Restaurant ‘t Vlasbloemeken – Koewacht

Eric en Bianca van Bochove zijn sinds eind 2005 de trotse eigenaren van dit in het Zeeuwse-Vlaamse grensdorp Koewacht gelegen restaurant. Sinds 2008 is restaurant ’t Vlasbloemeken lid van de Jeunes Restaurateur, in 2011 werd het restaurant bekroond met 1 ster in de Michelingids.

Koewacht is een typisch grensdorpje waarbij de grens tussen België en Nederland, zich dartelend en kronkelend een weg baant in het dorp. De naam Koewacht duikt voor het eerst op eind 16de eeuw wanneer de Spaanse overheersers er een aantal forten bouwen om de oprukkende Staatse troepen, de Hollanders, de pas af te snijden. Koewacht is een oud vlassersdorpje dat nog steeds een groot deel van het Nederlandse vlas aanlevert en biedt eveneens een vlasmuseum en diverse kleurrijke wandel- en fietsroutes die het vlas centraal stellen.

De naamkeuze van het restaurant lag bij de opening voor de hand. Het blauwe vlasbloempje weerspiegelt het belang van het vlas voor de regio terwijl de keuken van ‘t Vlasbloemeken zowel de cultuur als de natuur van het omringende Zeeuwse en Vlaamse land in de kijker stelt.

Chef Eric van Bochove bundelt onder het motto “”Al het lekkers van Zee | Vee | Veld” de vele schitterend mooie producten die in Zeeland voorhanden zijn en promoot vooral de lokale keuken. Vers en met respect worden de producten behandeld, kijken naar de seizoenen kijkend met oog voor de echte smaken die altijd voorop staan. Net als haar echtgenoot staat Bianca van Bochove, met passie voor het vak, iedere dag klaar om de fijnproevers gastvrij te ontvangen in een warme, gezellige en ongedwongen sfeer.

Nadat u eerst een aperitief heeft genuttigd in de lounge met diverse amuse hapjes kunt u aan een met linnen gedekte tafel genieten van de prachtige gerechten. Deze worden geserveerd, begeleid met een mooi glas bijpassende wijn. Gastvrouw Bianca, eveneens sommelier, zorgt voor doordachte wijnspijsadviezen waarbij haar voorkeur uitgaat naar Europese wijnen met extra accentjes voor Duitse en Portugese wijnen. Maar men kan evenzeer een keuze maken in de uitgebreide wijnkaart.

De eigentijdse inrichting met warme kleuren, mooi tafellinnen en fraai glaswerk faciliteert het genieten van de topproducten uit de keuken. Het interieur wordt opgevrolijkt door een aantal kustwerken die om het kwartaal wisselen zodat regelmatige bezoekers de indruk krijgen telkenmale een ander restaurant te bezoeken. In de zomer, als het weer het toelaat, staan er tafels mooi gedekt rond de vijver zodat men ook in de binnentuin volop kan genieten.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het gastronomische 6-gangenmenu. Reeds bij de amuses creëert Chef Eric een rijkelijk warm gevoel met verrassende smaakaccenten en transformeert de makreel met variaties van radijs tot een leuke decoratieve amuse. Als introductie een creatie van Oosterscheldekreeft met garnituur van asperge, tomaat en hangop. De saulty fingers, een van de vele creaties van Koppert Cress geven een licht zouterig en mooi ziltig maar volrond smaakgevoel waardoor het gerecht tot een succulente topper uitgroeit.

De dikke carpaccio van kalf met komkommer, doperwt en mosterd is een leuk lekker gerecht, maar lijkt na de Oosterscheldekreeft een creatie in mineur. Chef Eric legt zichzelf hierbij heel wat druk op de schouders en ziet deze bereiding als de basis voor nieuwe voltreffers die in het hoofdgerecht tot uiting moeten komen. De zeebaars bleef mooi krokant en was op vel gebakken met keurig assortiment van wortel, boon, en een citrus-kardamonschuim. Heerlijk lekker! Als hoofdgerecht vis serveerde hij een bereiding van griet, een volwaardig gerecht dat door de asperge, venkel, lamsoor en pastinaak mooi evenwichtig blijft en delicate smaaktoetsen aanbiedt.

Als hoofdgerecht presenteerde chef Eric lam uit Graauw, maar nu kunnen we lam moeilijk als ons lievelingsgerecht omschrijven. Probleemloos kregen we een wilde eend uit de polders aangeboden. Leuk rosé met knapperig fijn vetkorstje, bleef het oorspronkelijk garnituur van peultjes, vadouvanjus en aardappelspekkoek behouden, garnituur dat wonderwel ook bij de eend past en een heerlijk succulente afsluiter vormt die met de Oosterscheldekreeft kan wedijveren. Zoetebekken worden als slotakkoord verrast met een huiscreatie van aardbeien, rabarber, vanille en limoen. Globaal een onberispelijke en succulente aanrader!

’t Vlasbloemeken organiseert eveneens een aantal workshops die de mogelijkheid bieden om te koken als een restaurantkok. In een kleine groep (een 8-tal personen) gaat men zelf aan de slag en wordt een 4 gangen menu bereid en daarna natuurlijk geproefd. Het menu is samengevat, inclusief de recepten, in een handig boekje zodat men voor thuis een keurig naslagwerk heeft en daar lekker verder mee aan de gang kunt gaan.

Restaurant ’t Vlasbloemeken –  Nieuwstraat 8 –  4576 AL Koewacht ( NL)

T. 0031 (0)114 – 36 19 14  E. info@vlasbloemeken.com

Gesloten op dinsdag en woensdag en zaterdagmiddag

Om gasten optimaal te laten genieten wordt er samengewerkt met  twee B&B’s in de buurt. Op den Buiten aan de rand van Koewacht en D’ouwe stal in Axel. Met beide kunt u een breng service regelen en dan zorgt het restaurant ervoor dat u veilig weer op de overnachtingsplaats terugkomt.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

succulente gerechten

mooie decoratieve presentaties

aangename wijnkeuze

attente bediening

warm en gezellig interieur

Michelin:       1 ster – 3 bestekken

’t mooiste van zee, veld en vee

streekproducten troef

traditionele inspiraties

moderne presentaties en garnituren