Restaurant le Parc – Carcassonne

In de schaduw van de vestingmuren en vooral van de basiliek Saint Nazaire, bouwde Franck Putelat een eigen restaurant uit. Franck was enkele jaren de man aan het fornuis van restaurant La Barbacane waar hij een Michelinster behaalde, maar besliste in 2006 zelfstandig te gaan werken.

Zijn nieuwe locatie op de Chemin des Anglais waar hij ondertussen een 2de Michelinster veroverde, is een absolute tegenstelling met zijn vroeger werkterrein. Geen historische ruwe stenen en zwaar houten garnituur of schragende balken, maar een grote, luchtige open ruimte, een moderne halfronde constructie met een zaaltje als uitloper, samen goed voor 40 zitplaatsen. Het ruime terras is tijdens het zomerseizoen ongetwijfeld een oase waar je rustig en gezellig kan genieten met een imposant historische decor op de achtergrond, decor dat onderdeel wordt van een gastvriendelijke ambiance. Ook op het terras biedt Franck een 40-tal zitplaatsen aan. Een deel van het terras gaat trouwens schuil onder enkele eeuwenoude bomen zodat Céline, Francks echtgenote, samen met Franck, hun gasten in een uitgesproken warme sfeer kan onthalen. Op Francks palmares staat naast de sterren, ook het behalen van een zilveren Bocuse in 2003.

Franck in de keuken en Céline als perfecte gastvrouw vormen een prachtig duo waar inventiviteit en gastvrijheid komt bovendrijven. De borden brengen met leuke decoratieve toetsen de passie van het echtpaar tot leven, creatieve accenten laten je hunkerend de lekkernijen ontdekken, een geheel dat met een attente stijlvolle bediening wordt overgoten.

De kaart in de vorm van een bord verduidelijkt meteen de culinaire benadering van Franck en Céline. Hun huis is hun passie, de passie voor een gastvrij onthaal, de passie voor lekker eten en de passie voor welzijn. Deze passie etaleren ze in hun bereidingen, artistiek, technisch en emotioneel. Gastronomie is hun leven, met herinneringen, het leven van elke dag, maar ook hun toekomst. Al deze mooie momenten met hun klanten delen is voor Franck en Céline een emotionele en passionele waardering.

Bij het huisaperitief, een creatie van witte wijn, agrumes en gin met pittig accentje, serveerde Franck een warm notenbroodje maar evenzeer een trio van proevertjes. Een mooie macaron met ganzenlever, een stevig moleculair radijsje en een leuke parel van komkommer met subtiele kokostoets. Het voorgerecht werd een doosje sardines met flinterdun toastje. Geen ordinaire sardines uit het grootwarenhuis, maar mediterrane exemplaren die door Franck werden verwerkt en samen met een ecume van tomaat en een verrukkelijke kaviaar van aubergines, keurig in een mooi origineel doosje werden verwerkt. Verrassend qua presentatie maar een erg aantrekkelijke smaakbom.

Als hoofdgerecht serveerde Franck gevogelte uit Katharenland. De presentatie vertoonde op het eerste zicht veel gelijkenis met onze traditionele feestschotel uit de jaren zeventig en tachtig waarbij kip of gevogelte met erwtjes, kroketten en vleesjus werd geserveerd. Franck selecteert dit gevogelte met vrije uitloop om zijn kwalitatieve aspecten. De borst wordt keurig gebraden, terwijl de bout werd gemarineerd met berenlook. De erwtjes à la Française kregen een stevig gevulde maar alleszins mooi knapperige paddenstoel mee, afgewerkt met een romig, heerlijk geportioneerd sausje, versterkt met de jus van citroenthijm wat voor een delicate toets zorgde.

Het dessert werd een eigentijdse fantasie van Chanteclerappel met citroennelle, biscuit Calisson en een kruidensorbet met witte chocolade.  Koffie met leuke en knapperige mignardises zorgde voor een perfecte afsluiter.

Bij dit alles serveerde Franck een Clos des Jarres, Minervois wijn bestaande uit 50% Grenache, 25% Syrah en 25% Carignon. Een biowijn geproduceerd door Vivien Hemelsdael die in 2010 het domein van haar ouders overnam. Deze Abrensis is gemaakt van druiven afkomstig uit de gemeenten Laure en Caunes aan de voet van de Montagne Noir in het department Aude, het is trouwens de eerste biowijn die het AOC Minervois mag dragen.

Restaurant Le Parc – 80 Chemin des Anglias – 11000 Carcassonne

Tel 33 4 6871 8080 – www.restaurantfranckputelat.fr

Gesloten op zondag en maandag en de ganse maand januari.

Menu à faire(lunchmenu) 3 gangen met koffie 39€ TTC. 5-gangen menu Emotion 71€, Menu Classique – fiction 7 gangen 95€, Gastronomisch menu action réaction 145€- kindermenu 24€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 borden

moderne maar gezellige en sfeervolle locatie

inventieve, creatieve keuken

ruim smaakpalet

evenwichtige gerechten met aangenaam verrassende accenten

Michelin:       2 sterren

technisch en inventief met respect voor eigenheden van de producten

decoratieve toets

keuken gebaseerd op juiste bereidingen, finesse en smaak

werkplaats van foodkunstenaar Franck Putelat