Restaurant Zagreb Antwerpen – Kroatische gastvrijheid en pure, mediterrane gerechten

Vincent Banic heropende zopas het Kroatisch Restaurant Zagreb op ’t Eilandje in Antwerpen. De nieuwe uitbater, Vincent Banic, wil met een pure mediterrane keuken, een dynamisch team en vernieuwde, moderne inrichting zijn gasten laten proeven van de charmes van het geboorteland van zijn vader, Kroatië.

Het is geen toeval dat Banic vandaag aan het roer staat van Zagreb. De JIM-vj, topmodel én kok groeide op in dit Kroatische restaurant waar zijn ouders 30 jaar geleden begonnen. Zo is zijn passie voor lekker eten ontstaan. Toen de huidige uitbaters hem voorstelden het over te nemen, aarzelde hij geen seconde.

“Dit is de plaats waar mijn horecamicrobe begonnen is. Als klein ventje hielp ik mijn vader al in de keuken. Aan hem en aan mijn oma in Kroatië dank ik mijn liefde voor de mediterrane keuken. Nog steeds gaan we elke vakantie naar de familie in Kroatië om samen te zijn en te genieten van de maaltijden die oma met veel liefde bereidt,” aldus Banic.

Die Kroatische hartelijkheid wil hij nu delen met zijn gasten. Op de menukaart van Zagreb staan Vincents favoriete vlees- en visgerechten. De kwaliteit van de ingrediënten primeert en de bereidingen zijn puur en simpel. Denk vis met olijfolie, peterselie en look of gewoon een stuk lekker vlees dat smelt in de mond zonder zware of ingewikkelde sausen. Kortom, de mediterrane keuken van vroeger. Hoewel Vincent een koksopleiding achter de rug heeft, ontpopte hij zich tot JIM-jv en topmodel. Toch wil hij de drijvende kracht zijn in het restaurant en omringde zich door een ervaren en even gepassioneerd team, nl zijn jeugdvriend Tim van de Vel, zijn vader Mate Banic en Vesna Cus die al jarenlang in de keuken van Zagreb staat.

Tim van de Vel is the creative one: Vincent kent Tim al van in zijn jeugdjaren, hun paden kruisten voor het eerst bij de chiro. Al snel bleek dat we dezelfde passie deelden en dat was eten. Tim studeerde aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Vincent ging naar Ter Groene Poorte in Brugge. Al lang speelden ze met het idee om samen een zaak te openen en nu is het zover. Tim is heel creatief. Dat was hij al tijdens zijn schooltijd en dankzij zijn ervaring, die hij opdeed in verschillende horecazaken is hij nog straffer. Hij is een echte allrounder, zo werkte hij bij Condacum, ‘tof in Hove, de Pelgrim en bij één van de beste traiteurs van België J&M catering. Kim leerde de Kroatische keuken kennen via Vincent, o.m. door te helpen op Kroatische feesten, nieuwjaar met de familie Banic te vieren (het principe hoe meer zielen hoe meer vreugde) en varkens aan het spit af te bakken tijdens diverse verjaardagsfeesten. Nu staat hij in de keuken en wil hij zijn liefde en passie voor de mediterrane keuken delen met onze gasten.

Vesna Cus is the experienced one. Vesna werkte al in de keuken toen Vincent nog in de pampers zat. Ze is een rasechte Kroatische die met plezier in de keuken staat. Ze heeft jaren ervaring en kent de Kroatische keuken als geen ander. Vesna en Tim zijn een match made in heaven, ze delen hun creativiteit en kennis om zo het beste en lekkerste uit de Kroatische keuken te halen.

Mate Banic is ‘the Godfather’. De man waar Vincent zijn Kroatische roots van erfde is Mate, de figuurlijke Godfather. Hij en mijn moeder lieten 15 jaar geleden de zaak over aan nieuwe uitbater. Nu is het mijn beurt om het verhaal verder te zetten waar mijn ouders ooit de eerste regels van schreven. Vader Mate staat hem met raad en daad bij en kan niet laten om soms een kijkje te gaan nemen in de keuken, zijn vroegere domein.

Aan elk gerecht op de kaart is een herinnering gekoppeld, zoals “Vis op de grill” bijvoorbeeld.  “Dat warme, mediterrane gevoel dat mijn Kroatische oma mij gaf toen ze me voor de eerste keer een gegrilde zeebaars voorschotelde, is onbetaalbaar. De buren hadden de vis net gevangen. Oma kuiste die, legde die op de grill en het resultaat was een simpel en smakelijk, met liefde bereid gerecht. Telkens als ik zelf een zeebaars grill, denk ik terug aan dat zalige moment. Vis op de grill bij Restaurant Zagreb is een lekkere, dagverse vis, afhankelijk van het marktaanbod. Die vis wordt met evenveel passie op het bord gebracht als mijn oma deed.”

Ook het interieur van de zaak weerspiegelt de typische Kroatische gastvrijheid. Vincent Banic liet een nieuwe wind waaien door de vroegere, traditionele inrichting en verwijderde een aantal stenen bogen evenals het oude tapijt. De frisse witte muren worden opgesmukt door sfeervolle oude familiefoto’s uit Kroatië. Houten zitbanken en ruime tafels maken deel uit van een authentiek en uitnodigende decor dat duidelijk met respect naar de traditionele Kroatische keuken terugblikt.

Wij opteerden bij onze degustatie als voorgerecht voor een Dalmatische plankje en het Zwaard van Dioklecijan als hoofdgerecht. Het plankje bleek een behoorlijke plank te worden met meerdere Kroatische salami- en kaassoorten met leuk garnituur van rozijnen, krenten, noten, partjes tomaat en geurige balsamicosnippers. De droge schapenkas werd perfect aangevuld door een romige geitenkaas terwijl vooral de licht gerookte kaas van rund de pairing met de pittige salami rond maakte. De rode Ivan Dolac 2009 was hier trouwens een feilloze component.

De wijn bood ook bij het hoofdgerecht een stevige link, het rijpe rode fruit zorgde niet alleen voor een leuk granaatkleurig vocht, maar imponeerde gewoonweg de smaakpapillen. Het ‘zwaard van Dioklecijan’ is een traditionele schotel met meerdere vleessoorten die met een Kroatische brandy aan tafel wordt geflambeerd, waarna het zwaard uit het vlees wordt getrokken. Het gerecht bestaat uit een lamskotelet, varkenshaasje, kipfilet en tournedos, de verschillende soorten vlees worden apart gebakken waardoor ze hun sappigheid behouden maar daar waar nog ook binnenin mooi rosé blijven. Het geheel wordt aangevuld met een winters groentegarnituur van aubergines en pepers, opgediend met rijst en als extraatje goudgeel gebakken aardappelschijfjes. Een erg ruime portie die elke vleesfanaat moet bekoren, gerecht dat ondanks de overvloed aan ingrediënten toch mooi evenwichtig werd uitgebouwd.

Restaurant Zagreb Londenstraat 6 2000 Antwerpen

03/233 44 22 – info@restaurantzagreb.be – www.restaurantzagreb.be

Maandag en zaterdagmiddag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol interieur

typisch Kroatische gerechten

leuke Kroatische wijnkaart

attente bediening