Inspiration Sofie Dumont … de seizoensafspraak van Pistolet Original

Valérie Lepla vraagt aan een van haar favoriete chefs om het bekende Belgische broodje in een persoonlijk jasje te stoppen. Na Stefan Jacobs, Lionel Rigolet, Gérald Watelet, Peter Goossens, Giovanni Bruno en Christophe Hardiquest… is het nu de beurt aan een vrouw, Sofie Dumont. Ze werd in 2009 verkozen tot Lady Chef of The Year, presenteert op VTM het dagelijkse kookprogramma ‘De Keuken van Sofie’, heeft meerdere succesvolle boeken op haar naam staan én organiseert evenementen op maat.

Sofie zorgde voor een revolutie in de manier waarop koken op televisie aan bod komt en leerde de Vlamingen de knepen van het patisserievak. Ze is populair bij foodistas vanwege haar culinaire universum met hoog rock’n’roll gehalte en slaagt er telkens weer in haar nieuwe projecten tot een succes te maken. Tien jaar lang stond ze als chef in de keuken van Les Eleveurs in Halle, ze werd uitgeroepen tot Lady Chef, is een ster op de buis, geniet erkenning als auteur (ze won de Word Cookbook Award 2016 in de categorie TV Celebrity Chef Europe), heeft een dochtertje, Grace, en geeft bij elk van haar activiteiten blijk van een flinke dosis lef en veel talent.

“Ik ben een klassiek geschoolde chef die traditionele recepten graag een funky draai meegeeft. In mijn gerechten en recepten zoek ik tegenwoordig in de eerste plaats naar pure ingrediënten. Ik ben een voorstander en –vechter van authentiek eten. Het is immers met de beste ingrediënten die op de juiste manier bereid worden dat je het beste eet. Daarom wil ik mijn gasten, de lezers van mijn kookboeken en de kijkers van mijn programma’s de goede technieken aanleren. Tegelijk wil ik hun ook de moed en de inspiratie geven om zichzelf te overtreffen in de keuken.

Lekkere gerechten kunnen eenvoudig, fancy, snel of om rustig van te genieten zijn… als ze maar authentiek zijn en je daarvan bewust blijft. De liefde voor authentieke ingrediënten wordt letterlijk van op zeer jonge leeftijd doorgegeven. Ik hecht veel tijd en aandacht aan de voeding van de kinderen. Goed eten wordt immers een gewoonte als een andere, een beetje zoals tanden poetsen of veters binden.”

De ontmoeting tussen deze twee foodies is geen toeval. Allebei delen ze dezelfde voorliefde voor al wat lekker en goed is. Ze zijn even veeleisend wat betreft seizoens- een streekproducten. En het zijn beiden ondernemende vrouwen die hun liefde voor de gastronomie dagelijks in de praktijk brengen.

Over Pistolet Original en Valérie Lepla

“We kennen elkaar al een hele tijd, lang voor het ontstaan van Pistolet Original. Ik houd van haar enthousiasme en haar concept sprak me onmiddellijk aan. We delen dezelfde visie op voeding, dezelfde zin voor authenticiteit. Op zondag ga ik enorm graag met de rest van mijn gezin een broodje met gehakt en pickles eten. Of met garnalen of américain. We moesten gewoon onze agenda’s naast elkaar leggen om

een moment te vinden voor de lancering van de pistolet van Sofie.”

Over Sofie Dumont

Valérie Lepla van haar kant wilde deze keer de visie van een vrouw. “Sofie is een onderneemster in hart en nieren. Ze weet wat het is om een restaurant te runnen, een team te leiden. Ik koester het idee dat je tegelijk je passie kunt uiten en ook daarbuiten nog een leven hebben. Sofie heeft de gastronomie uit haar hoekje gehaald en gebroken met het cliché van de chef die niet achter zijn fornuis uit komt. Ze is chef op VTM, animeert regelmatig pop-up restaurants, organiseert gepersonaliseerde evenementen, schrijft boeken. Ik herken me in haar ondernemerschap en ik wilde graag weten hoe zij de pistolet zag. Ik ben erg blij met het resultaat: dat is fris en pittig, net als zij.”

Naast haar samenwerking met Pistolet-Original zal Sofie in de actualiteit staan dankzij haar deelname aan het green festival van Paradise City, de oprichting van een tijdelijk restaurant rond asperges en haar reis als ambassadrice van Vredeseilanden in de voetsporen van de Inca’s in Peru.

