Restaurant DOST – Aarschot

Een kleine twee jaar terug opende restaurant Dost in Aarschot voor het eerst de deuren. Een initiatief van Etem Sahan van Turkse origine maar reeds jarenlang in België actief in diverse horecazaken.

Als passionele kok worstelde hij sedert enige tijd met de optie om een eigen zaak te openen al verliep de zoektocht naar het ‘ideale’ pand niet erg makkelijk. Zijn geduld werd evenwel beloond en hij kon zijn zaak op wandelafstand van de grote markt van Aarschot openen. Achter de naamgeving schuilen meerdere mogelijkheden ofwel is het een verbeterede vormgeving van het Osschots dialet ‘ groewehten doest’, grote dorst, ofwel is het een verwijzing naar de vroegere wol- en breiwinkel Laine d’Aoust die in het pand was gevestigd. Etem lacht deze overpeinzingen weg al wil hij wel benadrukken dat het restaurant een eerbetoon is aan de winkel voor het respect dat de voormalige uitbaters voor het pand in petto hadden. In realiteit is “Dost” Turks en betekent het vriend of maatje, gewoonweg iemand bij wie men terecht kan met zijn problemen, kortom iemand die je een warm hart toedraagt.

Met zijn project wil Etem gewoonweg zijn gasten verwennen. Vrienden en/of familie samenbrengen in een gezellige sfeer bij een hapje of een drankje is de bedoeling van Dost. Klanten moeten er zich onmiddellijk thuis voelen, Etem en de andere teamleden staan dan ook altijd open voor een babbeltje. In het restaurant of op het terras kan je de hele dag terecht voor een heerlijke Java koffie, lokaal gebrand in Rotselaar, huisgemaakte pannenkoeken of cheesecakes en vanzelfsprekend een authentiek Turks gerecht. Etem brengt in zijn zaak gewoonweg de Turkse en Vlaamse specialiteiten samen met een eigen persoonlijke touch waardoor nieuwe smaakpatronen ontstaan die de rijkdommen van beide keukens perfect in het daglicht stellen. Een mooie en leuke combinatie van pittige toetsen met zachtere hints.

Het frisse en hagelwitte interieur wordt aangevuld met modern meubilair dat je uitnodigend verwelkomt. Achteraan de zaal zie je de chef als een drukke, bezige bij actief in een halfopen keuken waardoor een aantal uitnodigende aroma’s ook de zaal instromen. Op de kaart een hele selectie van keuzemogelijkheden gaande van kleine hapjes, schotels to chair en specialiteiten uit beide keukens. Turkse panspecialiteiten croques, tide en wraps springen hierbij in het oog, blikvanger is ongetwijfeld de Dost cökertme kebab met keuze in een kip of vleesuitvoering.

Als aanzet voor onze proeverij opteerden we voor d huissuggestie van calamars. We kregen een mooi bord met 8 leuk gefrituurde en goudgele calamars aangeboden samen met een pittig, tintelend sausje en rustend op gesnipperde ijsbladsla. Smaakvol, zeer vers en aangenaam knapperig , alvast een perfecte introductie.

Het hoofdgerecht werd de blikvanger van het huis, de dost cökertme kebab. Etem serveerde een overvolle schotel, fijne steakreepjes rustend op steppefrietjes, goudgeel en krokant. De kruidige en pittige sausjes bleken gemengd met de frietjes maar zorgden alleszins voor heerlijke smaakhints. Om het geheel af te ronden, een extra slaatje met groene sla, tomaat, komkommer, wortel, uitjes en schijfjes hardgekookt ei. Erg smaakvol, super lekker en overgrote portie. Beslist een aanrader die ook in een kipvariatie, eventueel met bulgur, wordt aangeboden, een suggestie die we bij een volgend bezoek ongetwijfeld uittesten.

Net voor de tweede verjaardag van het restaurant blikt Etem alvast de toekomst hoopvol tegemoet. Zijn concept om twee uiteenlopende culinaire werelden samen te brengen kende een mooi succes. Toekomstgericht wil hij nog meer suggesties aan de kaart toevoegen zonder evenwel compromissen te sluiten. Verse ingrediënten en kwaliteitsvolle producten blijven zijn keuken domineren.

Restaurant Dost – Leuvensestraat 53 – 3200 Aarschot – tel 016/19 08 36

Open van maandag tot donderdag van 10 tot 19 uur, vrijdag van 12 tot 21u30, zaterdag van 10 tot 20u30. www.dost-aarschot.be