Feestjaar voor restaurant Dumon Wakkerzeel

Visrestaurant Dumon in het Brabantse Wakkerzeel mag kortelings tien kaarsjes uitblazen. Chef Rik Dumon heeft samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke dit oud hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar vis het centrale thema vormt op de kaart.

 

Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, geniet heel wat minder bekendheid dan het naburige rockmonument Werchter, maar uit zich vooral als een pittoresk kunstenaarsdorpje. Hier opende chef Rik Dumon zijn restaurant, samen met echtgenote Mieke Vanthienen, in de zomer 2004. Na zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen, liep Rik stage in St Jean Cap Ferrat, in Parijs en in Zwitserland. Meer praktijkgericht waren zijn stages in de Marquette in Marke, de Goedendag in Lisseweghe en Melrose in Westende. Ondanks het feit dat Rik een telg is uit een traditionele horecafamilie bleven de nodige kriebels achterwege om voluit voor een eigen restaurant te gaan.

 

Samen met zijn echtgenote Mieke trok hij weg uit West-Vlaanderen om zich in Leuven te vestigen waar hij een visspeciaalzaak met uitgebreide traiteurservice opstartte en op vrij korte termijn uitbouwde tot een absolute must. Zijn voorliefde voor de zee en al haar gezonde producten bleek meer dan spreekwoordelijk, terwijl de provincie hem beloonde met de titel ‘zelfstandige van het jaar van Vlaams Brabant’ deels voor visie als bedrijfsleider maar voor een even groot gedeelte voor zijn inzet om naast vis ook producten van eigen bodem in zijn traiteuraanbod op te nemen. Hij werd zelfs voorzitter van de Belgische vishandelaars. In deze hoedanigheid ontdekte hij dat de regio Leuven het buiten alle verwachting moest stellen zonder visrestaurant alhoewel de culinaire onderbouw van de regio tal van uitmuntende gelegenheden aanbiedt.

 

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen. Sinds juni 2004 kan Wakkerzeel pronken met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten. Maar ook de andere maanden is dit een decoratieve troef die Rik en Mieke op kunstzinnige manier in hun aanbod weten te verwerken. De heimwee naar zijn traiteurszaak en viswinkel die hem aanvankelijk parten speelde, is ondertussen in een piepklein hoekje weggedrumd vermits Rik zijn visbereidingen en zijn voorliefde voor alles wat uit het water komt, hier meer dan gestalte kan geven.

 

In het vooruitzicht van het 10-jarig bestaan en het grote jubileumfeest werd de tuin grondig gerenoveerd en deels heraangelegd. Het romantische vijvertje werd geruild voor een intiem zomers platform waar je volop van de vrije natuur en Riks’ lekkere keuken kan genieten. Ietwat jammer aldus Rik en Mieke, maar de aangrenzende speelweide kan nu volop worden benut zonder zich zorgen hoeven te maken over spelende kinderen die onverwachts in het water sukkelen. In de tuin werden tal van kunstvolle beelden geplaatst waardoor het sfeervolle poëtische kader, een absoluut summum bereikt. Tijdens de zomersluiting wordt een van de buitenmuren vervangen door een grote glazen wand. Dit biedt aldus Mieke de kans om restaurant, terras en verwarmd zwembad naadloos in mekaar te laten overvloeien waardoor elk element op zich een onbetwistbare meerwaarde meekrijgt. De diverse vernieuwingen vormen tevens de basis voor een nieuw decennium waarin restaurant Dumon, zo mogelijk, zijn gasten een nog fijnere en hoogstaander gastronomische palet zal aanbieden. Meer dan ooit blijven dagverse ingrediënten, streekproducten, een gezellig intiem onthaal en gastvrijheid de basiselementen van het restaurant.

 

Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Restaurant Dumon is de voorbije jaren synoniem geworden van subtiele kreeftbereidingen, spitsvondige visarrangementen en uitgelezen zeespecialiteiten.

 

Het menu ‘Wakkerzeel aan zee’ blijft na al die jaren nog steeds een absolute voltreffer. Het is Riks verdienste om naast de verse zeeproducten ook een aantal regionale ingrediënten in zijn kaart te integreren. Bij onze degustatie bleef het dan ook een absolute sterkhouder. Onze degustatiehapjes straalden creativiteit en inventiviteit uit met leuke alarmfaze voor de smaakpappillen. De Sint Jacobsvruchten

werden als voorgerecht vergezeld van een sorbet van kerstomaat, langoustines mayonaise, truffelparels en basilicum, heerlijk knapperig en fris met delicate accenten en mooi evenwichtig. Lokale asperges met grijze garnalen, fijne mousseline  zeekraal en lente ui zorgden voor een subtiel zilt accent tot genoegen van de smaakpapillen. De consommé van duif met flensjes, groene asperges, gemarineerde rabarberblokjes is zelfs op een zomers zonovergoten middag een moment van verpozing, van culinair genot in een sfeervol kader.

 

Het hoofdgerecht, zalm met carpaccio courgette, gefruite prei, knolselderpuree, kreeftencoulis en espuma van asperges is gewoonweg succulent en een prachtige bekroning van een heerlijke maaltijd. Voor wie nog trek heeft in een desserten palet

kan kiezen uit  fruitsuikerspin, meloen, mango, chocolade praline, sorbet of enkel een koffie met mignardises.

 

 

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel

Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be

Gesloten dinsdag en woensdag

 

Lunch 25€  – Kreeftmenu all-in 85€ ( dient 2 dagen vooraf gereserveerd)

Wakkerzeel aan zee en Gastronomisch menu: 3 gangen 45€- wijn 15€, in een 4-gangen uitvoering 59€- wijn 20€

Verrassingsmenu all- in 3-gangen 45 + 15€ wijnen, 4gangen 59€ – wijnen 20€

 

Culinaire commentaren:

 

6minutes:

4 minutes

creativiteit – visspecialiteiten

versheid van ingrediënten

onthaal

 

GaultMillau

vermeld

 

Delta:

fraaie boerderij

sublieme bereidingen

rijk gestoffeerde wijnkaart

gastronomische kunstenaars