Restaurant Kapelhoeve Winksele Delle

Hoewel de volksmond beweert dat “dromen bedrog zijn”, bewees Hilde Peremans dat het behoedzaam koesteren van een droom in een toekomstgerichte realiteit kan uitgroeien.

Een 12-jaar terug besliste Hilde om het lesgeven aan het VTI Leuven, en dit na een periode van zowat 20 jaar, op te geven om haar grote droom, nl het runnen van een eigen horecazaak te realiseren. In het Vlaams Brabantse Winksele, zowat halfweg tussen Mechelen en Leuven, midden de witloofstreek, vond ze de ideale locatie. Het voormalige restaurant ’t Kapelleke dat een goede reputatie had verworven, restaurant waar ze zelf trouwens zaalervaring had opgedaan. Hilde wist wat de locatie van mogelijkheden inhield gezien ze haar technische kennis hier in de praktijk kon toetsen nadat ze eerder reeds een tijdje actief was in de zaal van het restaurant Rooten Scilt van wijlen Guy Pauwels.

Na enige renovatie- en verfraaiingswerken, opende de Kapelhoeve de deuren, maar Hilde vond de werken onvoldoende om van een zaak met een uitgesproken persoonlijk cachet te kunnen spreken. Ondertussen paste ze het interieur opnieuw aan en biedt het restaurant een aangenaam en gezellig rustiek decor. De imposante toonbank en de voorraadfrigo’s werden uit de eetzaal verwijderd, waardoor de zaal plaats biedt aan een 12-tal extra gasten. Het zaaltje vooraan dat nagenoeg onbenut bleef, enkele zeldzame meetingsessies niet te na gesproken, werd ingericht als salon en rookruimte. Het rustieke terras in zeer groene decoratieve omgeving is voor velen een verademing en een ontdekking van nieuwe keukengeheimen.

In een eerder rustiek kader met enkele nostalgische verwijzingen en restanten van een voormalige kapel, zorgen de aromarijke schotels voor een perfect samengaan van een moderne keuken en lekkere bereidingen. In haar gerechten legt Hilde vooral de nadruk op dagverse producten die met zorg worden uitgekozen. Bovendien verruimt ze haar traditionele kaart met regionale streekproducten die elk op zich sterk seizoensgebonden zijn, maar bovendien zoveel mogelijk een sterke lokale touch meekrijgen. Bij de dagsuggesties hanteert ze de slogan ‘op is op’. De suggesties keren pas terug wanneer de voorraden na kwalitatieve controles werden aangevuld. De diverse visgerechten zijn een typisch voorbeeld van dagsuggesties, Hilde wil hier geen karrevrachten vis opslaan, maar serveert uitsluitend dagverse producten die de gasten bijzonder appreciëren. De keukenkunstjes van Hilde krijgen in de zaal een degelijk verlengstuk in de persoon van zaalverantwoordelijke Tony Moens. Naast de zaal, valt ook de wijnkaart onder zijn hoede, een wijnkaart weliswaar eerder beperkt, maar toch voldoende rijk om het ‘Brabants’ tafelen op een gepaste manier te ondersteunen.

Op de kaart vonden we bij onze proeverij een aantal leuke suggesties maar na enig beraad opteerden we voor de visbereidingen van het suggestiebord. Een bereiding van Sint Jacobsvruchten en een kabeljauwhaasje met witloof moesten soelaas brengen. Drie leuk gebakken Sint Jacobsnoten op een weelderig slaatje van radijzen pijpajuintes en wortel, zorgden alvast voor een mooie presentatie. We werden verrast door de fijne dressing en mooie smaakaccenten met licht zilte achtergrond die perfect samenvloeiden met de accenten van het Château Les Clauzots, een witte Graveswijn bestaande uit een mélange van Semillon en Sauvignondruif, wijn die vooraf een perfecte koeling meekreeg.

Om de tijd tussen voorgerecht en hoofdschotel ietwat in te korten, wordt een leuke sorbet van passievruchten geserveerd. Een leuke attentie waarbij de smaakpapillen een nieuwe tasting moeiteloos aankunnen. Het hoofdgerecht, een kabelhaasje, genoot van een mooie presentatie, duidelijk opnieuw een behoorlijk grote portie. Als garnituur, 2 licht aangebakken kroppen grondwitloof met gouden randjes, tartaar van tomaat en een erg romig maar uiterst fijn tuinkruidensausje, enerzijds geserveerd met verse aardappelkroketten en anderzijds met verse aardappelpuree. Ook hier zorgde de wijn voor een gezellige en smaakvolle pairing.

Het duo Hilde-Tony draagt voldoende zorg voor de keukenrijkdommen die Hertog Jan II destijds in Brabant introduceerde en geeft ze een keurige, smaakvolle extra elan mee.

 

Restaurant De Kapelhoeve – Potestraat 4 – 3020 Winksele/Herent

Tel 016-36 05 67 –

Open: maandag en woensdag 17- 21 uur, donderdag en vrijdag 12-14 en 17-21 uur, zaterdag 18-21 uur, zondag 12-14 en 18-21 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted:           2 minutes

grote porties

leuke presentatie

verse ingrediënten