Vins de Roussillon – 2 – Clos de Paulilles

Gesculpteerde heuvelruggen met ruige muurtjes tussen de wijnranken, gulzige resident van schiste, openspringende heuvelkammen en een intens blauwe zee vormen het decor van de baai van Paulilles. Als onderdeel van de Anse de Paulilles, Grand site de France – een uniek natuurpark, waar zich ook een enorme dynamietfabriek bevind, vormt deze ‘clos’ een uniek decor tussen Collioure en Banuyls, een domein waar prachtige wijnen worden gemaakt.

Het domein van 90 ha waarvan 65 ha wijngaarden rust op een ondergrond van schiste en werd eind 2012 overgenomen door Maison Cazes hoewel het zijn eigenheid en identiteit behield. De kelders werden volledig gerenoveerd en aangepast, terwijl het onthaal en het restaurant, figuurlijk met de voeten in het hemelsblauwe water een magisch en leuk trefpunt vormen voor het oenotoerisme.

Op een typische Catalaanse terroir omfloerst door mediterrane aroma’s, groeien de wijnranken naar hartenlust en zorgen ze voor een leuk assortiment. Een deel van de wijnen rijpt nog steeds in glazen cuves in openlucht waardoor de sappen op een speciale manier hun kwaliteiten en intense aroma’s omzetten in fijne basingrediënten voor de aanmaak van de wijnen. Dit procédé wordt hier op meerdere plaatsen weergevonden waardoor de wijnen zich aanpassen aan zowel de overhitte zomers als de koudere winters. www.clos-de-paulilles.com

Op de proeftafel:

Les Clos de Paulilles – Collioure rood 2015- AOP Collioure

Assemblage van 60% Grenache Noir, 15% Mourvèdre en 25% Syrah. Geteeld op terrassen en flanken waardoor een manuele oogst in kleine manden de enige oplossing is. De druiven genieten van een mediterraan warm en droog klimaat met maritieme invloeden. De ranken hebben gemiddeld een ouderdom van 20 jaar met opbrengst van 25hl/ha. Selectie van de trossen aan de chai, alcoholische fermentatie in inox onder gecontroleerde temperatuur. Elk druivenras wordt apart gevinifieerd, rijping gedurende 15 maand in inox. De assemblage vindt pas plaats bij de botteling waarna de wijn wordt bewaard in een geklimatiseerde ruimte.

In de neus leuke aroma’s van rijp rood fruit met delicate kruidige toetsen, in de mond manifesteren zich subtiele zouterige hints afkomstig van de mediterrane terroirs. Wijn behoudt de finesse en elegantie van de Mourvèdre, de oosterse accenten van Syrah en lichte vettigheid en uitbundigheid van de Grenache.

Les Clos de Paulilles – Collioure rosé -2015 – AOP Collioure

Assemblage van 40% Syrah, 30% Grenache, 20% Mourvèdre en 10% Carignan. Manuele ochtendlijke oogst om aroma’s te behouden en selectie van de beste trossen. Aparte maturatie met nadien een optionele co-fermentatie om aromatisch potentieel te bewaren en grote complexiteit te bekomen. Alcoholische fermentatie in inox.

Frisse en elegante wijn met overvloedige aroma’s van klein rood fruit, bosbessen en framboos en toetsen van agrumes en pompelmoes.

Les Clos de Paulilles – Collioure blanc 2015 – AOC Collioure

Assemblage van Grenache blanc en Grenache gris. Manuele ochtendlijke oogst met alcoholische fermentatie, 15% op eik, 17% in eivormige betonnen kuipen en 68% op inox.

In de neus frisse aroma’s van witte bloemen aangevuld met leuke elegante minerale  accenten. Geeft in de mond delicate toetsen vrij van pompelmoes en overrijpe peren.

Les Clos de Paulilles – Banuyls tradionel 2014 – AOP Banuyls

Assemblage a 95% Grenache noir en 5% Grenache gris. Ranken hebben een gemiddelde ouderdom van 25 à 30 jaar met rendement van amper 15hl/ha. Alcoholische fermentatie in inox en 5 weken maceratie met dagelijkse remontage, resulteert in 16% alc. vol met 115g suikerresidu per liter. Rijping in bonbons gedurende 30 maand op terrassen tegenover de zee. De klimatologische verschillen tussen de hete zomer en minstens 2 koude winters zorgt voor de nodige oxydatie en een mooi geconcentreerde wijn.

Leuk complex aromatisch palet met hints van vijg en mokka, maar ook kruidige toetsen en accenten van pruim Quasi onbeperkt houdbaar, wint op fles duidelijk aan complexiteit. www.tourisme-pyrenneesorientales.co