Restaurant Médicis St Pieters Woluwe: 20 jaar jong

Restaurant Médicis dat indertijd een onderkomen vond in een statig herenhuis en vrij spoedig qua bekendheid evenveel respect afdwong als de nabijgelegen Dumonplaats in St Pieters Woluwe, blaast met terechte trots maar liefst 20 kaarsjes uit. Voor Yves Balthazar en Jean Luc Couty een uitgelezen moment om een nieuw menu op te stellen onder de naam ‘ menu Vinti’ waarmee ze tegelijkertijd hun trouwe klanten willen bedanken en verwennen maar tevens de fijnproevers die tot dusver de zaak links lieten liggen, willen aansporen om de rijkdom, kwaliteit en vooral het vakmanschap in het restaurant te ontdekken.

Het herenhuis werd in 1921 opgetrokken in Normandische stijl, maar ruilde vrij snel zijn residentiële constructie voor een restaurant met duidelijk Italiaanse roots. Pas decennia later op het moment dat Yves en Jean Luc, deze laatste eveneens van Normandische afkomst, de zaak overnamen kregen de gerechten ook uitgesproken Franse accenten mee. Aanvankelijk werd het zelfs een duopresentatie vermits ook het Italiaanse tintje behoorlijk lang bleef nazinderen.

In de loop der jaren en de evolutie van de seizoenen tekent Jean Luc een duidelijk persoonlijke lijn uit met kwalitatieve dagverse producten, soms met regionale inspiratie, soms met nieuwe buitenlandse of overzeese accentjes. Yves zijnerzijds zorgt ervoor dat het interieur regelmatig wordt aangepast, dat de tafels sfeer en charme uitstralen, kortom dat restaurant Médicis, in alle opzichten, de fijnproevers kan verwennen.

Bij de opening van het restaurant in 1993 werd ruime aandacht besteed aan de decoratie van de twee elegante eetzalen. Sedertdien werden ze regelmatig verfrist en vernieuwd, in de loop van de maand augustus ll. kreeg het rechtse zaaltje een nieuwe look dankzij interieurarchitecte Martine Dekkers die een hedendaags behang met ontwerp van Daniel Veraart liet aanbrengen. Ook de salonbar kreeg een nieuw behang terwijl het andere zaaltje nog steeds charme en comfort uitstraalt via rode en beige tinten en enkele leuke abstracte schilderijen, eveneens van de hand van Martine Dekkers.

In de keuen creëert Jean Luc nog steeds verrassende, hedendaagse, maar vooral smaakvolle bereidingen. Na een passage in een aantal fijnproevershuizen in Frankrijk, arriveert hij in Brussel in 1985 en creëert nieuwigheden o.m. in Le Café de Paris, La Cravache d’Or en Carlton. Gans zijn culinair parcours heeft Jean Luc oog voor dagverse, kwalitatieve producten die zonder compromissen met het nodige respect worden verwerkt. De nieuwe keukentechnieken bieden voor hem een relatieve meerwaarde gezien ze de mogelijkheden scheppen om de bereidingen extra decoratieve toetsen mee te geven, ze moeten hoe dan ook een ondergeschikte rol bij de basisingrediënten vervullen. Anderzijds heeft hij meer dan een open oog voor streekproducten.

De 20ste verjaardag was voor Jean Luc de ideale gelegenheid om naast de traditionele kaart en suggesties een gelegenheidsmenu uit te werken. Enerzijds het menu “’t Bordje – L’Ecriteau” en anderzijds het menu “Vinti”. Menu ’t Bordje, 3-gangen,  omvat een keuze uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts en kost 38€, in een all-in formule komt dit op 57€. Het menu ‘Vinti’ kost, net als 20 jaar geleden, 1400 BF of 35€ en omvat een voorgerecht, tussengerecht, keuze uit twee hoofdgerechten en een dessert. Net als bij de opening 20 jaar geleden worden in dit menu enkele overduidelijke Italiaanse accenten weergevonden. Fijnproevers krijgen qua dranken,  hierbij de keuze uit een leuk assortiment Italiaanse wijnen die wonderwel bij het menu aansluiten, deze wijnen kunnen zowel per glas als per fles worden bekomen.

Bij het aperitief een stukje gerookte zalm en een mousse van mierikswortel met rillettes van vis. Ons voorgerecht werd enerzijds een gekonfijte eendenlever met zoutzure ui, garnituur van snijboonsnippers en venkel en mousse van zure room. Mooi geheel met aangename smaaktoetsen en mooie opbouw. Anderzijds opteerden we voor een bruschetta van Sint Jacobsvruchten, burrata ven Cremoonse mosterd en gelei van selderij. Mooi gebakken nootjes, terwijl de kaas op warme toast werd geserveerd met roosje van groene bloemkool als extraatje. Mooi decoratief en smaakvol geheel.

De goudgebraden St Jacobsnootjes die als hoofdgerecht werden geserveerd kregen een garnituur van rode pepers en pompelmoes en leuke blanke botersaus. Lekkere en knapperige combinatie. Onze kalfszwezerikken van het hart met decoratie van gerookte paling, bleven mooi knapperig krokant, zeer lekker en werden verrijkt met een polentaroom en jus van groene appel. Succulent.

Restaurant Médicis – Schermlaan 124 – 1150 St Pieters Woluwe

Tel 02-779 07 00 – www.medicis.be

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Menu ’t Bordje 38€- all-in 57€ – verjaardagsmenu Vinti: 4 gangen 35€

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervolle inrichting

evenwichtig smaakpalet, decoratieve presentatie

Michelin:       2 bestekken

Brits aandoende cottage

nieuwe kleurige look

menu houdt midden tussen traditie en modernisme

GaultMillau:  vermeld

Delta:             2 mutsen

schappelijk geprijsde keuken

bereiding wild met vacht en pluimen

mooi terras