Saint-Estephe 2021: een klassieker van de moderne tijd

Jean-François Delon, voorzitter van het Syndicat Viticole de Saint-Estèphe, omschrijft het wijnjaar 2021 van de Saint-Estèphe als volgt: “Vintages komen en gaan, maar ze zijn nooit hetzelfde. Ook al behoort 2021 niet tot de categorie van de zonnekloppers zoals 2020 en 2018 of de schitterende 2016 en 2019, het is niettemin een wijnjaar dat in de kelder van elke goede kenner thuishoort! Als men het zou vergelijken met een voorganger, zou men geneigd zijn het te rangschikken boven de jaargangen 2014 en 2017, waarmee het in bepaalde opzichten vergelijkbaar is, en het tegelijkertijd een eigen plaats te geven, gezien zijn unieke nuances.

Maar bovenal maakt 2021 ons trots en optimistisch door zijn kwaliteit. Dit oogstjaar heeft onze zenuwen op de proef gesteld door de sterke druk die het hele jaar door werd uitgeoefend door klimatologische omstandigheden die de wijnbouwers weinig respijt lieten, maar dankzij het werk, de ervaring en de zorgvuldigheid die in de wijngaard en in de kelder aan de dag werden gelegd, konden wij dit wijnjaar van sorteren en geduld tot een goed einde brengen. Saint-Estèphe, dat gespaard bleef van voorjaarsvorst en hagel, deed het opnieuw goed met een opbrengst die identiek was aan die van vorig jaar. Dankzij de natuurlijke kwaliteiten, waaronder de drainerende terroirs en de nabijheid van de rivier, maar ook van de inbreng van de wijnbouwers en oenologen, die profiteren van een groeiende kennis en technische expertise, blijkt 2021 een evenwichtig wijnjaar te zijn met een dichte body, frisheid en mooie fruitigheid.

Begin 2022, na twee jaar van een zware gezondheidscrisis, maken we ons op voor een nieuwe beproeving die verband houdt met de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In deze onzekere situatie zullen wij de boodschap van onze wijnen, symbool van beschaving, gezelligheid en culturele uitwisseling, luid en duidelijk blijven uitdragen.”

De eerste proeverijen worden gekenmerkt door een mooie rijpheid en een alcohol-zuurtebalans die anders is dan in voorgaande jaren. De Merlots zijn fris, goed gestructureerd en aromatisch. De Cabernet, die onder ideale weersomstandigheden is geoogst, is de grote winnaar van dit jaar met zijn donkere kleur en zijn aroma’s van specerijen en klein zwart fruit, versterkt door aanwezige maar soepele tannines. Het is waar dat het een moeilijk wijnjaar was, maar dankzij het werk van de wijnbouwers en de oenologen om het beste eruit te halen, kunnen we met tevredenheid de grote kwaliteit van de 2021 constateren. De bijzondere klimatologische omstandigheden geven hem bijzondere nuances, een specifieke identiteit die hem qua zuurte-alcoholbalans dichter bij de oude jaargangen brengt, maar met een grotere rijpheid.

2021 was duidelijk een jaar van moed, inzet en durf. Vandaag loont de gok, de  wijnen hebben een fluweelzachte textuur, en combineren plezier en frisheid, typisch voor de Bordeauxwijnen van vandaag.