteen een station mee het eerste voorlopige gebouwtje werd pas in 1869 opgetrokken, pas in 1895 bouwde men het definitieve station, gebouw dat nog steeds bestaat. In 1993 onthief de NMBS het gebouw van haar loketfunctie, gebouw dat in 2007 ingrijpend werd gerestaureerd. Als eigendom van de stad werd het in concessie gegeven aan een brouwer die het voorbestemde als café. Omdat er geen uitbater werd gevonden stond het station uiteindelijk gedurende zes jaar leeg. In 2013 tekende de brouwer een concessieovereenkomst met Barbara Van den Noortgate en werd de bestemming gewijzigd van café naar restaurant. Na enkele maanden van noeste arbeid van conceptontwikkeling, aanpassing en plaatsing van het meubilair en de professionele keuken, schilderen en decoreren kon restaurant Dish in september 2013 de deuren openen. Merkwaardig hierbij is de transformatie van de vroegere wachtzaal voor reizigers 2de klas, omgevormd tot een aanlokkelijk zaaltje voor familiefeesten of andere gezelschappen dat tevens tot speelruimte voor kinderen kan worden herschapen.

Stijlvol en toch sober van inrichting biedt Dish een absolute verademing en vormt het en schrille tegenstelling met de drukte die soms in restaurants wordt weergevonden. Licht en ruimte, absolute privacy en lekkere bereidingen zorgen voor een eerlijke verwennerij. Barbara is laureate van de Ceria hotelschool waar ze trouwens  kortelings haar opleiding sommelier zal afronden. Een noodzaak aldus Barbara om de gasten een vakkundige uitleg te verschaffen bij hun wijnkeuze, maar bovenal handig om een perfecte pairing tussen spijs en drank te realiseren.

Barbara koos voor een moderne keuken met een creatieve twist en zoveel mogelijk de nadruk op hoogkwalitatieve streekproducten. Zij vertrekt van een Franse keuken maar met oosterse en Zuiderse toetsen. Belangrijk hierbij is het feit dat ze bij elke creatie vertrekt vanuit haar persoonlijke smaak met lichte gerechten als resultaat, waarbij het gebruik van  room en boter maximaal worden herleid en de pure smaak van de ingrediënten primeert. Ze koos met opzet voor een artisanale benadering en vindt voldoening in de lokale producten, het brood komt van een lokale bakker, de patés en foie-gras worden ambachtelijk gemaakt.

Barbara wil met haar verfijnde gerechten het restaurant profileren als bistronomie, de gezelligheid en uitstraling van een bistro met gastronomische gerechten. Vooral de speciale combinaties en smaken met vaak een oosterse kruiding zorgt voor verrassingen. De kaart bevat ook tal van vegetarische gerechten en voor de ‘gastronomen van de toekomst’ zijn alle gerechten beschikbaar in halve porties, dit met de bedoeling hen van jongsaf de rijkdommen van de keuken bij te brengen. Lunchen kan reeds vanaf 23 euro voor een voor- en hoofdgerecht. A la carte kan u eten voor om en bij de 20 euro voor een voorgerecht, hoofdgerechten kosten om en bij de 25 euro. Een 3-gangenmenu kost 39 euro, viergangen kost 49 euro, bovendien is ook een kaassupplement mogelijk.

Als wijnfilosofie suggereert restaurant Dish een ruim aanbod betaalbare wijnen uit verschillende landen o.m. Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Onder hen een aantal klassiekers maar ook een aantal gewaagdere wijnen. Gasten kunnen steeds beroep doen op Barbara’s liefde voor wijn en haar grondige kennis om bij elk gerecht van een aangepaste wijn te genieten. De kwalitatieve suggestiewijnen kosten tussen de 5.5 en 8.5 euro per glas, voor een fles betaalt men tussen de 23 en 39 euro. De huischampagne, een Grand Cru uit Ambonnay kost 54 euro, een millésime 65.

Wij genoten bij onze proeverij volop van de à la carte suggesties. Als voorgerecht kozen we een suggestie van asperges en een gerookte eend. De aspergepunten vormden samen met rauwe ham, brunoise en mousse een decoratief bord boordevol smaak met subtiele accenten, een erg fijne en lekkere smaakbom. De gerookte eend werd een permanente bekoring voor onze smaakpapillen, als extraatje een slaatje van rucola met zongedroogde tomaat en parmezaankoekje. Mooi evenwichtig van structuur en een verwennerij over de ganse lijn.

De zeewolf als hoofdgerecht kreeg het gezelschap van courgette, asperges, quinoa, ansjoviscrunch en tomatensla. Een zeer leuke bereiding met zorgvuldig gedoseerde kruiding die naar onze smaak net iets duidelijker tot uiting mocht komen. Barbara hanteert evenwel een zeer verantwoorde middenweg. De keurig gebakken kalkoenfilet kreeg een perfecte pancetta, bloemkool en mangochutney mee terwijl de sojascheuten keurig werden vervangen. Een geheel met leuke accentjes met een vleugje exotisme en erg lekker en nauwkeurig gegaard.

Restaurant Dish is beslist een aanrader zowel op het vlak van stijlvolle inrichting als – vooral – op het vlak van de culinaire samengang van de diverse gerechten.

Restaurant Dish – Jan Ockeghemstraat 2 -9400 Okegem

Tel 054- 50 30 33 – www.restaurant-dish.be

Gesloten op zondag, maandag, dinsdagavond en zaterdagmiddag

Voor de gastronomen van de toekomst zijn alle gerechten in halve porties verkrijgbaar.

Culinaire commentaren:

Tasted:

3 minutes

zeer leuk en evenwichtig smaakpatroon

decoratieve accenten op het bord

frisse, luchtige en gezellige ruimte

mooie inrichting