Ribera 8 /slot: Hotel & Finca Torremilanos

De wijnbouwtraditie van Torremilanos gaat terug tot 1903, al is het pas vanaf 1975 toen de familie Peñalba Lopez het landgoed verwierf, dat het wijnhuis zich volledig ontplooit. Zij is overtuigd van de kwaliteit van de autochtone druif, de Tempranillo variëteit en experts in de kunst van de wijnbouw,

Pablo Peñalba besluit het aantal eigen wijngaarden uit te breiden tot de 200 hectare die de familie vandaag de dag bezit, ze liggen in de heuvels grenzend aan de wijnmakerij en worden verzorgd met een filosofie van respect voor het milieu dat alle wijnen van de Torremilanos Winery certificeert als biologisch. De kwaliteit van de druiven, de bodem, het klimaat, de eigen kuiperij en de bijzondere omstandigheden van de wijnmakerij zorgen voor een optimale rijping en de kwaliteit van de wijnen.

Finca Torremilanos heeft momenteel zowat 200 ha wijngaarden. De site is gevarieerd in termen van grondsamenstelling, oriëntatie, hoogte en microklimaat. De wijngaarden zijn heterogeen en bestaan uit verschillende percelen in de omgeving van Torremilanos.

De wijngaarden zijn gelegen aan de zuidelijke rand van de Douro rivier op een hoogte van 800 tot 900 meter. Op Finca Torremilanos beoefenen ze een landbouw typisch aan het droge gebied en cultiveren de wijngaarden zonder herbiciden of insecticiden volgens de criteria van de biologisch-dynamische landbouw. Zij beschouwen zichzelf als “ambachtsman van de aarde” die een 100% ecologische en biodynamische landbouw beoefent.

“Torremilanos is een wijngaard die ecologisch en volgens de richtlijnen van de biologisch-dynamische landbouw is gecultiveerd om producten van de hoogste kwaliteit aan te bieden” Pablo Peñalba.

Naast een eeuwenoude wijngaard is ook het hotel Torremilanos een van de kroonjuwelen van de familie Peñalba, waar men kan genieten van authentiek wijntoerisme van hoge kwaliteit in een zeer rustige omgeving. De traditionele wijnbouw werd er feilloos vermengd met gastronomie en cultuur.

De faciliteiten, de kamers, de kelder en het landgoed, een perfecte mix van elementen die het verblijf aangenaam maken. Alle gangen en publieke plaatsen van het hotel getuigen ten overvloede van het historische, authentieke karakter omgord met een comfortabel verblijf. De vergaderzalen bieden een moderne high-tech infrastructuur en staan open voor meetings, cocktails, productpresentaties, familiefeesten, kortom alle events die de actuele MICE-industrie verlangt.

Los van het hotelleven blijft vooral de wijnmakerij Torremilanos hoge toppen scheren met als voortuin van het hotel een mini-wijngaard waar de bezoeker de kans krijgt voor een eerste kennismaking met alle wijnrassen die op het domein verbouwd worden.

Op de proeftafel

Montecastillo 2018 -14% alc vol

100% Tempranillo, een leuke dagelijkse wijn met fruitige toetsen die reeds 20 jaar wordt geproduceerd.

Los Cantos 2016:

Geteeld op een terroir met stenen en keien, rijpt 16 maand op eik. Fruitige toetsen met in de mond subtiele hints van cacao, licht kruidig

Cyclo 2016

Assemblage van Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot, rijpt 24 maand op eik. Fris en fruitig in de neus, mooi volronde accenten in de mond met stevige, behoorlijk lange afdronk

Torre Albeniz 2015

Leuke kleur met aangename toetsen in de neus, mooi op het middenpalet met 30 maand rijping. 97% Tempranillo en 3 % Tempranillo Blanca del pais (Tempranillo blanco)

Torremilanos Crianza 2015

Donkerrode kleur, licht plakkerig in het glas, trossen afkomstig van meer dan 40 jaar oude wijnranken, 20 maand rijping op eik. Fruitige, lichtkruidige aroma’s in de neus, stevige aanzet in de mond met mooie tannines en aangename afdronk.

Los Cantos 2017

Trossen werden aanvankelijk geoogst met de bedoeling een crianza te maken maar de maceratie bleek onvoldoende; Behoorlijk donker van kleur met leuke fruitige aroma’s. In de mond onafgewerkte wijn, is duidelijk nog te jong met oneffen tannines.

Penalba Lopez 2018 – 13.5% alc vol

Witte wijn. Geen malolactische fermentatie maar wel 11 maand rijping op eik. Lichte kleur en aromatische aroma’s. In de mond leuke toetsen van citrus, gezellige wijn

Torremilanos Ojo Gallo 2018 – 13.5% alc vol

Calirette, mooie lichtrode kleur, assemblage van Tempranillo, Viura, Garnacha, Bobal, Albillo. Mooie aromatische toetsen. Fris en fruitig in de mond, rijpt 7 à 8 maand op Franse eik. Gezellige afdronk.

Selectie Belgische invoerders: ( aanbod is in meerdere gevallen ruimer)

Altes de Carrel: Kaapwijn Kampenhout – info@kaapwijn.be

Perez Pascual: La Buena Vida – Mol – info@labuenavida.be

Torremilanos: Matthys Brugge – frank@matthys-wines.be & Buen Gusto – St Gilles Dendermonde – info@buengusto.be

Vina Sastre/Pradorey: Sacacorchos   Kortenberg/Beveren – info@sacacorchos.be

Carramimbre: Bollart- Tongeren – info@hetwijnmagazijn.be & Vin Terra Herentals – info@vinterra.be

Trus: Lambrecht Sint Martens Latem – info@lambrechtwijnen.be

Pradorey: Wijnhandel De Decker Haaltert – gunther.de.decker@belgacom.net – Decort NV Overijse –tufi.kiermeer@dewitwines.be