Restaurant Tafelrond – Leuven

De nog jonge geschiedenis van dit Leuvens restaurant dat een absolute gastronomische topper moest worden, telt sinds de opening in 2016n reeds tal van items.

Topchef Wouter Van der Vieren verliet reeds na enkele maanden de zaak, ook opvolger chef-kok Sebastien Kister, o.m. actief in Luzine en Couvert Couvert, slaagde er niet in om de gastronomische aspiraties te realiseren.

De komst van topchef Kwinten De Paepe als manager en verantwoordelijke voor zijn culinaire uitbouw, betekent voor het Leuvense restaurant Tafelrond, onderdeel van hotel T4TH een totale ommezwaai. Kwinten schuift de hoogstaande gastronomie terzijde en maakt plaats voor een ‘figuurlijk’ toegankelijkere keuken.

Kwinten: “ De nieuwe benadering betekent geenszins dat de creativiteit, de kwaliteit of diversiteit overboord wordt gegooid, integendeel. Wij blijven dagverse en hoogwaardige producten serveren onder de vorm van betaalbare gerechten. Klanten kunnen deze degusteren hetzij in het restaurant, hetzij op het terras. Het terras op de markt is trouwens ook toegankelijk voor voorbijgangers die even van het prachtige centrum van Leuven willen genieten met de St Pieterskerk en het prachtige stadhuis als decor. Zij kunnen hier een koffie of pintje drinken, desgewenst aangevuld met zoetigheden en ook lunchen. Bovendien waken we er aldus Kwinten over dat de pintjes in traditionele glazen worden geserveerd en niet in gastronomische bekers.”

Met deze aanstelling keert Kwinten terug naar zijn Leuvense roots. Gegroeid in restaurant De Oesterbar en nadien zijn eigen restaurant Trente waren voor hem absolute hoogdagen. De overstap naar brouwerij De Kroon in Neerijse en de uitbating van de eraan verbonden brasserie ziet hij als een moment van bezinning, een verrijking door de ontdekking van het lokale aanbod en een stimulans om zijn nieuwe verantwoordelijkheid met passie te lijf te gaan.

Kwinten verlaagt de toegangsdrempel en maakt het restaurant voor iedereen toegankelijk. Een beslissing die de Leuvenaars duidelijk aanspreekt, op nauwelijks enkele maanden heeft Tafelrond zich immers stevig in het Leuvens culinair patrimonium genesteld.

Meerdere elementen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar naast de toegankelijke keuken met tal van klassiekers en echte ‘huisgemaakte’ creaties zijn ook de verruimde openingsuren, vanaf 10 uur ’s ochtends, facetten die hiertoe hebben bijgedragen. Evenzeer heeft het terras dat nieuwsgieringen aanspreekt en de kans biedt om het restaurant, en het hotel, te ontdekken, zijn bijdrage geleverd in de groeiende aandacht.

Bij onze eerste kennismaking met Tafelrond eind 2016, kon de gastronomie van chef Van der Vieren ons slechts matig overtuigen, terwijl ook de bediening niet altijd van een leien dakje liep. Wij keken bij onze nieuwe proeverij belangstellend uit naar de creaties van Kwinten wiens culinaire creaties in zijn vorige restaurants ons steeds wisten te boeien.

Een attent en vriendelijk onthaal zorgde alvast voor een positieve noot. Als voorgerecht kozen we voor oesters en een tataki van tonijn, het hoofdgerecht werd een zeetong en gamba’s à la plancha.

De zilte en kraakverse oesters kregen een schijfje citroen en rode ajuin mee. Oestervorkjes bleken onvindbaar! Onze tataki was gewoonweg heerlijk en mooi kruidig, beslist een aanrader van formaat. De zeetong mooi gefileerd was dagvers, lekker en zeer fijn. Onze gamba’s getooid met tomaat, citroen en komkommer, lachten ons toe en waren superlekker. Als extra garnituur, twee huismayonaises en mooi krokante en goudgele frietjes waardoor het geheel tot een ware delicatesse uitgroeide. Vergezeld van een Villa da Sousa reserva 2016, 13% alc.vol., alleszins een maaltijd die elke fijnproever wil overdoen.

Een geheel van stevige bouwstenen die op termijn best tot een gastronomisch idee kunnen rijpen maar evenzeer de bevestiging brengen dat Kwinten de Paepe tot een onbetwistbare topchef is uitgegroeid.

Tafelrond – Grote markt 5 – 3000 Leuven

Tel 016-22 77 54 – www.tafelrond.com – gesloten op zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

attent onthaal

in historisch monument

decoratieve maar vooral erg smaakvolle creaties

keuken voor iedereen toegankelijk

mooie aanraders

GaultMillau: 13/20

historisch kader

vriendelijk & charmant onthaal