Restaurant Le Neptune – Collioure

Het baart bij een tochtje door Collioure nauwelijks verbazing dat ontelbare kunstenaars in de ban raakte van de veelkleurige pittoreske straatjes die uitzicht bieden over een goed beschermde baai.

Aan de overzijde van de baai heeft zich tegen de heuvelflank het restaurant Le Neptune genesteld. Vanuit het restaurant heft men een oninneembare kijk op het kleurrijke dorpje, een ‘ansicht’ dat geen gelijke kent. Niet het uitzicht op de baai, noch de veelkleurige gevels, maar wel de gastronomie is en blijft de hoofdbekommernis van Le Neptune. Hoewel een hedendaagse, trendy keuken een aantal positieve elementen omsluit, opteert de keuken van Le Neptune voor traditionele producten die het passionele bij de chef en zijn keukenteam losweken, een keuken die streeft naar perfectie, de smaakpapillen optimaal verwent en met subtiele gevoelens de rijkdommen van de middellandse zee volop ten tonele voert.

Het keukenteam staat onder de leiding van chef Vincent Guerraz, die met vaste en technische hand zijn team inspireert, decoratieve en creatieve schotels aanvoert en verrassende poëtische, zeer smaakvolle hints, in zijn bereidingen weet te verwerken. De kaart toonr een bonte mengeling van selectieve en kwalitatieve ingrediënten, van het land en de zee. Kwaliteit is een eerste vereiste bij de selectie van Catalaanse producten, dagvers een onbetwistbare must, elementen die  Vincent door zijn savoir-faire met een Catalaans label worden overgoten tot groot jolijt van de smaakpapillen.

De regionale producten worden in uiteenlopende formules gebundeld, de lunch kost 29€, er zijn menu’s van 39 tot 99€ en een kindermenu kost 15 tot 19€. Vanzelfsprekend kan men ook à la carte eten. In alle menu’s heeft men meerdere keuzemogelijkheden, enkel bij het degustatiemenu moet men voor het voorgerecht, vis, vlees, kaas en dessert een keuze maken van de suggesties van de kaart. Bij dit menu wordt elk gerecht trouwens vergezeld van een aangepaste wijn.

Het interieur is eigenlijk tweedelig, enerzijds een ruime zaal met grote vensterpartijen waarbij men zicht krijgt op de leuke baai en het veelkleurige Collioure en anderzijds een aantal intieme tafeltjes, waar men quasi ongestoord kan genieten van de decoratieve en lekkere creaties van de chef zonder het gezelschap overboord te gooien. In beide zalen worden de tafels met feilloos gesteven witte tafelkleden gedekt en wordt voor een kleurig bloempje en aangepast bestek gekozen. Een verzorgd geheel met fijne aanblik dat de gasten uitnodigend begroet.

Wij kregen bij onze proeverij bij het aperitief enkele knapperige hapjes met roulade van hesp en fijne mousse van zeevruchten. Als voorgerecht opteerde chef Vincent voor een hartige terrine van eendenlever met gekonfijte eendeblokjes en delicate chutney van appelen met kwartjes van amandelen. Een leuk smeuïge en succulente bereiding met uitgelezen smaakassociaties. Mooie decoratieve presentatie en half-warme broodjes met truffel.

Het hoofdgerecht werd een attractieve bereiding van een doradefilet vergezeld van een zuiderse risotto met toetsen van paella, badend in een delicate emulsie van gesaffraneerde coquillages. Leuk kruidig met mooie pittige toetsen. Een mooie forse portie waarbij de dorade mooi op korst werd gebakken, een knapperige toets met heerlijk pittige hints. De venusschelpjes brachten de ziltige zee midden in het bord. Als afsluiter een fijne geglaceerde Catalaanse crème met garnituur van gekonfijte sinaasappel en limoen.

Restaurant Le Neptune – route de Pont Vendres 9 – 66190 Collioure

www.leneptunecollioure.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol en verzorgd interieur

uniek uitzicht over de baai en Collioure

mooie smaakassociaties

decoratieve gerechten

eigen parking

Michelin:       2 bestekken – restaurant met goede standing

kwaliteitsvolle keuken

mooie tuin en gezellig terras

traditionele keuken met brasseriegerechten en standingvolle gastronomische seafood-specialiteiten