Restaurant EssenCiel Leuven

Het vroegere restaurant Oesterbar in de Leuvense Muntstraat kreeg, een kleine twee jaar terug, onder impuls van Niels Brants, een nieuw toekomstperspectief en heropende de deuren onder de benaming EssenCiel.

Niels was gedurende twee jaar sous chef in het Duffelse sterrenrestaurant Nuance en wil in Leuven een persoonlijke culinaire en gastronomische koers varen met smaakvolle creatieve gerechten op basis van selectieve en vooral dagverse producten. Een bedoeling die deels in de naamgeving verborgen ligt evenals het streven om de gasten een leuke en gezellige maaltijd te laten beleven.

Bij de heropening van het restaurant kregen een aantal elementen een degelijke vernieuwing mee, werden aanpassingswerken in de keuken uitgevoerd en werd ook het interieur van de zaal aangepakt. Opvallend hierbij is het feit dat de tafels een ietsje ruimer werden dan voorheen waardoor op, de toch wel beperkte oppervlakte, nog een aantal bestekken werden ingeruild, aspect dat ongetwijfeld tegemoet komt én aan de privacy én aan het comfort van de gasten. Ondertussen werd het interieur opnieuw aangepakt en kan je nu rustig lunchen of dineren aan sfeervolle houten tafels die het restaurant duidelijk meer klasse en uitstraling geven.

Rekening houdende met de vorming en de ervaring van de chef, betreed je het restaurant met vrij hoge verwachtingen vooral omdat de chef zijn opties bij de opening zeer duidelijk wereldkundig maakte. Opties die de chef indertijd deels kon realiseren waarbij hij o.m. van de vaste lunch afstapte en de gasten nu een keuze biedt, hetzij de lunch, hetzij à la carte, hetzij een selectie uit het Essence-menu dat in 4, 5 of 6-gangen wordt aangeboden. De sommelier van dienst beschikte ditmaal bij onze proeverij, in tegenstelling met ons vorig bezoek, duidelijk over een grote kennis van zaken, zowel wat betreft het menu, de gebruikte ingrediënten en de wijnkaart.

Wij opteerden voor de lunch, een 3-gangen suggesties aan 36€/persoon, lunch die alvast startte met een verrassing van formaat. De huischampagne Henri Chauvet Blanc des Blancs was tintelend fris met ontelbare lustig dartelende bubbels en kostte slechts 12€ per glas. Een schrille tegenstelling met onze eerder ervaring toen we voor een levenloos glas zonder smaak en bubbels, 13.5€ per glas moesten neertellen. Een leuk assortiment hapjes met makreel, gestoomde lotte en frisse jus van postelein, een brioche van kalfszwezerik met radijsschijfjes en een creatie met kikkererwtjes, pompoen en wortel werd niet alleen een decoratieve topper maar wist perfect de smaakpapillen gaar te stomen voor de degustatie van de eigenlijke gerechten.

Als voorgerecht serveerde Niels een creatie van zacht gemarineerde zalm met bergamot, komkommer fantasietjes, feta en sesamzaadjes. Een heerlijke bereiding met perfecte pairing boordevol smaak en mooie accenten. De chef toonde zich andermaal een meester in de decoratie, een kleurenspektakel dat via het oog duidelijk de smaakpapillen beroert. Het hoofdgerecht, een bereiding van kabeljauw, lardons, groene kruiden en jonge prei. Qua smaak en decoratie opnieuw een voltreffer van formaat met perfecte gegaarde kabeljauw, kraakvers en hagelwit die zonder enige twijfel alle fijnproevers kan bevredigen. Het dessert werd een ijsje van spar, gepresenteerd in een leuk glaasje op een bedje van sparrentakjes. Bij de koffie enkele fijne afsluiters met o.m. een creatie van mango en legoblokjes van witte chocolade.

Het is overduidelijk dat Niels de moderne kookkunst onder de knie heeft en culinaire lekkere gerechten aan zijn gasten aanbiedt die naast het oog, ook de smaakpapillen bekoren. Restaurant EssenCiel is duidelijk de kinderziektes ontgroeid en manifesteert zich als een van de toppers van het culinaire Mekka van Leuven ofte Muntstraat. Niels heeft zich ondertussen omringd met een beperkt team enthousiaste en passionele medewerkers voor wie de tevredenheid van de gasten, de bekroning is van hun culinaire activiteiten.

Restaurant EssenCiel – Muntstraat 23 – 3000 Leuven

Tel 016-29 06 00 – www.essenciel.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

creatieve, smaakvolle bereidingen

mooie presentaties

gepassioneerde medewerkers.

Michelin:       1 bestek

designbistrootje

chef levert prachtvoorbeeld van de essentie van het koken

chef maakt van best beschikbare (seizoens)producten ware lekkernijen

GaultMillau:  14/20

chef beheerst nieuwe culinaire technieken

chef zorgt voor meerwaarde van de gerechten

wijnen worden met kennis gekozen

Delta:             oorsprong van de wijnen Frankrijk