Rueda: El Hilo de Ariadne

Een goddelijk liefdesverhaal met up en downs, minnaars en verdachte overlijdens die tot wraak leiden, de drang naar heerschappij, terwijl een simpele draad helpt om de uitgang te vinden, is het achtergronddecor waarop deze wijnkelders is gebouwd.

Basispionnen in het verhaal zijn de Griekse goden Minos, Zeus, Europa, Poseidon Atenas, .. die de heerschappij over het oude Kreta betwisten. Enkele kunnen zich verbergen in een labyrint maar Atenas komt hen op het spoor, toch kunnen de koningskinderen Teseo, zoon van koning Egeo en zijn geliefde Ariande, dochter van koning Minos ontkomen, en dit dankzij een draad die Ariadne vanaf de uitgang had gespannen…simpel el Hilo de Ariadne!

Realiteit of historische fantasie? Feit is dat de Yllera-groep in het plaatsje Rueda en ondergronds mini-labyrint heeft gebouwd waar de bezoekers in een 10-tal taferelen de koninklijke strijd om de macht kunnen herbeleven en tegelijk de opslagkelders van de groep, samen met een passende degustatie, kunnen ontdekken.

El Hilo de Ariadne biedt bovendien een aantal, eveneens ondergrondse, vergaderzalen en een rest            aurant waar men ook volop van de lokale gastronomische specialiteiten kan genieten. Een aantal gerechten worden trouwens opgevrolijkt door Yllera-wijnen in de sauzen te verwerken maar zijn tevens onderdeel van een uitzonderlijke pairing.

De bovengrondse installaties werden in 1998 door een grote brand vernield, maar de familie Yllera zorgde voor een moderne nieuwbouw met zeer technologische apparatuur waardoor de kelders opnieuw openstonden voor de opslag en rijping van de wijnen.

De familie is sedert 6 generaties actief in de wijnbouw en wist door het aantrekken van jonge krachten een vooraanstaande plaats binnen de Rueda-wijnen te veroveren. Deze inspanningen werden niet alleen geleverd in de uitbouw van de infrastructuur, maar ook op het vlak van verantwoorde landbouw, extra zorg voor de wijngaarden en implementatie van het ecotoerisme werden belangrijke vooruitgangen geboekt. Naast de regio Rueda is de groep ook actief in andere wijnregio’s zoals Castilla y Leon, DO Rioja en DO Ribeiro del Duero. In Rueda zijn er twee locaties, Graniza, iets meer dan 20 ha op voornamelijk zanderige leemgronden voor de teelt van Verdejo, Moscatel en Sauvignon Blanc, en in La Capitane, 57.5 ha, voor de teelt van Verdejo, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Deze wijngaarden zijn uitgerust met een automatisch irrigatiesysteem afgestemd op de vochtigheidsgraad van de wijngaarden.

Op de proeftafel:

Cantosan Brut nature:

Afkomstig van geselecteerde percelen met ranken tussen 10 en 40 jaar oud met nachtelijke mechanische oogst waardoor de frisheid van de bessen optimaal bewaard blijft. Enkel de sappen van de eerste pneumatische persing ondergaan een koude maceratie geurende 8 tot 12 uur, deze wordt gevolgd door een alcoholische fermentatie in inox tanks bij 17°C. Bij de botteling wordt natuurlijke gist en suiker toegevoegd, de tweede fermentatie vindt plaats in flessen champagnestijl, ze ouderen in de ondergrondse Moorse kelders bij een constante temperatuur van 12° C, degorgement voor de eindkurking.

In het glas een leuke lichtgouden mantel met talloze fijne en overvloedige bubbels. In de neus mooi en stevige aroma’s van meloen, groene appel, zeste van citroen met lichte accenten van geroosterd brood, boter, biscuit  en hints van anijs.

In de mond aangename, fijne en elegante bubbels met accenten van rijp fruit; bij afdronk wordt het smaakpalet betoverd door subtiele hints van toast en noot zoals amandelen en walnoot.

Een uitstekende aperitiefwijn, te serveren bij 6 tot 8° C, die evenzeer past bij vis, zeevruchten, gevogelte maar ook bij geroosterd lam voor leuke accenten zorgt. Durvers degusteren de Cantosan brut nature evenzeer bij gerookte vis (ansjovis, zalm en forel) waarbij hij het smaakpalet uitermate verwend. Ook bij zachte en smeuïge kazen is hij meer dan welkom.

Yllera Verdejo:

Mechanische nachtelijke oogst, deels aangevuld door selectieve manuele oogst. Er worden enkel sappen van de eerste pneumatische persing gebruikt, gevolgd door koude maceratie met alcoholische fermentatie bij 17° C in inox tanks.

Leuke gele mantel met groene schitteringen. In de neus komen mooie aroma’s van groene appel, ananas, limoen en litchee vrij aangevuld met hints van mispel en delicate toetsen van hooi en anijs.

In de mond leuke gestructureerde wijn met aangename aciditeit die o.m. de frisheid verstevigt. Volrond met complexe toetsen die uitlopen in de typische licht bittere accenten van de Verdejo-druif.

Gezel bij vis en zeevruchten, smeuïge kazen en kruidige paella’s.