Rooden Scilt Erps Kwerps: betaalbare gastronomie

Topchef Hans Jurgen Porteman heeft samen met zijn echtgenote Regine het restaurant Rooden Scilt waar ze nu toch al meer dan 20 jaar actief zijn een nieuwe inrichting meegegeven.

De meest opvallende wijziging is ongetwijfeld het verwijderen van de klassieke voederbak die het restaurant in tweëen splitste. Bovendien kreeg het interieur een nieuw fleurig en fris tintje waardoor het samenspel van witte tinten en de oude historische muren, ruimte en licht weerspiegelen. Een onweerstaanbaar ‘wow’ effect wordt aangemoedigd door een aangename, leuke tafeldecoratie. Samen met het restaurant kreeg ook de inkomhal en het salon een aangepaste decoratie.

Tegelijk met het vernieuwde decor lanceert meesterkok Hans, onder het globale motto ‘betaalbare gastronomie’  enkele nieuwe formules met als blikvangers “Inn” en “Bouillabaisse”. De fijnproever krijgt in de formule ‘Inn’ een keuze uit drie kleine voorgerechten en een keuze uit drie gastro-hoofdgerechten. In de formule ‘Bouillabaisse’ krijgt met een scampi als proevertje, gevolgd door een ruim geserveerde bouillabaisse met een klein dessert als afsluiter. Met zijn creatie bouillabaisse zorgt Hans voor een unieke bereiding van een leuke visschotel zoals deze in een erg ruime omgeving niet voorhanden is.

Met zijn betaalbare gastronomie zorgt de chef anderzijds voor een degelijke klassieke keuken op basis van dagverse kwalitatieve ingrediënten die de gasten optimaal verwennen. Hans laat doelbewust de vluchtige bereidingen van schuimpjes en mousses terzijde en fixeert zich op smaakvolle basisproducten.

Voor wie los van deze basisformules verder wil gaan in zijn culinaire ontdekkingen, serveert Hans ook een gastro of gastroWE- formule aan respectievelijk 42 en 45 €. In de gastroformule heeft de klant naargelang het seizoen en het marktaanbod, de keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en dessert of kaas, deze formule wordt aangeboden op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag. Met aangepaste wijnen, aperitief en koffie komt dit op 54€. De formule gastro-weekend kent een identieke samenstelling maar wordt enkel op zaterdagavond en zondagmiddag aangeboden, naargelang de klant opteert voor de keuze zonder of met wijn, kost deze formule 42 of 60€.

Onder de hoofding Régine’s en Régine’s plus, lanceert het Rooden Scilt ook twee lunchformules respectievelijk aan 15 en 24€. Régine’s bestaat uit huisgemaakte soep en een keuze uit vis of vlees, Régine’s plus laat een keuze uit 3 kleine voorgerechten, keuze vis of vlees. Deze formules worden enkel ’s middags geserveerd met uitsluitsel op zon- en feestdagen. Hans Jurgen Porteman verwelkomt in zijn restaurant ook groepen voor banketten all-in en dit vanaf 10 personen. Deze formule wordt geserveerd aan 42€ per persoon en omvat een keuze uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, twee desserts, aperitief, koffie en aangepaste wijnen. De banketformule is vanzelfsprekend enkel na afspraak beschikbaar.

Wij genoten bij onze degustatie van een smeuïge eendenlever met mooi slagarnituur, heerlijk toastje en zoetige confituur, maar evenzeer van een knapperige salade van tonijn en zalm met feilloos oliegarnituur en toast, terwijl onze disgenoten wegsmolten bij het geurige en erg ziltige stoofpotje van Sint Jacobsvruchten. Een leuk marmitje in aangepast decor boordevol heerlijke smaaktoetsen.

Als hoofdgerecht serveerde Hans een dagverse en hagelwitte kabeljauw bedekt met een mooie crunch van noten en kruiden, heerlijk gegaard in de oven met mooie aardappelpuree en fijn sausje van kreeft. Het botermalse kalfsgebraad kreeg als decoratie een smeuïg en pittig sausje van groene peper en werd afgerond met  goudgele, huisgemaakte kroketten met dominante smaak van echte aardappelen. Een zomers ijsje zorgde voor een leuke afsluiter van een smaakvolle en gewaardeerde maaltijd.

Rooden Scilt – Dorpsplein 7 – 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)

Tel 02- 759 94 44 – www.roodenscilt.be

Restaurant geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag

Culinaire commentaren:

A la carte:4 minuten

leuk gezellig interieur

soepele en zeer attente bediening

dagverse kwalitatieve ingrediënten

evenwichtig smaakpalet met leuke persoonlijke accenten van de chef

Delta: 2 mutsen

prachtig gerestaureerd historisch pand 15de eeuw

gedempte plechtige sfeer

geraffineerde bereidingen

chef is volgeling van Escoffier