Restaurant Dumon – Wakkerzeel

Visrestaurant Dumon opende in het Brabantse Wakkerzeel de deuren in de zomer van 2004. Chef Rik Dumon heeft ondertussen samen met zijn echtgenote en gastvrouw Mieke Vanthienen dit hoeventje uitgebouwd tot een rustpunt en gezellig restaurant waar klanten ongestoord kunnen genieten van een spontane keuken met vis en schaaldieren in de hoofdrol.

Hoe dan ook restaurant Dumon kende een onverwachte opstart. Ondanks het feit dat Rik een telg is uit een traditionele horecafamilie bleven de nodige kriebels tot in 2004 achterwege om voluit voor een eigen restaurant te gaan.  Samen met zijn echtgenote Mieke trok hij weg uit West-Vlaanderen om zich in Leuven te vestigen waar hij een visspeciaalzaak met uitgebreide traiteurservice opstartte en op vrij korte termijn uitbouwde tot een absolute must. Zijn voorliefde voor de zee en al haar gezonde producten bleek meer dan spreekwoordelijk, terwijl de provincie hem beloonde met de titel ‘zelfstandige van het jaar van Vlaams Brabant’ deels voor visie als bedrijfsleider maar voor een even groot gedeelte voor zijn inzet om naast vis ook producten van eigen bodem in zijn traiteuraanbod op te nemen. Hij werd zelfs voorzitter van de Belgische vishandelaars. In deze hoedanigheid ontdekte hij dat de regio Leuven het buiten alle verwachting moest stellen zonder visrestaurant alhoewel de culinaire onderbouw van de regio tal van uitmuntende gelegenheden aanbiedt.

Dat Rik door zijn dagelijkse contacten met de horeca vroeg of laat toch overstag zou gaan om toch een eigen restaurant op te starten lag voor de hand. Toen het koppel in het pittoreske Wakkerzeel, de kleinste deelgemeente van het bierdorp Haacht, dat heel wat minder bekendheid geniet dan het naburige rockmonument Werchter, maar zich vooral uit als een pittoresk kunstenaarsdorpje. een mooie hoeve ontdekte die weliswaar enig opknapwerk vereiste was de beslissing snel genomen. Na zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen, liep Rik stage in St Jean Cap Ferrat, in Parijs en in Zwitserland. Meer praktijkgericht waren zijn stages in de Marquette in Marke, de Goedendag in Lisseweghe en Melrose in Westende.

Sinds juli 2004 pronkt Wakkerzeel dus met een uniek en niet alledaags culinair verwenadresje. Het interieur deels authentiek, deels modern wordt aangevuld met een prachtige tuin en zwembad maar men op zwoele zomeravonden heerlijk kan nagenieten. Riks passie voor lekkere bereidingen is sinds de opening van het restaurant enkel gegroeid. ’n Erg selectieve keuze van topproducten resulteerde in creatieve bereidingen boordevol subtiele en delicate smaaktoetsen. Zijn betrachting is en blijft “het aanbieden van een spontane keuken, waarbij men zich kan neervlijen en rustig genieten van de zeekeuken, van vis en schaaldieren”. Restaurant Dumon is de voorbije jaren dan ook synoniem geworden van subtiele kreeftbereidingen, spitsvondige visarrangementen en uitgelezen zee-specialiteiten.

Nagenoeg 15 jaar serveerde Rik twee culinaire menu’s, vooreerst een uitgesproken vismenu onder de noemer ‘Wakkerzeel aan zee’ en een menu voor vleesfanaten onder de noemer ‘Wakkerzeel culinair’ waarbij nagenoeg uitsluitend lokale en regionale producten aan bod kwamen. Beide zijn ondertussen samengesmolten tot het menu ‘Gastronomisch Wakkerzeel’. Hierbij blijft Riks binding met de zee overheersen hoewel hij land en water soms tot onverwachte smaaksensaties samenvoegt zoals kreeft en parelhoen. Op donderdagavond serveert Rik een Tomawhak ribey diner, 2-gangen voor de prijs van 45€ per persoon. Dit menu bestaat uit een witloofkroket met gefrituurde peterselie, crumble van Breydelham en mierikswortelmayonaise en de Tomawhakfilet met been gebakken, getooid met sausjes, groentjes, slaatje en Wakkerzeelse frietjes en een afsluitende koffie. Deze Tomawhak maakt de overige dagen trouwens deel uit van de à la carte suggesties.

Wij genoten ditmaal bij onze proeverij van het menu Gastronomisch Wakkerzeel, een leuke 4-gangen gastronomische ontdekking. Na de dartele hapjes bij het aperitief, serveerde Rik als voorgerecht een creatie van St Jacobsvruchten, een luchtige en erg lekkere cappuccino van grondwitloof, zilte, mooi aangebakken st-jacobsvruchten subtiel gedrapeerd met zure room. Het tussengerecht werd een succulente creatie van delicaat gebakken ganzenlever, merengue van rode biet, vijgen en een dartel krokantje. Bij het voorgerecht een Savelan wijn, een 100% Sauvignon blanc 2019, uit de Aspiwijngaarden aan de voet van het Kaukasusgebergte in Azerbadjan die met hints van kiwi, kruisbes en passievruchten alle disgenoten op een aangename manier wist te verrassen.

Traditiegetrouw zorgt het hoofdgerecht voor enkele keuzemogelijkheden. Enerzijds een lamsfilet met mosterddragon gepersilleerd, structuren van wortel, thym-honingmarinade en aardappel. Afwijkend op de wildbereidingen tijdens de winter, verraste Rik ditmaal met een malse lamsfilet met mooi garnituur. Anderzijds was er de grietbotfilet geassisteerd door gekonfijte aardappel, gestoofde prei soufflé spinazie en sausje van dragon. Een creatie die de smaakpapillen uitermate wist te bekoren. De kerstperiode indachtig kreeg het dessert de betiteling Jingle Bells mee, een leuke afsluiter voor zoetebekken: chocolade, mandarijn, cremeux van petit-beurre koekjes en melkchocolade. Een geheel dat samen met een perfecte wijnpairing zorgde voor heerlijke, gastronomische momenten.

Restaurant Dumon – Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel – Tel 016- 23 07 34 – www.dumon.be – Gesloten dinsdag en woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – verzorgd en creatief smaakassortiment – mooie wijnen – attente bediening – gezellig sfeervol interieur

GaultMillau:  13/20 – klassieke Belgische en Franse keuken – maritieme toets – correcte & vlotte bediening – democratische wijnkaart