Saint-Chinian rode wijnen

De rode wijnen vormen sinds het ontstaan van de wijngaarden de basisproductie van Saint-Chinian waardoor het assortiment ruimer is dan de witte wijnen die pas sinds een 10-tal jaren ook de AOC-betiteling mogen dragen.

Op de proeftafel:

Domaine de Jougla – Viels Arrasics 2012

Assemblage van 50% Syrah, 25% Grenache en 25% Mourvèdre, bessen zijn afkomstig van oude ranken aangeplant op schist, de Mourvèdre is afkomstig van geselecteerde percelen met argilo-calcaire basis, alle rassen hebben een gemiddeld rendement van 35 hl/ha. Zorgvuldig bereide wijn met manuele oogst, fermentatie tussen 28-30°C en cuvaison van 15 dagen met 12 maand rijping in barriques.

In het glas biedt deze wijn een leuke mantel met kersenrode glinsteringen. In de neus ontplooien zich krachtige en licht geconfituurde aroma’s van cassis, vanille, gegrild brood met toetsen van mokka en cacao. In de mond een mooie intense wijn met lange afdronk met delicate accenten van cederhout. Wijn die best vooraf wordt gekarafeerd en zich perfect leent bij een tournedos, geitenkaas en chocolade desserten.

Château du Prieuré des Morgues – Grand reserve 2012

Assemblage van 70% Syrah, 20% Grenache en 10% Mourvèdre met rendement van 30 hl/ha. Vinificatie gedurende een 3-tal weken in thermo-gereguleerde inoxvaten et nadien malolactisce  fermentatie in cuves. De rijping vindt plaats op eik, 25% in nieuwe vaten, 50% in eerste jaarsvaten en 25% in tweedejaarsvaten en dit meestal gedurende 14 maand.

In het glas een mooie kleur die naar een karaktervolle wijn verwijst, terwijl in de neus rijpe aroma’s van rood fruit tot ontplooiing komen. In de mond een volronde, vette wijn met karakter die bij de lange afdronk, aangename tannines vrijgeeft.

Midi Rouge 2008

Afkomstig van ranken geteeld volgens een biodynamische cultuur voor de Syrah en Carignan op schist op een hoogte van 400 m met eerder beperkt rendement van 20hl/ha. Er worden eveneens bessen gebruikt van Syrah en Mourvèdre die op galets werden geteeld. De manuele oogst gebeurt in kassen van 13 kg. De productie 2008 bleef beperkt tot 1200 flessen die werden gebotteld zonder de traditionele filtering.

Wijn met stevige kleur, intense aroma’s in de neus die in de mond overgaan in frisheid, raffinement en leuke elegantie.

Château Cazal Viel 2011

Assemblage van Syrah, Grenache en Mourvèdre waarbij de percentages lichtjes verschillen van jaar tot jaar. Afkomstig van de hoger gelegen percelen van de Languedoc met nauwkeurige perceelselectie. Na de traditionele vinificatie volgt een rijping deels op inox en 45% in eiken vaten van 2 en 3 jaar en dit gedurende minstens 12 maand.

Zorgt in het glas voor een mooie violetkleurige wijn. In de neus komen aangename aroma’s vrij met fijne kruidige accenten van peper en nootmuskaat. In de mond vrijwel onmiddellijk een complexe smaak, mooi volrond en aangenaam, licht vettig. Zeer subtiel evenwicht tussen de tannines, het hout en het vettige karakter. Vooraf karafferen is een aanrader voor een wijn die een leuke compagnon vormt bij gegrild vlees en kazen met karakter.