Restaurant la Coopérative – Bélesta

Dit restaurant is ondergebracht in hotel Riberach in Bélesta en ligt aan de voet van het middeleeuws kasteel dat de rijkdommen van het kleine dorpje meerdere eeuwen terug, moest beschermen.

Hotel Riberach is een unicum gezien gasten hier in wijncuves van de vroegere coöperatieve kunnen logeren. De cuves werden heringericht en bieden alle mogelijke luxe en hedendaags comfort. De gebouwen werden door het architecten echtpaar   Luc Richard – Karin Puringher aangekocht en getransformeerd. Het was vooral Karin die voor de unieke inrichting zorgde gezien Luc samen met enkele vrienden het wijnhuis Riberach een nieuwe impuls en uitstraling meegaf.

Luxe, design en comfort zijn de trefwoorden van de exploitatie die de  kamers en suites meekreeg maar tevens ruimte laat voor vergaderingen en feesten. Een enorm terras biedt bovendien uitzicht op een leuke vallei en kan enkel het degustatief plezier verruimen.

Het restaurant werd ingericht in de enorme open ruimte tussen twee blokken van betonnen wijncuves en biedt zowel door het grote raam als door de glazen dakbedekking een zee van licht waar de Zuidfranse zon rustig keuvelend voor speelse decors zorgt. Deze open ruimte ontstond door het verwijderen van de verouderde wijnpersen die vroeger de wijn naar de diverse cuves stuwden.

Het keukenteam staat onder leiding van Laurent Lemal, Laurent chti van herkomst, was aanvankelijk actief binnen de grote familie van de Ducasse-restaurants maar werd in 2009 aangetrokken om het restaurant een eigen timbre en culinaire uitstraling te bezorgen. Op minder dan 3 jaar wist hij een compleet team rondom zich te verzamelen en bouwde een sterk evenwichtig uit met de rijkdommen van de streek als basisingrediënten. Een gepassioneerde beleving op basis van een grote diversiteit, vormt de basis van het aanbod. Zijn belangstelling voor de lokale producenten, waardering en respect voor hun werk resulteerde in een leuke gastronomie boordevol smaak en aroma.

Finesse en precisie met oog voor detail en unami met evenwicht tussen smaak, aroma en ontdekkingen, ontsnapte niet aan de aandacht van de culinaire gidsen waardoor Laurent terecht een eerste Michelinster kreeg toebedeeld. Lunchen of dineren in La Coopérative is ondergedompeld worden in de luxe van een aangename ontdekking speels, decoratief en poëtisch, maar is tegelijk kennismaken met een onbetwistbaar respect voor de basisingrediënten.

Bij het aperitief serveerde Laurent een succulent romig soepje van groene asperge, een ecrin van zalm en toffin van artisjok, leuke smaakmakers die de papillen alerteren voor nieuwe ontdekkingen. Het voorgerecht werd een Tirabuixo ‘tête à tête’ een leuke combinatie van selder, chutney van rode biet, paarse mosterd, artisjok en potjesvlees. Fijne combinatie met evenwichtig smaakpalet met enkele leuke decoratieve accenten. Als hoofdgerecht opteerde Laurent voor onze degustatie voor twee bereidingen van de Coliverdeend. De eendenborst werd gearomatiseerd met zure sinaasappel, terwijl de bil met lokale kruiden werd gemarineerd, een geheel dat werd aangevuld met semoulle van kruiden en geurige planten. Het citrusaccentje kreeg door de toevoeging van daikon een leuke smakelijke achtergrond en groeide uit tot een heerlijk gerecht.

Creatief spelen met kruiden, smaken en decoraties vormde tevens het centrale thema bij het dessert. Hier serveerde Laurent een leuke fantasie van kumquats die natuur, ijsgekoeld, gekonfijt, een aaneenschakeling vormden van subtiele toetsen en aroma’s, fantasie die trouwens de bekroning vormde van een uitzonderlijk samenspel van gastronomische effecten. Een onbetwistbare aanrader voor wie hier rondzwerft.

La Coopérative – 2a route de Galadroy – F 66720 Bélesta

Tel 33 4 6850 3010 – www.riberach.com

Gesloten van begin januari tot einde maart

Menu’s aan 34, 40, 59 en 74€ – menu Ephemere 85€

Culinaire commentaar:

Tasted:           3 borden

uniek decor

decoratieve presentaties

evenwichtig smaakpalet

leuke ontdekkingen

Michelin:       1 ster

inventieve bereidingen

leuk smaakassortiment

superbe creaties met streekproducten

locatie met een ‘charme fou’