Zenne Y Frontera – waar Lambiek en Sherry samenvloeien!

Met authentieke kennis en vakmanschap toch nieuwe paden betreden is wat lambiekbrouwer Armand Debelder steeds weer opnieuw doet. Samen met Andy De Brouwer, jonge inspireerde maître –sommelier én notoir bierkenner, brengt hij ZENNE Y FRONTERA op de culinaire markt.

ZENNE Y FRONTERA is een traditionele 3 Fonteinen lambiek gerijpt op een originele Spaans sherryvaten. Gedurende meer dan 40 jaar rustte in deze vaten authentieke Oloroso en PX sherry, gemaakt van respectievelijk de Palomino en de Pedro Ximénez druif. De vaten werden door Andy De Brouwer zorgvuldig geselecteerd in mei 2012 en Armand Debelder zette er zijn vermaarde 3 Fonteinen jonge lambiek op. Na nog eens een vol jaar rijpen werd de beste assemblage gebotteld – op 1 maart 2014 – om dan nog eens anderhalf jaar op fles te rusten in de kelders van de brouwerij.

De volle aroma’s van de sherry en de kracht van het levend vat geven aan deze millésime lambiek een verfijnde toets bovenop haar typische geuzige karakter. In het glas ontvouwt dit nobel bier van fris zurig naar een complex, notig en vol fruitig boeket. Om deze harmonieuze balans perfect tot haar recht te laten komen, raadt Andy De Brouwer zelfs aan om deze lambiek voorzichtig te karafferen.

De keuze om 3 Fonteinen lambiek te éléveren op Oloroso vaten is niet toevallig: de gelijkenissen tussen de Zennevallei en de sherry regio zijn de aanzet geweest tot deze meesterlijke creatie. Beide regio’s hebben een specifieke microflora én een eeuwenoude ambachtelijke traditie van natuurlijke rijping in houten vaten. ZENNE Y FRONTERA heeft dus niet alleen haar unieke karakteristieken mee, het is bovendien de missing link tussen bier en wijn. Trouwens, zowel de sherry’s als de 3 Fonteinen lambiekbieren genieten van een beschermde oorsprongsbenaming. Zenne y Frontera heeft met een alcohol volume van 7%, een strogele tot fris amberkleurige aanblik. Hoewel er dit jaar slechts 4.000 flessen van 75 cl beschikbaar zullen zijn, is het de bedoeling om van deze speciale cuvée met een ideale schenktemperatuur tussen de 12°C tot 15°C, een vaste waarde te maken.

Zenne y Frontera is een veelzijdig lambiekbier – lambiek geeft de typische friszurige en complexe  toets – groene appeltjes, eikenhout en citrusvruchten – en de sherry zorgt voor het notige en fruitige – vanille, vijgen en volle witte druiven-  dat zowel als aperitief, als degustatiebier en als begeleider bij een verfijnd gerecht kan geserveerd worden. Traditioneel lambiekbier combineert echter uitermate goed met onder andere uitgesproken kazen en vis en zeevruchten. Andy De Brouwer biedt deze unieke assemblage vanzelfsprekend aan in zijn Restaurant Les Eleveurs in Halle, en hij is lang niet de enige; tal van jonge sommeliers volgen graag zijn voorbeeld. Met de creatie van ZENNE Y FRONTERA willen Armand Debelder en Andy De Brouwer ook een sterk signaal geven aan de hedendaagse culinaire wereld…

Aloude traditie en vakmanschap koppelen aan frisse creativiteit opent nieuwe wegen voor de culinaire fijnproever. ZENNE Y FRONTERA is hiervan alvast een mooi bewijs.