restaurant-eetcafé Bij Boeres – Wezemaal

Na bijna 12 jaar ging op 5 oktober 2001, Georges zijn legendarische voordeur in Wezemaal, met het typisch geluid van de klink, weer open voor iedereen om in een ongedwongen sfeer de geur te snuiven van een oude dorpskroeg.

De huidige burgemeester en senator Dirk Claes en zijn broer Johan namen het initiatief om dit oude en authentiek dorpscafé “Herberg in de ster” of “Bij Boeres”  vakkundig te renoveren en konden daarbij rekenen op enthousiaste medewerkers. De originele toog werd intact gerestaureerd en ingewerkt in een schitterend praktisch meubel. Het rustieke kader werd opgesmukt met oude foto’s en met een aantal meubels die er nog stonden van toen het café van Georges in 1989 na bijna 250 jaar, 1749-1989, dicht ging.

Tine en Dirk Claes verwelkomen de gasten in “Bij Boeres of Herberg in de ster”, na een geslaagde restauratie van dit café anno 1620. Het praat- en eetcafé steunt op drie grote pijlers. In de eerste plaats is er de authenticiteit van het café waar men rustig van een frisse en smaakvolle pint kan genieten. Daarnaast kan je kiezen uit een gevarieerde kaart met streekgerechten, speciale bieren, frisdranken, Hagelandse en Kaapse wijnen, en heerlijke Java koffie’s. De streekgerechten worden op traditionele manier bereid en geserveerd en worden door seizoengebonden bereidingen aangevuld. Temidden de suggesties herkent men dezelfde noodzaak waardoor men tijdens het komende winterseizoen ook een aantal wildbereidingen tussen de suggesties zal weervinden. Tenslotte is het café een unieke stopplaats voor de talrijke fiets- en wandelroutes. Voor geoefende wandelaars is er de Rockweidewandeling die je niet alleen van de mooie omgeving van de Dijle-oevers laat genieten, maar de deelnemers eveneens een blik gunt op de festivalweide Rock Werchter. Centraler staat ongetwijfeld de Wijngaardbergwandeling, in een uitvoering van 4 km of eentje van 7.5 km. Deze prachtige, avontuurlijke vijfsterrenwandeling voert door wijngaarden, fruitboomgaarden en gevarieerde natuurlandschappen van de Wijngaardberg in Wezemaal. Van op de 70m hoge heuvel heeft men een schitterend panorama over de streek, start en aankomst is het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn met wijnkelder. Je kan dit individueel of in groep bezoeken en zo ontdekken waarom geologisch en historisch er steeds wijnbouw was in het Hageland.

Bezoekers van het restaurant Bij Boeres parkeren best op het marktplein (150 meter) en kunnen rustig naar de herberg wandelen. Onderweg kan je het gerestaureerde oud gemeentehuis bewonderen waarin zowel het wijnbezoekerscentrum als de wijnproefkelder werden ondergebracht.

Bij Boeres beschikt  over twee zalen (15 en 25 personen) boven het café, die gratis ter beschikking staan voor feesten of vergaderingen met bediening vanuit ‘t café. Een oude schuur met houten gebinte maakt tevens deel uit van de infrastructuur. Deze schuur met eigen tap kan u voor max. 100 personen afhuren en er zelf cafébaas in spelen (65 zitplaatsen en 100 staanplaatsen), vanzelfsprekend neemt Bij Boeres ook de organisatie van feestjes, drinks en meetings voor zijn rekening.

Het interieur is authentiek en gezellig warm, geen luxueus gedekte tafels met strak gesteven onberispelijk wit linnen, maar gewoon de stoere, sterke en houten cafétafel die al menig avontuur heeft meegemaakt. Verrassend hoeveel bezoekers hier langs komen, veeleer dan in een figuurlijk ‘stijf’ restaurant te tafelen. Op de kaart een massa leuke gerechten die door chef Till van Nepalese afkomst, maar sinds vele jaren actief in de Belgische horeca, op perfecte manier worden bereid.

Wij kozen als voorgerecht voor een duo van kaas- en garnaalkroketten die mooi smeuïg werden gehouden en hartig aangebakken, bovendien rustten ze op een leuk bedje van fijne sla, tomaat, komkommer en garnalen. Onze geitenkaas was heerlijk gegratineerd op fijne toast en kreeg een leuk gekarameliseerd met een pittig en hartig slaatje. Het hoofdgerecht werd een heerlijke moot kabeljauw, mooi op vel gebakken, met een geurig garnaalsausje en een subtiele aardappelpuree van Hagelandse bintjes. Enkele broccoliroosjes en partjes tomaat zorgden voor extra decoratieve toetsen. Het Hagelands stoofpotje met Aarschotse bruine was geurig, boordevol aroma en heerlijk van smaak. Mooie malse blokjes vlees met nauwelijks een vetrandje, onontbeerlijk voor de goede smaak, dompelden zich naar hartenlust onder in de succulente saus. De frietjes, goudgeel en knapperig, waren een feilloze aanvulling op een eenvoudige, lekkere en alleszins geslaagde authentieke bereiding. Het bewijs dat een kwalitatieve traditionele burgerkeuken voldoende inhoud heeft om zich met succes te meten met de moderne, kunstmatige bereidingen die alle essentie met de natuurlijke basiselementen overboord gooit.

Het kindvriendelijke onthaal en karakter van restaurant Bij Boeres is een opmerkelijk item dat door talloze ouders en grootouders erg wordt geapprecieerd. Het is leuk om zien hoe de kinderen met glunderende oogjes in de koekendoos graaien in de hoop hun favoriete snoepje te ontdekken.

Restaurant-eetafé Bij Boeres – Kerkstraat 6 – 3111 Wezemaal

Tel 016- 89 38 19 – www.boeres.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

authentiek decor

smaakvolle gerechten

uitgesproken kindvriendelijk