Restaurant Ludwig – Kortenberg

De uitdaging die Ludwig Timmermans een aantal jaren geleden aanging, om samen met echtgenote Chris Ryckmans, een stijlvol maar vooral aromarijk restaurant op te starten, werd ondertussen een creatief smaakparadijs, maar nadert eveneens een eerste belangrijk tussenstation, nl het 10-jarig jubileum. Een jubileum dat aldus Ludwig, alle kansen en mogelijkheden openlaat maar nog geen kopzorgen aanwendt, rustig verder bouwen volgens klassieke en traditionele methoden tot genot van de gasten, is en blijft de absolute prioriteit.

Ludwig heeft eerder onverwacht de overstap naar de zuivere restauratie gemaakt. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de exploitatie van de Auberge de Strombeek, maar voelde zich op een bepaald ogenblik beknot in zijn inventieve creaties. Als oud-leerling van de hotelschool Koksijde beschikte hij oer voldoende culinaire background om een eigen zaak op te starten.

Restaurant Ludwig werd een cosy cosy zaak, sober en stijlvol met enkele elegante decoraties zonder overdaad. Gastvrouw Chris onthaalt de gasten met flair en schwung en weet hen met vrouwelijke fijngevoeligheid een rustig en figuurlijk intiem plekje aan te wijzen. De kookunit midden het restaurant maakt onbetwistbaar deel uit van de globale inrichting, alle tafeltjes rond deze unit geschaard, genieten dus van een ‘open’ keuken, facet dat én de intimiteit én de directe verbondenheid met de chef ten goede komt. Gasten waarderen deze opbouw met grote voldoening, ze staan immers ahw. letterlijk en figuurlijk zelf aan het fornuis om hun eigen gerechten te creëren. De dagverse ingrediënten zelf omvormen tot succulente bereidingen geeft hen absolute voldoening.

Restaurant Ludwig telt amper 16 zitplaatsen, een doelbewuste keuze omdat Ludwig nu zijn inventiviteit volledig kan laten openbloeien. Een beperking die in het verleden wel enkele nadelen aan de oppervlakte liet komen, beperking die evenwel vooral positieve reacties uitlokte. Gasten voelen zich thuis in het cosy decor, genieten van een opmerkelijke privacy en kunnen volop van de uitgebreide en rijke Midden- Brabantse tafelen genieten. Vanuit deze opbouw serveert Ludwig naar hartenlust verrassende gerechten met smaakcombinaties die je smaakpapillen bestendig verwennen. Toch werd de kaart met opzet beperkt gehouden, maar het aantal suggesties is des te uitgebreider. Het is de bedoeling om de suggesties af te stemmen op verse kwalitatieve producten en dagaankopen op de vroegmakrt.

Met dit ideeëngoed in het achterhoofd blijft de ‘vaste’ kaart beperkt tot een aantal traditionele en gewaardeerde bereidingen die rekening houden met hedendaagse trends en toch tegelijkertijd een Bourgondisch aureooltje omsluiten. Bij de voorgerechten zijn dit o.m. de St. Jakobsschelpen, scampi’s, ganzenlever, carpaccio en erg krokante kalfszwezeriken. Afhankelijk van de seizoen serveert Ludwig de entrecote als zijn uitgesproken paradepaardje, dit kan zowel een Ierse of Argentijnse entrecote zijn, maar Ludwig selecteert regelmatig ook een entrecote van het Wagyurund, bereiding die overduidelijk aanslaat. In het seizoen sieren ook diverse kreeftbereidingen de kaart, selecties waardoor Ludwig eveneens furore maakt. Ludwig wil op deze wijze voorkomen dat regelmatig terugkerende klanten al te snel op bepaalde schotels zouden vastgepind raken. Bovendien besteedt Ludwig ruime aandacht aan streekproducten en respecteert hij intens de seizoensgebonden ingrediënten. Dit facet maakt het mogelijk om creativiteit en inventiviteit te optimaliseren en bij diverse combinaties een sereen aureool van subtiele en delicate smaaktoetsen te realiseren.

Het terras is eveneens een rustbrenger van formaat, even cosy als het restaurant, ook hier draagt gastvrouw Chris er zorg voor dat de gasten optimaal worden verwend. Aandacht én voor de zonnekloppers die maximaal van elke sprietje zon willen profiteren, maar ook voor hen die in een schaduwrijke plek, lekker eten willen combineren met de gezonde buitenlucht. Het terras is tevens een complementaire aantrekkingspool voor diegenen die een snelle hap willen combineren met enige culinaire rijkdom.

De vijfde verjaardag van het restaurant werd geen uitbunding en eenmalig feest, maar Chris en Ludwig beslisten een feestkaart op te bouwen waarvan de klanten een aantal maanden konden genieten. Aktie die door trouwe klanten werd gewaardeerd, maar die ook de nieuwkomers meteen volop onderdompelden in een ongedwongen sfeer en degustatief samenspel van aroma’s, geuren en kleuren. Een dergelijke feestkaart wordt allicht ook voor het 10-jarig jubileum opgebouwd.

Bij onze proeverij serveerde Ludwig, in afwachting van het voorgerecht, een mooi lichtgelig en romig mosselsoepje dat zelfs in zomerse omstandigheden een leuke introductie vormde, soepje dat meteen de link met de andere zilte creatie aanhaalde. Als voorgerecht een leuke, kruidige en pittige carpaccio van zalm Isigny, die evenals de carpaccio van verse rode tonijn een aantrekkelijk snippergarnituur van kruiden en pijpajuintjes meekreeg. Beide succulent en fris met knapperig toastje, ook de huiscreatie van king krab spreidde een overvloedig en geurig palet van zilte accenten tentoon.

Ook voor het hoofdgerecht viel onze keuze op enkele visbereidingen. De filets van zeetong werden geserveerd met krokante frietjes en een zomers slaatje met vinaigrette van limoen. De bereiding van de zeetong bleef eenvoudig en traditioneel maar was mooi ziltig, knapperig en dagvers, een absolute verwenning van de smaakpapillen. Ook de kabeljauw was dagvers met hagelwit visvlees, hij kreeg een subtiel zacht mosterdsausje mee dat keurig rond de vis was gedrapeerd. Top of the bille werden evenwel de zeetongfilets gevuld met king krab en zalm, een creatie die Ludwig nauw aan het hart ligt, de diepere smaakaccenten verschillen van dag tot dag gezien hij erg subtiel het kruidenassortiment aanpast naargelang humeur en de inventiviteit van het moment. De bereiding werd opgevrolijkt door een tartaar van groentjes en baadde in een succulent geurig sausje van kreeft. Als eindtoets mooi gebakken aardappelblokjes met ragfijne uisnippers. Een heerlijk gerecht en een absolute aanrader.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 – 3070 Kortenberg – Tel 02-306 82 81

Open op woensdag-, donderdag- en vrijdag- en zondagmiddag vanaf 12 uur, en op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 18u30. Reserveren is een aanrader.

Culinaire commentaren:

Tasted: 4 minutes

rijkelijke creativiteit

superverse kwalitatieve producten

delicate smaaktoetsen

elegant onthaal