Over de Pistolet van Sofie Dumont

“Toen ik nog klein was, maakte mijn oma boterhammen voor ons met restjes stoemp. Heerlijk vond ik dat en die smaak wilde ik terugvinden in mijn Pistolet Original. Mijn andere inspiratiebron is Ibiza, een eiland waar ik gek op ben en waar ik elke zomer samen met mijn gezin met veel smaak ‘pan con aïoli’ eet. Daarom kwam ik op het idee mijn pistolet te beleggen met aardappelsalade die een aparte toets krijgt dankzij de toevoeging van een beetje aïoli, inktvis à la gallega, tuinkers en gemarineerde uitjes. Bijzonder lekker, echt waar. Ook nieuw is de manier om de pistolet verticaal door te snijden. Om duimen en vingers bij af te likken, je zult het zien!”

Pistolet Original : Een food concept dat gecreëerd werd door Valérie Lepla nodigt Pistolet Original zijn bezoekers uit om het typisch Belgische broodje te (her)ontdekken, belegd met de allerbeste producten van onze lokale ambachtslieden. Twee unieke plekken (op de Zavel en op Schumann), binnenkort aangevuld met een derde (in het centrum van Brussel), een degustatietoog, een delicatessenafdeling, een gevarieerde kaart met kwaliteitsproducten, recepten van bij ons en seizoenssuggesties. Om ter plaatse te verbruiken of om mee te nemen. Traiteurdienst op aanvraag.

RECEPT Lente/Zomer 2017 : PISTOLET Poulpo Ibiza

Buiten enkel zorgvuldig bewaarde geheimen van de chef zijn dit de benodigde ingrediënten om een de pistolet van Sophie Dumont klaar te maken.

Inktvissalade: 500 g inktvistentakels, gekookt, van goede kwaliteit , 80 g zeer fijn gesneden zoete ui, 1 koffielepel gerookt mild paprikapoeder, witte peper van de molen, zeezout, 2 eetlepels extra virgin olijfolie.

Meng alle ingrediënten en verdeel ze in een ovenschaal naast elkaar. Laat ze gedurende 5 minuten garen in de oven op 200° en laat het geheel vervolgens afkoelen.

Aardappelsalade: 500 g vastkokende aardappelen, gestoomd in de pel, afgekoeld en in kleine blokjes gesneden, 125 g zure room, 125 g Griekse yoghurt, zeste van 1 limoen, 2 eetlepels extra virgin olijfolie, peper en zeezout

Meng alle ingrediënten voorzichtig. Als de mengeling nog te vast is, voeg dan een scheut water toe.

Mayo-yoghurt aïoli om af te werken met de spuitbus: 1 dooier, 10 g verse jonge look (koelvak) , sap van 1 citroen, 250 ml zonnepitolie, zwarte peper van de molen, snuif zeezout , zeste van een halve citroen, 125 g Griekse yoghurt. Roer alle ingrediënten tot een smeuïg mengsel.

Gepekelde zoete ui: 1 grote zoete ui, fijngesneden, 2 eetlepels witte Xeres-azijn. Meng de uisnippers met de azijn en laat gedurende minstens 5 minuten marineren.

Extra garnituur: Tuinkers, Little gem

Snijd de pistolet doormidden en verwijder aan de onderkant een klein sneetje, zodat beide helften rechtop staan. Verwijder het broodkruim aan de binnenkant. Smeer elke helft in met de vinaigrette en stop eerst de little gem of tuinkers in het broodje. Vul verder aan met aardappelsalade, gevolgd door de inktvissalade en de gepekelde ui. Werk af met de vinaigrette. Serveer het geheel op een plankje met een servet.

Enjoy! proeven vanaf 19 april op de Zavel en Schuman – prijs : 7,50 € – Puur Belgisch en vooral origineel !

Pistolet Original: Joseph Stevensstraat 24 – 26, 1000 Brussel (Zavel), van maandag tot vri jdag van 10 tot 16u, Weekend en feestdagen van 10 tot 18u.

Pistolet Original : Breudelstraat 46, 1040 Brussel (Schuman) van maandag tot vrijdag van 10 tot 16u.

Opening soon: Beenhouwersstraat 14, 1000 Brussel