Restaurant Zorba- Kampenhout

Ooit een oase voor traditionele Italiaanse gerechten en talloze andere lekkernijen van het schiereiland onder de naam La Dolce Vita, waarbij levensvreugde en immens genot van de overweldigende rijkdom van Italië volledig parallel liepen met de naam, kreeg dit restaurant tien jaar geleden een nieuwe mediterrane drijfkracht.

De nieuwe eigenaars bleven trouw aan de traditie van het Middellands zeegebied maar verlegden het accent van het romantische Italië, naar de klassieke Griekse oudheid. Het interieur werd aangepast, het terras kreeg een duidelijk Grieks getinte remake met een zo mogelijk, nog zonniger uitzicht. Top of the bill werd een traditionele Griekse toegangspoort om zo terecht te komen in het rijk van de eeuwenoude goden. Deze zijn net zoals in de Oudheid het soms – meer dan eens – oneens, dit is een moment dat zich voor de klant vertaald in een uitbundig assortiment van kwalitatieve bereidingen.

Wie Griekenland zegt, denkt culinair aan een uitgebreid assortiment mezes en grillades, Zorba speelt perfect in op deze tradities, het beantwoordt meteen aan de verlangens van de bezoekers die net voor hun vakantie de Griekse sfeer willen opsnuiven. Maar ook zij die na hun terugkeer op gepaste wijze herinneringen willen ophalen vinden er meer dan hun gading.

De 10de verjaardag van de opening werd geen uitbundig feest, er werd eerder nog meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de creaties en de uitbouw van de diversiteit met enkele nieuwe gerechten. In de keuken verzorgt Yannis de talrijke typische mediterrane gerechten met o.m. een lokale geitenkaas en traditioneel lamsvlees als belangrijkste aantrekkingspolen; Bovendien heeft hij oog voor seizoenspecialiteiten en past hij regelmatig de kaart aan. Dit zorgt voor een zeer ruim assortiment dat de diverse Griekse regio’s in the picture plaatst. Terugkerende gasten hoeven dus geen beperkte keuze te vrezen.

Het interieur is leuk versierd en voert je genadeloos mee in de maalstroom van de rijke Griekse keuken met tal van regionale specialiteiten. Een elegante en attente bediening zorgt er anderzijds voor dat je je er niet alleen thuis voelt, maar geeft je zelfs een vakantiegevoel.

Wij hadden bij onze proeverij de pech dat we vroegtijdig de nieuwe kaart kregen aangeboden waardoor enkele aanlokkelijke suggesties nog niet voorradig waren. Het traditionele gedeelte van de kaart bevat evenwel voldoende keuzemogelijkheden om een rasecht Grieks feestje te bouwen. We opteerden als voorgerecht voor een creatie van geroosterde inktvisringen en als hoofdgerecht voor een steak op Griekse wijze.

De geroosterde inktvisringen kregen een pittig, krokant tintje met fijne salade en delicaat sausje. Een huiscreatie die fijnproevers verrast zonder pikante uitlopers. Ook de malse en lekkere steak werd vakkundig gegrild, leuk rosé en toch boordevol smaak. De smeuïge en romige pepersaus werd in een apart potje geserveerd zodat je naar eigen smaak saus kan toevoegen. Als extra garnituur een seizoenslaatje en goudgele handgesneden frietjes. De dessertkaart staat boordevol suggesties voor zij die nog een zoetigheid lusten. Tal van wijnen volgen de diversiteit van de Griekse keuken en vormen een onderdeel van de leuke en gezellige sfeer. Alleszins een leuk en lekker  tussendoortje wanneer je zelf geen zin hebt om te koken.

Restaurant Zorba – Frederik Wouterslaan 56 -1910 Kampenhout – www.zorbakampenhout.be

Culinaire commentaren: Tasted4you: mooie en lekkere dagverse ingrediënten, pittige creaties zonder uitgesproken pikante toetsen, attente bediening