Dit restaurant dat een onderkomen vond in een deel van een voormalige drukkerij en uitgeverij nabij het station van Brussel-Congres, opende de deuren begin 2016. Het was een initiatief van chef Glen Ramaeckers en chef Yannick Van Arken. De opening was de realisatie van een lang verwacht project waarbij vooral de aanwezigheid van Yannick Van Aeken in het oog sprong.
Yannick werkte zes jaar bij het legendarische restaurant Noma in Kopenhagen en was er vier jaar de souschef van Rene Redzepi. Daarvoor werkte hij ook nog in het Baskische toprestaurant Etxebarri. Chef Glen Ramaekers, een oud-student van hotelschool Ter Duinen in Koksijde, baatte jarenlang ’t Archief in Hombeek uit. Hij promoot al jaren de Filipijnse rum Don Papa, die afkomstig is uit de geboortestreek van zijn moeder. Zijn productkennis komt bij Humphrey’s goed van pas. Glen: : “In het restaurant hanteren wij trouwens een totaal nieuwe, innovatieve aanpak, die draait rond duurzame, gezonde en ecologisch verantwoorde producten.”
Bedoeling van beide chefs was een keuken aan te bieden die indruk maakte vooral door de presentaties van eerder ongewone maar wel erg lekkere ingrediënten. Het nieuwe restaurant dankte zijn naam aan de bekende acteur Humphrey Bogart en het citaat ‘Play It Again Sam’ dat refereert naar de film Casablanca. Humphrey heeft namelijk zijn intrek genomen nabij het Stripmuseum, in het gebouw waar ook het onafhankelijke platenlabel [PIAS] (‘Play it again, Sam’) is gevestigd.
Hun eigen ding doen was dus het motto van de chefs. Bij Humphrey hoefde men geen Noma-toestanden te verwachten, maar eerder een keuken waar de ‘gewone’ culinaire wereld en topgastronomie elkaar raken. Yannick Van Aeken verduidelijkte : “In de keuken gaan we vaak werken met vergeten groenten, die we op termijn ook zelf zullen kweken. We laten ons ook inspireren door impressies die we hebben opgedaan tijdens onze reizen. Eén ding is zeker: we gaan ons niet in een hokje laten duwen.”
Ondertussen groeide restaurant Humphrey uit tot een gewaardeerde locatie die bewijst dat de Brusselse streekgastronomie mooi gecombineerd kan worden met exotische en zelfs mondiale invloeden. Op het menu staan zowel frisse als verrassende gerechten met uitgesproken smaken, die gecombineerd worden met andere streekproducten, originele wijnen, ambachtelijke bieren van o.a. Brussels Beer Project en brouwerij De Triest. Glen Ramaeckers draagt intussen alleen de exploitatie en serveert lekkere maar onverwachte combinaties soms met een vleugje exotisme. In zijn keuken hanteert hij een masse eigen groenten die door zijn echtgenote Julie de Block voor een groot deel op de binnenkoer van het gebouw worden geteeld.
Glen blijft een creatieve duizendpoot en waagt zich eveneens aan pop-up en streetfood experimenten, aspecten die hem zelf tot het ambassadeurschap van het Brusselse Streatfest brachten.
Gezellig tafelen en genieten van verfijnde blijkbaar eenvoudige bereidingen blijft nog steeds de topervaring in restaurant Humphrey. ‘Eenvoudig’ blijkt toch complex want elke bereiding vergt de nodige aandacht en voldoende reflectie waarbij veel kennis en knowhow is vereist; Een combinatie die veelal uitmondt in atypische gerechten boordevol unieke ingrediënten en dus ook een ruim smaakpalet.
Het suggestiemenu omvat 7 bereidingen om te delen voor 2 personen, anderzijds is het vegetarische menu samengesteld uit tal van groenten die door Julie werden gekweekt. Even vanzelfsprekend is er een Filippijns menu waarbij de chef zijn roots in de kijker stelt met o.m. visfilets, inktvis en ananas, waguy beef… Keuze te over dus om lekker te genieten. Bovendien wijzigt de samenstelling van de menu’s regelmatig en worden heerlijke seizoenproducten in the picture geplaatst.
Restaurant Humphrey – Sint Laurentstraat 36-38 – 1000 Brussel – tel 02/2193916 – www.humphreyrestaurant.com.
Open van maandag tot vrijdag van 12 tot 15 uur en van 18 tot 22 uur.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: verrassende smaakcombinaties – attent personeel – groenten uit eigen stadstuin – eenvoudige bereidingen met diep smaakpotentieel.
GaultMillau: 14/20 – 2 koksmutsen – unieke ervaring – blijkbaar eenvoudige keuken met unieke smaken en ingrediënten- atypisch met vleugje exotisme.