Vins de Roussillon

Dat Frankrijk een wijnland is bij uitstek is een vaststaand gegeven. De diversiteit van de onderscheiden regio’s zorgt voor een enorm aanbod niet alleen qua smaken en aroma’s, maar evenzeer qua preferentiële wijnrassen en terroirs. De wijnroute van de Terroirs uit de oudheid biedt een leuke verzameling van gezellige, aangename en hoogstaande wijnen. Het CIVR-Roussillon plaats Collioure, Banuyls, Les Aspres en de Vallei van de Agly in het daglicht.

De Roussillon-wijnen vinden we terug in het zuiden van Frankrijk vnl. in de Pyrenées Orientales waar de middellandse zee flirt met het hooggebergte waardoor een mozaïk van terroirs en percelen ontstaat dat door een enorme diversiteit van microklimaten zorgen voor uitzonderlijke wijnen. Gewrongen tussen de zee en het gebergte groeien de Roussillon wijnen in een figuurlijk amfitheater begrensd door de Corbières in het noorden, de Pyreneeën met o.m. de Mont du Cannigou in het westen en de Alberes in het zuiden. De vlakte wordt door 3 rivieren doorkruist: Agly, Têt en Tech.

Naast blikvangers als Grenache blanc, Grenache noir, Carrignan, Syrah en Macabeu groeien hier 23 verschillende wijnrassen op de terroirs, goed voor 14 AOP-wijnen en 2–IGP-wijnen. Wijn betekent in de Roussillon altijd een meervoudige benadering, elk met eigen persoonlijkheid, karakter en aroma waardoor ze in het gastronomisch palet een veelvoudige toepassing verwerven. Traditioneel worden ze opgesplitst in droge wijnen (vins sec) en zoete wijnen (vins doux).

In het segment droge wijnen vinden we de 3 traditionele kleuren terug, ze zijn fruitig en delicaat, hebben weelderige aroma’s, soms uitgesproken toetsen. De diversiteit van terroirs meestal met aangepaste rassen, zorgt voor een opmerkelijk palet van kleuren en geuren.

Onder de AOP ressorteren: Collioure, Côtes du Roussillon, Côtes de Roussillon Les Aspres, Côtes du Roussillon Villages, Côtes du Roussilon Village Lesquerde, Tautavel, Latour de France et Caraman en Maury sec. Onder het label IGP ressorteren de Côtes Catalanes en de Côte Vermeille.

De natuurlijke zoete wijnen, vins doux naturels, zijn ontstaan in de 13de eeuw toen Arnau de Villanova, doctor van het koninkrijk Mallorca, de likeuren van de druiven mengde met zijn eau-de-vie. Dit miraculeus huwelijk ressorteerde in het geheim van de vins mutés, geheim dat uitmondde in de vins doux, de absolute blikvanger van de Roussillon. Hier worden 5 AOP’s weergevonden: Banuyls, Banuyls Grand cru, Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes en Maury.

De vins doux naturels millisimés, Hors d’Age of Rancio, zijn slapende pareltjes in de kelders van de Roussillon. Zonder meer uitzonderlijke bewaarwijnen die teruggrijpen naar het verleden en de fijnproevers verwennen door een origineel productieproces. Ze worden per definitie gedegusteerd aan het einde van een maaltijd en zijn perfecte compagnons bij kaas, desserten op basis van karamel, koffie of chocolade.

Het CIVR heeft de Roussillon wijnen in samenwerking met de lokale toeristische diensten gebundeld in een aantal wijnroutes die de geschiedenis, het culturele erfgoed van de regio, de natuur en architectuur op sublieme wijze illustreren. www.vinsduroussilon.comwww.tourisme-pyrenneesorirntales.cowww.tourismedeterroir.fr