Restaurant La Botica – Matapozuelos – Spanje

Sterrenrestauant La Bottica opende de deuren in Matapouzuelos district Serrada in 2002 met als enige bedoeling de klanten een aangenaam bezoek te vezorgen waarbij ze konden genieten van een uitzonderlijk aureool van dagverse ingrediënten die op een verantwoorde manier werden geteeld.

Passie voor lekkere producten bij voorkeur met regionale inslag genieten de voorkeur van zowat vader Teodoro als zoon Miguel Angel de la Cruz. Twee generaties koks die eenzelfde doel nastreven en worden aangevuld door zoon Alberto die als jongste telg van de familie de la Cruz zich specialiseerde in de wijncultuur.

Het onooglijke dorpje Matapozuelos heeft een uitgesproken landelijk karakter waarbij de wijnbouw een belangrijke economische factor is. In het hartje van de Rueda regio genieten de gronden van de aanwezigheid van de rivieren Adaja en Eresma, die eveneens zogen voor een weelderige groei van mastbomen.

Het restaurant vond een onderkomen in een voormalige hoeve uit 1876 nadien omgevormd tot apotheek en onderging een grondige renovatie voor de inplanting van het restaurant. Hierbij bleven evenwel tal van originele elementen bewaard en konden twee zalen, elk met stijl en karakter worden behouden. Er is een kleine gelagzaal met mooie bar die dienst doet als private bar waar de lokale bevolking terechtkan voor een drankje en een gezellige babbel.

Het restaurant etaleert de lokale sfeer met het gebruik van heel wat hout, o.m. dennenhout uit de omgeving en wordt getooid met stevige houten tafels die een passende bekleding, rood purperen tafelkleden met witte gesteven tafellopers, meekrijgen. Meerdere intieme hoekjes zorgen voor een leuke sfeer en maken zowel etentjes tête-à-tête als intense businessgesprekken mogelijk. Een leuke authentieke oven waarin tal van bereidingen worden gebakken en geroosterd, siert deze locatie en is een absolute blikvanger.

Teodoro de la Cruz heeft meer dan 40 jaar kokservaring en wist zich meermaals te onderscheiden door een gepassioneerde en persoonlijke benadering in de bereiding van traditionele gerechten. Zijn passie voor regionale producten is meer dan spreekwoordelijk en getuigen van een onbeperkte inventiviteit die deze ingrediënten toelaten. Hij is o.m. mede-oprichter van de vereniging van koks van Castilla y Leon die het melklam als uitgelezen lokaal product in het daglicht stellen. Miguel Angel is een autodidact die in de voetsporen trad van zijn vader. Een persoonlijk aanvoelen van het smaakpotentieel van kruiden en groenten, gemengd met natuurlijke elementen genieten zijn voorkeur. Pas nadat hij een berg ervaring had opgedaan volgde hij een cursus ‘gastronomische culturen’. De actuele trends voor het gebruik van planten en kruiden bracht hij samen in zijn kookboek ’een verzameling wilde kruiden en planten voor de hedendaagse keuken’. Het samenspel van vader en zoon en de perfectie in hun bereidingen met leuke decoratieve elementen leidde zowat 6 jaar terug tot een onvermijdelijke Michelinster, onderscheiding die ze me fierheid uitdragen. De ondersteuning van Alberto als sommelier en laureaat van een opleiding ‘wereldwijnen’ aan het wijninstituut Castilla y Leon in 2010 is logischerwijze meer dan welkom.

Wij genoten bij onze degustatie van enkele verassende introducties waarbij lokale kazen met hints van selder en de onvermijdelijke gerookte en gedroogde Spaanse ham onze smaakpillen alerteerden op een rijk en weelderig aanrukkend lokaal smaakpalet.

Een groene sla kreeg het gezelschap van heerlijke kruidige kikkerbilletjes, een torentje van tomaat, bij het betreden van het restaurant kan je een collectie van ruim 50 verschillende rassen en kleuren van deze groente bewonderen, smaakte erg aangenaam en verfrissend. Het hoofdgerecht wed vanzelfsprekend een in de oude oven geroosterd en gebraden melklam getooid met fijne delicate kruiden.

Afronden doe je in La Botica met een selectie van huisgemaakte zoetigheden die de tintelingen in je smaakpalet nieuw leven inblazen. De maaltijd werd mooi ondersteund door een Verdejo 2015 Marques de Caceres, terwijl voor het lam en de desserts een MC Rioja 2011, eveneens van het wijnhuis Marques de Caceres werd aangevoerd.

La Botica – Plaza Mayor 2 – Matapozuelos

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

authentiek decor, gezellig interieur

attente bediening

ruim smaakpalet met lokale toetsen

perfecte wijnselectie

Michelin:       1 ster

familiaal restaurant

specialist inzake rotisseries

zeer verfijnde keuken

tussenstop waard

Guia Repsol:            traditionele lokale keuken

gezellige atmosfeer

kwalitatieve lokale ingrediënten

decoratieve presentaties