Rueda: José Pariente

Actief in de wijnbouw sinds het midden van de 80-er jaren, besliste José Pariente in 1997 om zijn wijnen niet langer via de coöperatieve kelder op de markt te brengen maar deze onder eigen label te produceren, zijn wijnen zijn deels bedoeld voor de restaurants en deels voor particulier verbruik.

Als ervaren wijnbouwer wist hij immers op welke manier hij de ondergrond perfect kon combineren met het soms uitbundige en onbesuisde klimaat. Een combinatie die resulteerde in fruitige en florale wijnen met overvloedige aroma’s mede bekomen door een manuele oogst. De cascajo ondergrond geniet volop van het continentale klimaat dat nochtans deels wordt getemperd door Atlantische invloeden die via de Duoro rivier binnenstromen.

Na zijn overlijden hebben zijn kinderen de productie overgenomen en getuigen van enthousiasme, idealisme en perfecte know how. Een samenspel van elementen die elk jaar bij de oogst, hulde brengen aan deze initiatiefnemer.

Het wijndomein werd ondertussen uitgebreid tot een kleine 50 ha goed voor een productie van zowat 600.000 flessen per jaar. Door de uitbreiding was de oorspronkelijke chai te klein geworden. In 2008 werd op het plateau tussen Rueda en La Seca, een  nieuwe functionele en technologisch geavanceerde wijninstallatie in gebruik genomen die borg staat voor een verdere kwalitatieve ontwikkeling van het wijnhuis José Pariente.

Dochter Victoria Pariente ontplooide ondertussen haar wijnpassie met unieke combinaties van karaktervolle en frisse wijnen die zorgen voor aangename toetsen bij een relaxerende pauze. Ook haar dochter Martina Prieto Pariente is in de ban van de wijncultuur en bewijst dat een nieuwe generatie wijnmakers paraat staat.

De vooruitzichten 2016 van het wijnhuis José Pariente zijn positief, ook dit jaar wordt gezorgd voor een manuele oogst van ruim 60% van de wijngaarden en slechts 40% machinale oogst. Meer dan ooit ligt het accent van het wijnhuis José Pariente aldus Martina, op een uitgesproken kwalitatieve productie.

Op de proeftafel:

Varietal Verdejo 2015

Een 100% Verdejo wijn met lichtgele kleur en gouden glinsteringen in het glas. In de neus uitgesproken aroma’s van peer en perzik met accenten van citrusvruchten en passievruchten. In de mond een complexe, fruitige structuur bekomen door rijping op lies met elegante toetsen van munt en anijs en een aangename afdronk.

Varietal Sauvignon Blanc 2015:

Hoewel de Sauvignon blanc sedert een 30-tal jaren deel uitmaakt van het domein José Pariente, werd pas in 2007 een eigen productielijn opgestart. Een bleke geelachtige mantel verbergt mooie minerale en fruitige toetsen met accenten van tropisch fruit.

In de mond een frisse aanzet met subtiele vegetale accenten die openbloeien in intense en verrassend fruitige toetsen. Leuke afdronk met delicate vegetale en minerale accenten.

Cuvée Especial 2013:

Selectieve oogst van Verdejo druiven met speciale behandeling in de chai en rijping in ovale cuves waardoor 13.5 % alc. vol. wordt bekomen.

Geeft zowel in de neus als in de mond intense en complexer aroma’s vrij met fruitige toetsen. Vooral bij de aanzet een ruwere ongepolijste indruk, die vrij snel overgaat in een leuke gestructureerde wijn met aangenaam lange afdronk.

Beschikbaar bij La Buena Vida

Apasionado:

Een mooie en innovatieve zoete witte wijn met heldere lichtgele kleur met amper 11% alc. vol., dit op basis van geselecteerde trossen van de Sauvignon blanc rank. Het resultaat van meerdere jaren onderzoek en diverse testen.

In de neus krijgen we aangename en leuke fruitige accenten. Bij aanzet krijgen we in de mond onmiddellijk een leuke gestructureerde wijn met fijne frisse accenten. Speelse en vibrerende toetsen bekoren het smaakpalet en zorgen voor een subtiele en aangename lange afdronk.