Restaurant La Carte du Roi – Namen

Restaurant La Carte du Roi met panoramische terras aan de oevers van de Maas in de Waalse hoofdstad Namen profileert zich als een ‘restaurant bistronomique’ dat 7 dagen op 7 geopend is.

Een restaurant met meerdere pluspunten, het is tegelijkertijd het restaurant van het Circus Casinoresort van Namen én het restaurant van het viersterren Mercurehotel dat zich in hetzelfde gebouw bevindt. Het wil echter vooral het restaurant zijn van alle fijnproevers, ongeacht of ze als dan niet te gast zijn in het casino of in het hotel, en deze fijnproevers een lekkere, gezonde en ontspannende maaltijd aanbieden.

Het is aldus restaurant manager Diory Capozza belangrijk om te onderstrepen dat in het restaurant iedereen welkom is. De kaart van het restaurant wordt dan ook volledig afgestemd op de doorsnee bistronoom die heel wat lekkers lust en die in een gemoedelijke sfeer ook eens buitenshuis wil genieten.

Chef Joel Crasset, samen met second Tibault Gilles, selecteert dan ook tal van dagverse producten met een overduidelijk accent op lokale ingrediënten.  Via het reeds bestaande netwerk wil hij andere nabuurlandbouwers overtuigen van de enorme meerwaarde van lokale producten, hun impact op de bereiding van de gerechten en het respect dat ze hierdoor van de fijnproevers afdwingen.

Vanuit dit perspectief gooit hij driemaandelijks zijn kaart overhoop waardoor hij ook accenten kan leggen op uitzonderlijke seizoenproducten. Zijn pronkstuk ‘kalfsstuk gegrild op lavasteen’ blijft evenwel het ganse jaar overeind. Er is keuze uit maar liefst vijf hartige en malse bereidingen, telkens vergezeld van huisgemaakte frietjes en een seizoensalade. Zijn suggesties: bavette de boeuf, 250gr, uit het UK; contrefilet Blanc Bleu Belge 300 gr; T-bone Irish nature, 500gr; filet de boeuf argentin Grain Fed, 250 gr en een côte à l’os montbéliard,500 gr. Een ongewone rijkdom!

De lavasteen is trouwen een extra handig hulpmiddel waarmee de chef ook bij de barbecues graag omgaat. Hiermee kan hij het familiale onderonsje extra geur en aroma meegeven en is de bakkwaliteit van het vlees een vaststaand gegeven.

Onze smaakpapillen werden bij de inauguratiemaaltijd alvast meer dan verwent. Hartige, knapperige verrassingen als introductie en ter voorbereiding op het lekkers dan komen ging. Als starter een ballontin van zalmtartaar met kaviaar van forel en groene coulis. Volgde een leuke cappucino van bloemkool met fijne en geurige, erg smaakvolle, carpaccio van truffel.

Een knipoog naar het water van de stromende en soms stomende Maas, werd gelegd met een leuk gegrilde sint jacobsnoot die al het zilte van de zee nog in zich droeg met een fijne boter van sinaasappel als toemaatje.

Het hoofdgerecht werd een gelakt hertennootje met ragfijne boschampignons, gewoonweg verrukkelijk, zodat deze creatie die geen verdere commentaar behoeft. Ook de afsluitende risotto met gedroogde tomaat, fijne snippers van prosciutto, omzichtig verrijkt met parmezaan werd een mooie en lekkere creatie.

Een aanrader zonder compromissen en beslist een halteplaats bij een volgende passage in Namen.

La Carte du Roi – Avenue Baron de Moreau 1 – 5000 Namen – tel 081/649225 – open 7 op 7 – 18u30 tot23 uur – lacarteduroi@casinodenamur.be