Restaurant ‘t Kelderke – Brussel

Na de verschrikkelijke aanslagen in Brussel en op de luchthaven van Zaventem herneemt het sociale leven slechts zeer langzaam. Ook de horeca-sector in Brussel sleept nog steeds deze feiten als een zware ballast mee, gelukkig is er her en der een nieuwe opflakkering en krijgt de Brusselse Grote Markt opnieuw een groeiende belangstelling.

Achter een van de statige en prachtige 17de eeuwse gevels van de Grote Markt gaat restaurant en estaminet ‘t Kelderke schuil. Het estaminet bereikt je door enkele trappen te klimmen zodat je een beter zicht op de markt hebt en geniet van de burgerlijke status die de inwoners destijds mekregen. Voor ’t Kelderke moet je enkele trappen afdalen en kom je in de benedenverdieping terecht waar destijds het personeel was gehuisvest. Beide locaties werden ondertussen getransformeerd in een gemoedelijk, gezellig restaurant met identieke kaart. Toch zijn beide qua sfeer én complementair én tegenstrijdig hoewel hun geschiedenis maar dan een halve eeuw ervaring laat optekenen. Tal van VIP’s o.m. Johny Holiday en Alain Delon, maar ook ontelbare politici en culturele verantwoordelijken genoten hier van de typische Brusselse keuken die ze graag als unieke ambassadeur van Brusselse gastronomie naar voren schuiven.

Het authentieke decor met stijlvolle decoraties vormt een leuke omkadering van de ‘simpele’ maar oh zo lekkere Brusselse keuken, zonder franjes ofte chichi al moeten de franjes hier worden gezien in het feit van overvloedige en overtollige decoraties en geplogenheden, bv witte gesteven en gestreken tafelkleden, zilverwerk en kristallen glazen edm. De gerechten zelf getuigen van vakmanschap en passie voor de edele en dagverse ingrediënten. Het geheel wordt samengebracht op een traditionele kaart waarbij de Brusselse gerechten een centrale rol opeisen. De blikvangers hierbij zijn stoemp, gemengde stoemp met spek en worst, stoofvlees op Marolse wijze, boerenworst, pensen met appelmoes, konijn in geuze en bloedpens op Brusselse wijze. Deze gerechten worden aangevuld door een ruime schare typische Brusselse bieren, terwijl wijnliefhebbers evenzeer hun gading vinden in een leuk assortiment wijnen.

Wij opteerden bij onze proeverij voor huisgemaakte garnaalkroketten en een warm slaatje met gebakken geitenkaas en spekjes als voorgerecht. Als hoofdgerecht viel de keuze op een vol au vent of koniginnehapje en een americain op z’n Brussels.

De garnaalkroket rustte op een leuk bedje van slablaadjes en ruccola, op uitdrukkelijk verzoek werd ze beperkt tot één exemplaar hoewel het gerecht er principieel twee aanbiedt. Een leuk krokant korstje verborg een fijne en erg smeuïge inhoud met ruim aandeel garnalen, een leuke smaakervaring met mooi kwartje citroen als extraatje. Onze geitenkas was mooi smeuïg gebakken en rustte op een overvloedig bedje sla, komkommer, tomaat en werd verrijkt met krenten en rozijnen, mooie schilfers parmezaan en mooi knapperig gebakken spekjes. Super lekker.

Het fors uit de kluiten gewassen koniginnehapje werd gevuld met leuke stukjes kip, hoewel het sausje naar onze ervaring iets te bloemerig was, een volwaardig en aangenaam gerecht. Onze Brusselse americain kreeg alle traditionele ingrediënten mee benevens een rijk assortiment sausjes. Deze kan je naar eigen goeddunken mixen met het mooie rode verse vlees en samenvoegen tot een leuk pittig en kruidig geheel. Het mandje goudgele en krokante frietjes vormde een mooie aanvulling.

Als afsluiter een puntje heerlijk zoete suikerkaart en een fijne, succulente chocolademousse. Een frisse en kersenrode St Nicolas de Bourgeuil vormde een mooie zomerse ondersteuning van een gezellige maaltijd met zicht op de prachtige Brusselse Grote Markt.

‘t Kelderke – Grote Markt 15 – 1000 Brussel

Tel 02-513 7344 – wwwtkelderke.be –open 7/7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

prachtig zicht op de Grote markt

attente bediening

leuke en smaakvolle Brusselse en Belgische gerechten

GaultMillau:  vermeld

Delta:             Belgische keukengerechten

hyper professioneel personeel

bakstenen muren als decoratie

Brusselse ambiance